All for Joomla All for Webmasters

PČELARSTVO

05 jul 2017
(0 glasova)

Društvo pčelara “Starčevo“ nastavlja sa svojim aktivnostima. Ispunjavaju se zacrtane godišnje aktivnosti. Posle bagremove paše, a zbog vremenskih prilika, odnosno neprilika, pčelari ne mogu da budu zadovoljni dobijenim količinama meda ali nastavlja se dalje pohod na bagremac, lipu i suncokret.

Pčelari se suočavaju sa još jednim velikim problemom  a to je krađa pčelinjih društava. Ove godine bilo je mnogo problema oko nestanka košnica. Nekada je pčelinja zajednica bila svetinja i nikad nije bila ugrožena i kradena. Krađu košnica ne mogu da izvrše nestručna i neobučena lica.

- Pčele se ne mogu sanirati i lako ih može vlasnik prepoznati po ramovima i registraciji. Policija kvalitetno obavlja svoje poslove i o svemu obaveštava vlasnike. Međutim, nismo  zadovoljni visinom  kazne - kaže Kosta Aća, prvi pčelar Starčeva.

Od drugih aktivnosti starčevačkih pčelara treba izdvojiti to da je predstavnik Društva učestvovao skupštini SPOV-a u Novom Sadu kada je birano novo rukovodstvo. Na poziv Saveza pčelara Srbije održan je sastanak svih predstavnika društava pčelara Srbije u Rači Kragujevačkoj. Povod za okupljanje bila je velika akcija SPOSA - “Pomozimo sebi. Sad ili nikad!“. Savez je raspisao konkurs za gradnju objekta za otkup, pakovanje i distribuciju meda.

- Rača je ponudila najbolje uslove i sa opštinom je potpisan ugovor. Opština je dodelila lokaciju i deo novca a mi, pčelari, treba da obezbedimo preostala sredstva. Gradiće se najsavremeniji objekat za otkup i analizu i pakovanja meda. Napominjem da je naša zemlja izvezla u prošloj godini 2160 tona meda, ističe Aća.

Predsedništvo Društva pčelara “Starčevo“ razmatra mogućnost dovođenja vrhunskog stručnjaka koji bi govorio o sadnji genetski modifikovanih biljaka, čemu se pčelari izričito protive.

- Organizovali bi takav sastanak sa svim zainteresovanim građanima - zakžučuje Kosta Aća, predsednik Društva pčelara.

P.Andrejić

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…