Tue04162024

Azurirano04:01:47 PM GMT

NASTAVAK TRADICIJE

  • PDF

Izabran najlepši slavski kolač
Pre desetak godina u Starčevu je pokrenuta jedna interesantna manifestacija koja je privukla veliki broj posetilaca iz okruženja. Organizatori te manifestacije su bili starčevački ugostitelji na čelu sa Željkom Jovanovićem, tadašnjim predsednikom tog udruženja. Nakon par godina kada je ova manifestacija bila na vrhuncu, predsednik udruženja ugostitelja “Hotelijer“, Željko se odselio iz Starčeva pa je Slavski kolač organizovao njegov zamenik Željko Gligorin. Pošto je i on otišao na privremeni rad u inostranstvo sama organizacija se ugasila.

Srećom, ove godine, novoformirano Udruženje žena “Neolit“ rešilo je da nakon par godina preuzme organizaciju ove kulturne manifestacije. Ovogodišnji slavski kolač održan je u Velikoj sali Doma kulture i na njemu je uzelo učešće veliki broj organizacija i pekara iz našeg okruženja.

Pored bogatog kulturno-umetničkog programa koji su realizovali starčevački folkloraši, na kraju su proglašeni i pobednici u dve kategorije. Najlepši slavski kolač, po mišljenju žirija umesila je Slavica Čikara iz Starčeva, dok je nalepši štand aranžiralo udruženje žena iz Vladimirovaca. Veliki broj izlagača, učesnika, sponzora i gostiju je dokaz da je ova manifestacija uspela da povrati nekadašnji pozitivan utisak.

Suorganizatori ove manifestacije su bili Dom kulture i KUD “Neolit“. Samu manifestaciju su pomogli Mesna zajednica Starčevo, kafe “Sparta“, “Petrol“, Klub penzionera i invalida rada, pekara “Stojiljković“, STR “Lisa“, “Junior komerc“, “Maki 1“, “Merac skele“, Steva Rajković, Aca Kostić i Stevica Jankov.

Učesnici:
Udruženja žena Banatski Brestovac, Omoljica, Ivanovo, Vojlovica, Dolovo, Banatsko Novo Selo i Vladimirovac; Pančevačka pekara, Pekara “Kod Mujketa“, Pekara Banatski Karlovac, Udruženje pčelara “Starčevo“ i Udruženje vinogradara, voćara i destilera Starčevo

Najlepši štand:
1. Udruženje žena Vladimirovac;
2. Udruženje žena Vojlovica;
3. Udruženje žena Banatsko Novo Selo

ARHIVA: BROJ 265

ARHIVA: BROJ 264

ARHIVA: BROJ 263

ARHIVA: BROJ 262

ARHIVA: BROJ 261