Odštampajte ovu stranicu

KUD “Neolit”: Gosti iz Novog Pazara

10 april 2017
(0 glasova)

Kulturno-umetničko društvo “Neolit“ priredilo je u subotu, 11. marta, dečiji koncert pod nazivom “Na krilima mašte“ kojom prilikom su ugostili svoje vršnjake iz KUD-a “Abrašević iz Pančeva i KUD-a “Stari Ras“ iz Novog Pazara.

Velika sala Doma kulture bila je puna a deca su priredila jedan prelep koncert i svojim igračkim umećem zadivili su sve u sali tako da je centar Starčeva odjekivao aplauzima koji su bili upućeni ovim malim folkorašima. Gosti koncerta bili su i guslari iz Akademije guslara Pančevo i naš sugrađanin Miloš Simeunović, koji je recitovao pesme o Starčevu i novopazarskom kraju. Koncert je organzovan u saradnji sa Zavičajnim udruženjem “Stari Ras“ iz Pančeva i ovom prilikom ostvarena je odlična saradnja sa novopazarskim društvom koje će kako je obećano, biti nastavljena uzvratnim koncertom u Novom Pazaru.

Pre nekoliko dana održan je i godišnji koncert KUD-a “Neolit“ gde su našim folkolrašima gostovali igrači - veterani Doma kulture Starčevo. Program koji su za ovu priliku spremili bio je za pamćeenje, tako da smo opet imali prilike da vidimo igre iz svih krajeva Srbije. Veterani su se predstavili Igrama iz Starčeva i Vlaškim igrama. Veče je završeno tako što je izvođački ansambl KUD-a “Neolit“  izveo Vranjansku svitu - igre iz Vranja. Koliko starčevačka publika voli ovu koreografiju pokazala je time sto su nekoliko puta vratili “Neolićane“ na bis.

- Radimo punom parom , pored nastupa koje su za nama očekuju nas smotre folklora dečijeg stvaralaštva a ove godine planiramo da izvođački dečije ansambl i prvi ansambl izvedemo na takmičenje u Valjevu - Zlatni opanak, kaže za SN Uroš Ban, predsednik društva, i dodaje: - Ono što me posebno raduje je to sto smo uspeli da obnovimo kontakte sa KUD-om “Kiril Pujčinovik“ iz Tearca, R. Makedonija sa kojima smo pre više od 20 godina ostvarili saradnju. Tada je direktor Doma kulture Vidomir Jelisijević ugostio ovaj ansambl, tako da je zakazano novo druženje za 13. maj ove godine, ali ovog puta naši folkloraši idu put Makedonije, u ovo lepo mesto nadomak Tetova, gde će gostovati i zajedničkim koncertom obeležiti nastavak saradnje - rekao je za naše novine predsednik društva Uroš Ban.

Petar Andrejić

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…