Odštampajte ovu stranicu

ISTORIJA: Starčevački sokaci (4)

05 jul 2017
(0 glasova)

Svedoci smo života u vremenu u kom je protok informacija veoma brz, pa i sami svakodnevno prisustvujemo plavljenju medijskog i društvenog prostora potrebnim i nepotrebnim vestima i novostima sa svih strana.

Ne treba zaboraviti ni da su se od 2000. godine u nas dogodile brojne političke promene i dešavanja koje je teško ispratiti, a kamoli zapamtiti duže od nekoliko meseci. U takvim okolnostima nam događaji koji su se desili pre tek dve ili tri godine izgledaju jako daleko. Upravo će nas ovaj poslednji nastavak o imenima starčevačkih ulica podsetiti na zbivanja u proleće 2007. godine.

Naime, početkom meseca aprila pre tačno deset godina u Starčevu je inicirana promena naziva 11 naših ulica. Mesna zajednica donela je tada razumnu i demokratsku odluku da građanima ponudi učešće u izjašnjavanju o eventualnoj izmeni pojedinih postojećih uličnih imena. Svakom domaćinstvu u sledećim ulicama tom su prilikom podeljeni anketni listići: Borisa Kidriča, Maršala Tita, JNA, Lenjinova, 7. jula, Ive Lole Ribara, Petra Drapšina, Partizanska, Moše Pijade, Veljka Vlahovića, Žarka Zrenjanina. Za svaku ulicu izneta su po tri predloga. Odabir prvog od njih značio je da građanin želi da ulica u kojoj živi zadrži postojeće ime, druga dva bili su predlozi za izmenu. Prijem popunjenih listića vršen je u Mesnoj zajednici kao i u prodavnicama u pomenutim ulicama u kojima su bile postavljene obeležene glasačke kutije. Tako se, na primer, u Ulici maršala Tita popunjeni anketni list mogao predati u radnjama STR "Srećko DN" koja se nalazila na broju 9 ili u STR "Jagodica bobica" na adresi Maršala Tita 95. Glasalo se od osmog do petnaestog aprila. Na poleđini listića su se pored obaveštenja za Starčevce o ovoj akciji nalazile i kratke biografije predloženih ličnosti. Ponuđene opcije bile su sledeće: Ulica maršala Tita, ukoliko bi došlo do promene njenog naziva mogla je poneti ime Kralja Petra prvog ili Desanke Maksimović, Moše Pijade - Alekse Šantića ili Apatinska, Ive Lole Ribara - Dr Zorana Đinđića ili Omoljički put, Borisa Kidriča - Zmaj Jovina ili Nušićeva, 7. jul - Prote Bratića ili Ivanjdanska, Lenjinova - Dositejeva ili Mileve Marić, Partizanska - Beli breg ili

Bačka ulica, JNA - Starčevačke kulture ili Široki sokak, Veljka Vlahovića - Miloša Crnjanskog ili Kikindska ulica, Petra Drapšina - Ruđera Boškovića ili Milutina Milankovića, Žarka Zrenjanina - Svetosavska ili Uroša Predića.

Cilj ove inicijative, prema tadašnjim navodima njenih pokretača, bio je da ove ulice ponesu imena koja u budućnosti neće biti ni na koji način sporna. Rezultate ankete Savet MZ Starčevo trebalo je da uvaži prilikom upućivanja predloga opštinskoj komisiji za promenu naziva ulica i trgova. Međutim, imajući u vidu da su Starčevci složno odbili izmene postojećih naziva ulica do promena nije došlo, a MZ Starčevo, kako je i obećala, izvršila je postavljanje novih uličnih tabli sa starim nazivima.

Može se dugo raspravljati o tome zašto je propala ova inicijativa, neki od razloga su svakako politički i njihova elaboracija mogla bi zauzeti nekoliko novinskih stranica. Izgleda da su građani uprkos napomeni da ih ove promene neće obavezati da o svom trošku menjaju lične isprave, smatrali da preimenovanje ulica sa sobom ipak nosi i zamenu dokumenata. Te godine je uprkos neuspehu ankete doneta odluka da Starčevo dobije Trg Neolita i da se Grobljanska ulica nazove Ulicom Kestenova.

Koliko će u budućnosti biti konstruktivnih inicijativa, predloga, volje i želje za promenama uličnih imena saznaćemo u godinama koje su pred nama.

D. Mergel

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…