Odštampajte ovu stranicu

RIMOKATOLIČKA CRKVA: Velika proslava u septembru

14 avgust 2017
(0 glasova)

Pre tačno 250 godina u našem mestu osnovana je katolička župa, dok je pre oko 150 godina izgrađeno današnje crkveno zdanje.

Stoga, katolička crkva u Starčevu u drugoj polovini meseca septembra ove godine treba da proslavi veliki jubilej. U znaku velike godišnjice su i radovi na crkvi tokom kojih je zamenjen čitav krovni pokrivač. S obzirom na to da se bliži deveti mesec, u nedelju, 16. jula, u prostorijama katoličkog župnog doma, formiran je organizacioni odbor septembarske proslave. Članovi Crkvenog odbora i Goran Kaurić, predsednik zrenjaninskog “Udruženja banatskih Hrvata“, koje je na sebe preuzelo veliki deo organizacije, usaglasili su se oko plana manifestacije i podelili zaduženja. Predviđeno je da uvod u nedelju u kojoj će biti obeležen zaštitnik crkve i župe označi otvaranje izložbe starih fotografija na kojima su prikazani stanovnici Gornjeg kraja u starčevačkoj tradicionalnoj nošnji. Ovaj događaj bi se odvijao u Galeriji “Boem“, 17. septembra.

            Verski deo proslave biće rezervisan za petak, 22. septembra, a on će podrazumevati svečanu svetu misu u crkvi sv. Mauricija koju  će predvoditi visoki velikodostojnici katoličke crkve. Glavni deo slavlja biće u subotu, 23. septembra, u Velikoj sali Doma kulture. U tom će prostoru biti održan koncert KUD-a “Horvati“ iz Zagreba koji u svom repertoaru ima starčevačke igre koje se izvode u tradicionalnoj starčevačkoj nošnji. Članovi ovog folklornog ansambla su pre pet godina nastupili na festivalu “Etno glas“ u Pančevu, a pomoć pri izradi koreografije 2011. godine im je pružio Dejan Trifunović, umetnički rukovodilac pančevačkog KUD-a “Stanko Paunović“.

D. Mergel

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…