Odštampajte ovu stranicu

IZVIĐAŠTVO: “Šumski mravi“ i “Sove“ na izletu

05 jul 2017
(0 glasova)

Jato “Šumski mravi“ realizovalo je u nedelju, 4. juna, prethodno odloženi izlet do vodica. Na mesto izleta, koje se nalazi oko šest kilometara od centra Starčeva, krenulo se u ranim jutarnjim satima, kako bi se izbegla vrućina.

Na izlet je pošlo 18 članova Odreda. U skladu sa idejom da se kroz praksu uključe pojedini  članove Odreda sa stažom dužim od tri godine, a koji su se istakli u radu, za vođu puta i organizatora izleta izabran je član voda “Dabrovi“, Marko Stana, dok je mentor izleta bila predvodnica poletaraca Emilija Ivošević,  uz pratnju teta Goce. Naši poletarci su bez problema izdržali hajk atarskim putevima, a kada su stigli u šumarak oko kapelice, tamo ih je dočekao odredski kuvar čika Pera, koji je već lagano kretao sa pripremanjem ručka. Izlet je bio slobodnijeg programa, pa je uz obnavljanje putnih znakova i učenje po kojeg novog čvora bilo dosta vremena za izviđačke igre, ili malo leškarenja u prijatnom ambijentu, naročito posle ručka. U poslepodnevnim satima, nakon pakovanja opreme, novim hajkom kolona “Šumskih mrava“ vratila se svojim kućama. Marko Stana se vrlo dobro pokazao kao vođa puta i organizator, a usled zadovoljstva koje je vladalo i po povratku, izlet se može smatrati veoma uspešnim.

U okviru izviđačkih aktivnosti, članovi čete “Sove“, 4. juna, posetili su  vikend-naselje milje na Dunavu. Ovo nekada veoma popularno izletište nalazi se na dva sata hoda od našeg mesta. Organizacija i ove aktivnosti prepuštena je mlađim članovima Odreda -  Teodori Jović, Tijani Miladinović, Vuku Milosavljeviću i Vanji Deninger od kojih se očekuje da će se u bližoj budućnosti osposobiti za izviđačke vođe. Mentori izleta bili su vodnica Jelena i četovođa Lara. A kako im je bilo prenela nam je Teodora u svom izveštaju:

- Okupili smo se ujutru, u osam sati, ispred prostorija Odreda i krenuli opremljeni dovoljnom  količinom vode u naš pohod. Do Rafinerije smo još i bili zaštićeni od Sunca, ali kada smo krenuli bedemom prema milju, bilo je nepodnošljivo toplo. Ipak, ni velika vrućina nas nije sprečila u želji za druženjem i istraživanjem i ovog dela našeg kraja. Usput smo pevali i zabavljali se kako bi nam vreme što brže prošlo. Nakon dva sata hoda, našli smo mesto gde ćemo boraviti i seli da odmorimo. Uz prijatan šum Dunava, spremali smo se za takmičenje koje će se održati u našem mestu od 6. do 9. jula, pa su sve aktivnosti bile usmerene ka obuci i obnavljanju izviđačkih disciplina. Uz ovakva druženja uvek je prisutno lepo raspoloženje i dobra atmosfera. Nakon ručka igrali smo izviđačke igre kako bi se zabavili. Vreme je brzo proletelo, pa je došao trenutak   da se vratimo u naše mesto. Redovno organizujemo izlete kako ne bismo stalno boravili u zatvorenom prostoru. Milje je sada dodato na naš spisak posećenih mesta, i svakako,  kao mesto i nekih naših interesantnih budućih aktivnosti.

Bivak na Ponjavici

Najmlađi i najstariji izviđači našeg odreda boravili su od 16. do 18. juna u prelepom ambijentu parka prirode na Ponjavici.

Brđani su započeli vikend u petak, 16. juna, vožnjom kanuom po reci, roštiljem i postavljanjem kampa za najmlađe. Druženje se oteglo do duboko u noć. Sutradan su pristigli najmlađi članovi Odreda, jato “Mikini cvrčci“ iz Pančeva. Dvadesetak mališana je provelo svoj prvi bivak u prirodi upoznajući najbližu okolinu. Park prirode “Ponjavica“ treba da postane najlepše izletničko mesto u regionu jer je prirodno okruženje nadahnjujuće. Neposredno uz kamp boravio je jedan par labudova sa šest mladih.

            Mališani su se kroz igru i zabavu upoznali sa izviđačkim aktivnostima u prirodi a najveći izazov im je predstavljalo kuvanje gulaša koji su potpuno samostalno obavili uz naravno mentorsku pomoć predvodnice Lejle. Dečaci i devojčice su se nadmetali u ovom umeću a pobedile su devojčice jer je gulaš koji su spremali dečaci bio malo pikantniji nego što je odgovaralo komisiji. Sve u svemu pobedile su nijanse a svi učesnici su dobili veštinu “kuvar“. Domaćini, Milica i Bojan Čiča,   bili su izvanredni, pa je boravak na ovom mestu dao posebnu draž.            

Predlog je i da se se početkom jeseni na ovom mestu okupi ceo Odred kako bi sumirao utiske veoma naporne sezone koja skaute očekuje ove godine. Tradicionalne suze prilikom povratka kući su stavile tačku na ovaj prelepi vikend.

P. Stanković

Kroki vesti

 Poslovi oko jednog od najvažnijih aktivnosti starčevačkih skauta se završavaju pa će dvestotinak izviđača iz naše zemlje imati prijatan utisak prilikom boravka na državnom izviđačkom višeboju od 6. do 9 jula. Grad Pančevo je kroz projekat za mlade sufinansirao ovo takmičenje sa 100.000 dinara.

 Načelnik odreda Marko Ivošević i vodnica Jelena Košarić, gostovali su kao predstavnici Saveza izviđača Srbije na televiziji u emisiji “Razgovarajmo o Evropi“ a tema je bila “Usklađivanje zakona sa EU iz oblasti životne sredine i uloga NVO u implementaciji“.

 U ime Odreda, starešina OI “Nadel“ prisustvovao je, 3. juna, proslavi 80 godina postojanja fabrike aviona “Utva“ i 70 godina od osnivanja istoimenog aero kluba.

 Aleksandra Kostić, Mateja Uskoković i Teodora Jović, pohađaće Republičku šumsku školu u izviđačkom centru “Cerje“ kod Niša od 20. do 30. jula, dok će vodnica Jelena Košarić pohađati republički seminar za instruktore prvog stepena u Kanjiži, krajem avgusta.

 Krajem jula dolazi stotinu grčkih skauta koji će biti smešteni na Čardaku.

 Načelnik Odreda Marko Ivošević učestvovao  je krajem maja, u Beogradu, na sastanku timova načelstva Saveza izviđača Srbije

 Na ovogodišnjem državnom višeboju, prvi put će učestvovati dve ekipe starčevačkih skauta a samo učešće je već uspeh jer su veoma zahtevne propozicije samog takmičenja.

 U Deliblatskoj peščari, preciznije na “Devojačkom bunaru“, kampovaće više od 50 starčevačkih skauta. Letnji tabor u trajanju od sedam dana je kruna svake generacije izviđača i na njemu se stiču razne veštine i zaokružuje celogodišnji rad.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…