Odštampajte ovu stranicu

Dešavanja u KUD-u Neolit: Folkloraši vredno rade

05 jul 2017
(0 glasova)

Mlađi izvođački ansambl i Starija dečija grupa uspešno su se predstavile na Zonskoj smotri folklora u Pančevu.

Mlađi deca su učestvovala na takmičenju izvornog stvaralaštva dok su starija deca bila u delu gde su se predstavljale grupe sa koreografisanim folklorom. Ovim nastupom mlađa dečija grupa ostvarila je plasman na republičku smortu izvornog stvaralaštva u mestu Ratina kod Kraljeva.

Ovo je veoma važan uspeh jer je Starčevo, pored KUD-a “Stanko Paunović“ iz Pančeva, jedini predstavnik našeg grada na ovom prestižnom takmičenju. Važno je, jer su se “Neolićani“ na ovu smotru prijavili sa igrama baš iz našeg mesta - Igrama iz Starčeva, kaže Uroš Ban, predsednik KUD-a “Neolit“. Starija grupa, nažalost, nije uspela da izbori dalji plasman, ali su imali jedan zapaženi nastup i kometari publike su bili pozitivni i pohvalni.

Starčevački folkloraši i njihov izvođački ansambl nastupaju ali i spremaju se za nastupe koji im predstoje. Dana 12. juna, predstavili su se revijalno na Gradskoj smotri izvornog stvaralaštva, a ovih dana odlaze na turneju u Radauc u susednoj Rumuniji. Najavljen je bio odlaza u Makedoniju, u mesto Tearce, ali su folkloraši odustali od ovog puta zbog nemira koji su izbili u Makedoniji jer nisu želeli da rizikuju bezbednost ansambla. Pre letnje pauze naši folkloraši organizovaće koncert za domaću publiku. Na tom koncertu predstaviće se sve grupe, a Starčevci za ovu priliku planiraju i da pozovu u goste neki od ansambala sa kojima usko sarađuju.

- Radimo, imamo ideje i planove. Uspesi su za nama, evo sada je tu i uspeh naše dece koja će nas predstaviti na Republičkoj smotri u Ratini. Ono na čemu sam potencirao od prvog dana, je taj odnos sa drugim anasmblima, kako društvima u Srbiji tako i društvima u dijaspori. Dosta smo uradili po tom pitanju, tako da taj broj ansambala sa kojima sarađujemo raste iz dana u dan. Želja mi je da koncert pod nazivom “Korakom tradicije“ koji smo imali prošle godine u Centru za kulturu Pančevo, sa gostima iz ansambala “Vila“ Novi Sad i “Branko Cvetković“ iz Bograda, održimo i ovog septembra i da polako ta manifestacija preraste u jednu lepu tradiciju. Očekujemo da nam Gradska uprava pomogne i odobri sredstva po projektima koje smo pisali, jer nam je želja da našoj deci omogućimo bolje uslove za rad i napredak. Zaslužila su to - rekao je za naše novine Uroš Ban, predsednik Kulturno-umetničkog društva “Neolit“.

P. Andrejić

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…