Odštampajte ovu stranicu

ZAPAŽENI NASTUPI STARČEVAČKIH FOLKLORAŠA U REGIONU: Neolićani “osvajaju“ Balkan

14 avgust 2017
(0 glasova)

Razboj, mesto kod Srbca u Bosni i Hervegovini, bilo je prvo odredište starčevačkim  folklorašima na junskim gostovanjima.

 

Naše folkloraše ugostilo je Društvo ANI “Lijevče“ i ovo je njihova prva saradnja. Ovom prilikom Starčevci su imali zajednički koncert sa domaćinima i društvima iz Bileće , Bijeljine, Banjaluke, a njihov nastup bio je veoma zapažen. Drugim učesnicima koncerta naročito se dopala izvedba koreografije “Žali Zare da žalimo“, igre iz Pčinje.

            - Uvek ovakve koncerte i nastupe koristimo kako bi u što boljem svetlu predstavili naše masto i naš folklor. Takođe,  stekli smo nova poznastva i prijatelje, a nove saradnje su ovek dobrodošle. Iskoristio bih priliku da se zahvalim odličnim domaćinima na čelu sa predsednicom Društva Draganom Kušljić, koji su učinili sve da naš boravak kod njih bude od onih gostovanja koje ćemo uvek pamtiti - rekao je za naše novine Uroš Ban, predsednik KUD-a “Neolit“.

            Po povratku iz Bosne “Neolićani“ su imali malo vremena da uvežbaju nastup za Međunarodni festival folklora u dalekom Radautiju, na severu Rumunije. Za ovaj festival dobili su poziv od direktora festivala Ovidiu Foka, jer su prethodne godine ostavili dobar utisak. Ovo je 26. festival pod nazivom “Arkanul“ i finasiran je od strane Ministarstva kulture R. Rumunije, a važi za jedan od boljih festivala u ovoj susednoj zemlji. Nikada u istoriji festivala jedan ansambl nije pozvan dva puta, sve do ove godine, kada je opet stigao poziv našim folkorašima.

            Starčevački folkloraši uživali su u višednevnoj poseti Rumuniji a na sceni su predstavili igre iz svih delova Srbije, počev od Banata pa sve do juga Srbije - Igre iz Vranja.

            - Velika odgovornost je bila na našim igračima jer smo bili jedini predstavnici srpskog folklora. Svaki naš nastup u inostrastvu shvatamo veoma ozbiljno jer tada predstavljamo našu tradiciju i naše kulturno nasleđe. Smem slobodno da kažem da smo bili pravi reprezentativci naše države. Ponosno smo predstavili našu Srbiju, naše Pančevo i na kraju - naše Starčevo. Posebno mi je drago to što su Gradska uprava i Sekretarijat za kulturu, podržali odlazak na ovaj festival tako što su odobrili deo sredstava za naš odlazak u daleki Radauti. Zahvalio bi se, naročito, većniku Nemanji Rotaru koji je imao sluha za nas i ovog puta, ističe Uroš Ban.

            Naši folkloraši su i pored napornih nastupa i gustog rasporeda na ovom festivalu našli vremena da obiđu kulturne znamenitosti Bukovine .Ono što će posebno pamtiti je odlazak u Slanu pećinu koja se nalazi na dubini od 800 metara. Spuštanje niz liticu na koturači i konopcu će se svakako dugo prepričavati. U povratku je po planu bio isplaniran obilazak Kluža - prelepog grada u Rumuniji. Fotografije i šetnja po ulicama ovog prelepog mesta ostaće zauvek u sećanju ovih mladih ljudi koji žive za takve trenutke.

            Po povratku iz Rumunije, naši folkloraši su se predstavili na još jednom festivalu, ali ovoga puta u Srbiji. Destinacija je bila nedaleko od Kostolca, u selu Ostrovo. Dve koreografije  - Igre iz Gnjilana i Igre iz Banata, izveli su Starčevci na ovom gostovanju. Odličan nastup i sjajna prilika da se prvede kraju jedna uspešna sezona “Neolićana“.

            - Puno toga smo uradili u poslednjih par meseci i ponosan sam na sve uspehe i sva putovnja koja su iza nas. Čeka nas još jedan nastup u augustu pred našom pubikom u okviru manifestacije “Dani druženja“. Za nas je to najodgovorniji zadatak jer smo našu publiku navikla na iznenađenja.Biće ih i ovog puta. Nakon ovog nastupa počinjemo pripeme za septembar i novu sezonu. Predstoji nam upis novih članova i puno rada za nastupe koji nas očekuju - zaključuje Uroš Ban.

  1. Andrejić
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…