Odštampajte ovu stranicu

IZVIĐAŠTVO: “Zeničko proljeće 2017“

10 maj 2017
(0 glasova)

Ekipa starčevačkih brđana, u sastavu: Peca, Miša, Goca, Davor i Lejla posetila je zeničke izviđače početkom aprila meseca. Ovo je jedna od najvećih izviđačkih akcija u regionu a svakako najveća u BIH.

Na samom takmičenju učestvovale su čak 63 ekipe iz 24 mesta. Iz Hrvatske su ovoj akciji prisustvovali izviđači iz Osijeka i Zagreba; iz Crne Gore - iz Podgorice i Herceg Novog, dok su Srbiju ovoga puta predstavljali izviđači iz Niša, Novog Pazara i Starčeva. Tokom boravka u Zenici Starčevci su obnovili stara ponznanstva i razgovarali o saradnji. Tom prilikom je dogovorena razmena izviđača tokom letnjeg tabora pa će tako jedna ekipa Zeničana boraviti na logorovanju u Deliblatskoj peščari dok će ekipu starčevačkih izviđača Zeničani ugostiti  na taborovanju na Boračkom jezeru. Noćenje je organizovano u izviđačkom odmaralištu na Smetovima na preko 1000 metara nadmorske visine u prelepom prirodnom okruženju. U povratku,  Starčevci su posetili Sarajevo i prošetali čuvenom Baščaršijom. Dugo putovanje i relativno kratak boravak malo su pokvarili utisak koji je bio izvanredan.

Uskršnja “kucanijada“

            Već petu godinu za redom, Odred izviđača “Nadel“ organizuje uskršnju “kucanijadu“. Kao i svake godine, takmičari su se nadmetali u dve kategorije: koka i super jaje. Ove godine nadmetalo se 32 izviđača, 14 poletaraca i 18 mlađih izviđača. Najbolji u “koka kategoriji“ je Stefan Deninger, Vuk Milosavljević je na drugom, Aleksandra Kostić na trećem i Ognjen Stojanović na četvrtom mestu. U kategoriji “super jaje“  takmičila su se jaja morkinje i prepelice, a pobedu je odneo Vuk Milosavljević. Na drugom mestu se našla Aleksandra Kostić na trećem Filip Stefanović, dok je četvrti bio Marko Zojkić. Nakon završenog takmičenja, vođe su pripremili malu zabavu za izviđače u vidu traženja uskršnjeg zeke. Poletarci su tražili zeku koji se krio u školskom dvorištu. Sve ekipe su timskim radom uspeli da pronađu zeku a kao nagrada, čekao ih je paketić. Mlađi izviđači su za to vreme morali da pronađu poruke koje su bile sakrivene svuda po parku a zatim da ih dešifruju kako bi našli svoj paketić. Ekipe su bile poprilučno uigrane i brzo su obavile zadatak.

Predrag Stanković

Kroki vesti

 Starešinstvo Saveza izviđača Srbije jednoglasno je donelo Odluku da se Državni izviđački višeboj ove godine održi u Starčevu. Treba napomenuti da se prošle godine održao u Kruševcu a pretprošle u Vranju. Zatim slede: 2014. Šabac, 2013. Palić, 2012. Bela Palanka...

 Poslednje martovske subote jato ”Cvrčci” iz Pančeva organizovalo je posetu gradskom hipodromu dok su mlađi izviđači iz Starčeva organizovali filmsko veče. Organizatori izleta su bile Lejla Žugić Marić i Milica Čiča a filmske večeri Branislav Nikić, Danilo Radosavljević i Nikola Mijajlović,  uz mentora Jelenu Košarić.

  Prve aprilske subote povodom Svetskog dana šala, u KKK-u je organizovano veče na kome su se prikazivali smešni detalji izviđačkog života.

 Polovinom maja izviđači planiraju trodnevni izlet u Mađarsku. Dvadesetak starčevačkih skauta ovom prilikom će  obići mnoge znamenitosti Subotice, Palića i Segedina i upoznaće se sa kulturom ovih krajeva.

 Povodom “Dana planete Zemlje“ starčevački izviđači su radili na uređenju prostorija u Domu kulture, dok su “Mikini Cvrčci“ organizovali veliku akciju u svojoj školi. Tom prilikom su uredili školsko dvorište, pravili kante od reciklažnog materijala, sakupili veliku količinu čepova i organizovali poligon spretnosti. Na akciji su učestvovali i gosti iz organizacije “Na pola puta“.

 Mešovita ekipa mlađih izviđača učestvovala je na noćnom izviđačkom višeboju (NOT) u Beloj Crkvi i tom prilikom osvojila peto mesto u konkurenciji dvadesetak ekipa.

 Starčevački skauti planiraju tokom maja meseca učešće na višebojima u Šapcu i Bjeljini.

 Renoviranje prostorije u Domu kulture ulazi u završnu fazu. Sanirano je oštećenje plafonske konstrukcije, elektroinstalacija i dela krova.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…