Odštampajte ovu stranicu

IZVIĐAŠTVO: Trodnevni izlet kao 400. aktivnost

22 jun 2017
(0 glasova)

Naši izviđači su stigli do cifre od 400. odredskih aktivnosti, u koje se ubrajaju samo one od većeg značaja za rad Odreda. Ovoga puta aktivnost je trodnevni edukativni izlet “Subotica-Segedin-Palić“, koji se realizovao u periodu od 19. do 21. maja, a u organizaciji načelnika Odreda.

S obzirom na to da su do sada starčevački izviđači boravili u Rumuniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Crnoj Gori, ovoga puta na red je došla susedna Mađarska. Glavna ideja izleta bilo je upoznavanje sa kulturnim i prirodnim vrednostima severnog dela naše zemlje, uz sagledavanje uticaja preko granice, kao i druženje i jačanje saradnje sa izviđačima iz Subotice.

Iz Starčeva je u ranim jutarnjim časovima krenulo dvadesetčetvoro skauta mini-busom de luks kategorije. Prva destinacija je bila Subotica u kojoj su Starčevci bili gosti dugogodišnjim prijateljima iz Odreda izviđača “Spartak“. U njihovom izviđačkom domu su se smestili i ručali da bi nakon toga krenuli u posetu gradskim znamenitostima. Subotica je kao naš najseverniji veliki grad veoma dugo bila pod uticajem Austrougarskog carstva koje je u vreme svoga postojanja bilo među najrazvijenijim svetskim kulturama. Tu činjenicu dokazuju mnogobrojni raskošni objekti u stilu secesije, podignutih pred kraj 19. i početkom 20. veka. U gradu postoji i nekoliko prelepih fontana, koje su u početku služile i kao rezervoari vode, među kojima se naročito ističe plava fontana ispred gradske većnice. Posetu je obuhvatio  i obilazak gradskog muzeja, poseta palati Rajhl, sinagogi ali i sagledavanje svih drugih važnih objekata uz kratku priču o njima. Šetnja se protezala do mraka, a nakon toga se pod utiskom otišlo u krevet. Narednog dana, u ranim jutarnjim satima, odmah nakon doručka, izviđači su prešli granicu i obreli se u velikom kulturno istorijskom gradu našeg severnog suseda. Segedin je treći grad po veličini u Mađarskoj i relativno je sličan Subotici koja je znatno manja. S obzirom da su oba grada veći deo svoga postojanja bili u istoj državi i arhitektura im je relativno slična. Poseta je unapred detaljno planirana kako bi se posetili najznačajniji trgovi i objekti poput Zavetne crkve, Gradske kuće, vodotornjeva, palate Dajč, Rek, promenade Štefanije, muzičkog sata i mnogi drugi objekati, jer u takvom gradu bilo bi šteta biti samo na jednom mestu. Spletom okolnosti u trenutku boravka Starčevaca,  u Segedinu se organizovao veliki vašar pa je sam grad bio prepun turista i izlagača sa svakakvom robom. Tako se tu našla čak i manja izložba vojnih vozila i opreme iz različitih vekova. Pored obilaska raznih grandioznih segedinskih objekta nesvakidašnji utisak je ostavila i poseta “Pikovom“ muzeju kobasica i segedinske paprike. Ovaj neobični muzej vrlo slikovito objašnjava razvoj ovih poljoprivrednih grana koje su karakteristične za Mađarsku.

Pri povratku u našu zemlju, dvosatna gužva na granici nije pokvarila doživljeno iskustvo, već ga pretvorilo u novo. Umesto da se nestrpljivo negoduje i nervira, što svakako ne bi ubrzalo ništa, izviđači su se razjurili zajedno sa vršnjacima iz susednih autobusa, i sve se pretvorilo u dobru igrariju.

Nakon povratka kratak predah, pa “Noć muzeja“. Ova veoma lepo osmišljena kulturna manifestacija nije mogla da prođe neposećeno, pa su pokrenute poslednje rezerve našeg “dnevnog sledovanja energije“. U noći se obišla gradska biblioteka, velika zbirka železničkih maketa, zgrada pozorišta, a neverovatan utisak ostavila je poseta štampariji “Rotografika“, jednoj od najvećih štamparija u regionu u kojoj se štampa većina nama poznatih časopisa, kao i udžbenika, pamfleta i slično. Izdašna priča o počecima štampe započeta je u okviru njihovog malog muzej štamparskih mašina i opreme koju je vodio nekadašnji direktor fabrike, sada u penziji. Nakon toga, kroz fabriku nas vodi sadašnji direktor, koji posetu kompletira obilaskom svim pogona štamparije, od grafičke pripreme, do reciklaže i isporuke, a kroz mnogo neverovatnih sektora, čije su mašine sve vreme radile, i bez zastoja stvarale na hiljade štampanog materijala, nama pred očima.

Poslednji dan ovog izleta je bio posvećen Paliću i njegovim čarima. Popularno izletište tik pored prelepog istoimenog jezera je svakako šteta ne obićši ako se nađete u njegovoj blizini. Naravno, subotički izviđači i tamo imaju svoj kutak koji planiraju da pretvore u velelepni izviđački centar velikog kapaciteta. Nadamo se da će u tome uspeti i da će veliki broj mladih skauta imati mogućnost boravka na ovom prelepom mestu. Pored šetnje po velikom palićkom štrandu, izviđači su posetili palićki zoo vrt. Iako je u njemu znatno manje životinja nego u beogradskom, utisak je znatno bolji jer je većina životinja u svom prirodnom okruženju sa ogromnim životnim prostorom nasuprot malim beogradskim kavezima u kojima je veći broj životinja pod velikim stresom. Uz velik broj vidikovaca i staza koje vode kroz ta staništa, palićki zoo vrt se sa razlogom smatra najlepšim u zemlji.

Svim učesnicima ovog trodnevnog izleta, je najteže pao povratak koji je i bio u kasnim nedeljnim satima. Najveći utisak izuzetno lep provod, veliki broj svrsishodnih poseta, velika količina informacija koje će mnogima koristiti i predivno druženje sa subotičkim izviđačima koji će uskoro doći i u Starčevo na Državni izviđački višeboj.

Predrag Stanković

Kroki vesti

 Početkom maja je formiran klub brđana pod nazivom “Dud“ u kome će biti dvadesetak iskusnih, starijih izviđača koji će pomoći Odredu u realizaciji većih aktivnosti. Za predsednika kluba, većinom glasova, izabran je Davorin Leščan.

 “Mikini cvrčci“ zapaženo su učestvovali na manifestaciji “Prolećni dani“.

 Bivak na Ponjavici, planiran za “Cvrčke“,  usled padavina je odložen. Novi termin je 17. - 18. jun.

 Skauti su početkom meseca uredili dvorište starog zabavišta i ofarbali sve dvorišne dečije rekvizite. Istoga dana su najmlađi posadili zelenilo na ulazu u Dom kulture sa strane parka, a najmlađi Pančevci ozelenili su školsko dvorište. Sadnice su dobijene na poklon od JKP-a “Zelenilo“ iz Pančeva.

 Daniela Jajić i Predrag Stanković su, 13. maja, prisustvovali svečanosti povodom otvaranja izviđačkog centra “Gorski car“ u mestu Garaši podno Bukulje. Svečanosti su pored velikog broja predstavnika izviđača iz Srbije, prisustvovali predstavnici vojske i Centra za vanredne situacije Republike Srbije koji planiraju obuku izviđača za spasavanje na vodi na Garaškom jezeru.

 Prvi samostalni izlet kluba brđana je planiran polovinom juna a destinacija će biti Krupanj.

 Druženje i zajednički sastanak pančevačkog i starčevačkog jata poletaraca organizovan je u subotu, 20. maja, u prostorijama OŠ “Mika Antić“.

 Načelnik Odreda Marko Ivošević i vodnica Jelena Košarić, gostovali su kao izviđači na Radio televiziji Srbije u emisiji “Studio znanja“.

 Odred izviđača “Nadel“ i Planinarski-orjentiring klub “Kompas“ iz Vršca, u saradnji sa starčevačkom osnovnom školom, 12. maja, organizovali su takmičenje u orijentiringu. Više od stotinu starčevačkih đaka se takmičilo a najbolji u svojim uzrastima su osvojili medalje.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…