All for Joomla All for Webmasters

IZVIĐAŠTVO: U Starčevu održan Državni višeboj

14 avgust 2017
(0 glasova)

Jedna od najznačajnih izviđačkih manifestacija, državni višeboj, održana je u Starčevu početkom ovog meseca, tačnije od 6. do 9. jula.

Nakon Subotice, Šapca, Bele Palanke, Beograda, Vranja i Kruševca, koji su prethodnih nekoliko godina bili domaćini ovog republičkog takmičenja, 52. po redu DIV (državni izviđački višeboj) održan je u našem mestu. Dvadesetak ekipa iz 17 odreda izviđača širom Srbije uzelo  je učešće na ovom takmičenju u četiri konkurencije.

            Skoro dvestotinak izviđača iz Bele Palanke, Vranja, Niša, Šapca, Bele Crkve, Beograda, Jagodine, Zaječara, Kikinde, Novog Pazara i ostalih izviđačkih mesta, pristiglo je u Starčevo u četvrtak, 6. jula, kada je ovogodišnji višeboj otvorio prvi sekretar ambasade Južne Koreje, gospodin Čoi. Načelnica Lara Tomić je nakon primanja raporta od strane učesnika isti predala starešini ovogodišnjeg DIV-a, Marku Ivoševiću, koji je izuzetno dobro pripremio logističku podršku celoj manifestaciji. Otvaranju višeboja su prisustvovali članovi starešinstva Vladimir Obešva i Dejen Petković iz Beograda i Momčilo Petković iz Niša kao poverenik ovogodišnjeg DIV-a. Takmičarske discipline su se odvijale u petak i subotu a skauti su tom prilikom prešli stazu od oko 17 kilometara. Pored pronalaženja kontrolnih tačaka na karti i u prostoru na svakoj od njih su morali obaviti neki od zadataka među kojima su: crtanje skice dela puta i kontrolne tačke, profil i kroki terena, izveštaj pređenog puta, signalizacija “semafor“ i “morze“, prva pomoć, poruka kurira, izrada konačišta i kuvanje obroka. Predsednik takmičarske komisije, Vladimir Popović iz Zaječara je sa svojim timom izuzetno dobro pripremio zadatke i bio vrlo strog i pravičan prilikom ocenjivanja pa je samo takmičenje proteklo bez prigovora i u pravom sportskom, fer-plej duhu. Starčevački izviđači su uspeli da ispune veoma stroge kriterijume DIV-a pa su dve patrole (ekipe) po prvi put su uzele učešće na ovakvom takmičenju. I pored toga što Starčevci nisu ni u jednoj od konkurencija zauzeli neko od prva tri mesta, svojim znanjem i sposobnostima nisu razočarali. Razlika između njih i prvoplasiranih ekipa je veoma mala. Više od pola zadataka bili su tačni a viši plasman je uglavnom posledica trenutne treme i neiskustva. Klub brđana “Dud“ je pružio veliku podršku višeboju i učestvovao u skoro svim aktivnostima a šef obezbeđenja i ujedno predsednik “Dudovaca“ se pobrinuo da ne bude nikakvih incidenata. Vatrogasna jedinica DVD-a “Starčevo“ i članovi AMS SO “Žandermerija“ su sve vreme obezbeđivali izviđački logor koji se nalazio na pomoćnom terenu Opštinskog stadiona. Pored toga pomoć realizaciji ove značajne manifestacije su dali: Grad Pančevo, Mesna zajednica Starčevo, Dom kulture “29 novembar“, JKP “Starčevac“, OŠ “Vuk St. Karadžić“, UG “Pagus“, DPP “Vojvodina“, “Coffee cake Bakery“, Ambulanta Starčevo, Ambasada Republike Južne Koreje, dr. Mirjana Acić, m.s. Marija Jovančević i mnogi drugi. Svi učesnici i gosti su bili veoma zadovoljni realizacijom ovogodišnjeg DIV-a a domaćini su dobili vrlo visoku ocenu. Najsrećnije su bile učesnice iz Novog Pazara koje su sa najvećim procentom od svih ekipa pobedile u svojoj konkurenciji.

Plasman:

Kategorija mlađih izviđača:

 1. “Pančićevi vukovi“, Niš 65,03%;
 2. “Volovi“, Niš 61,92%;
 3. “Uča 3“, Bela Crkva 60,26%.

Kategorija mlađih planinki:

 1. “Bubamarice“, Niš 70,36%;
 2. “Sove“, Niš 70,10%;
 3. “Koale“, Niš 65,18%.

Kategorija starijih izviđača:

 1. “Sparta“, Niš 74,03%;
 2. “Krabe“, Zaječar 57,06%;
 3. “Tigrovi“, Bela Palanka 52,17%.

Kategorija starijih planinki:

 1. “Sandžački vukovi“, Novi Pazar 78,11%;
 2. “Čekićare“, Niš 56,35%.

Predrag Stanković

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…