Sat04202024

Azurirano04:01:47 PM GMT

Back SPORT SPORT IZVIĐAŠTVO: Izviđači pevaju 2016.

IZVIĐAŠTVO: Izviđači pevaju 2016.

  • PDF

Starčevački izviđači su prvog februarskog vikenda učestvovali na Svetosavskim susretima u Velikoj sali Dečijeg kulturnog centra u Beogradu. Tradicionalno izviđačko takmičenje pod nazivom “Izviđači pevaju“ organizovao je bratski beogradski Odred izviđača “Sveti Sava“. Da su Starčevci već godinama najboljji u ovom takmičenju ponovo je potvrđeno.

Put Beograda starčevački skauti su krenuli prepunim kombijima “Ćira sprinter“. I ove godine starčevačka ekipa je bila najbrojnija na ovom takmičenju sa preko 40 učesnika. U kategoriji najmlađih izviđača, poletaraca i pčelica, učestvovala je ekipa “Šumski mravi“ koju je predvodio Lazar Stojanović. Oni su otpevali dve pesme, Izviđačku koračnicu i himnu Odreda i osvojili drugo mesto od strane stručnog žirija. Najveći broj članova ove ekipe je prvi put učestvovao na ovakvom takmičenju što samo pojačava kvalitet postignutog rezultata. Znatno iskusnija ekipa izviđača i planinki “Družina sa Nadela“ pod vođstvom Tijane Miladinović postigla je još bolji rezultat. Oni su se predstavili stotinama prisutnih izviđača iz celog regiona pesmama “Skaut u krvi“ i “Pesma bez refrena“ i osvojili prvo mesto u svojoj konkurenciji. Nastup koji je doživeo najviše ovacija je bio nastup starčevačkih brđana i brđanki koji su za ovu priliku obradili poznatu pesmu Đorđa Balaševića “Panonski mornar“. Ekipa “Panonski izviđači“ su pesmu istoimenog naziva otpevali u fenomenalnoj atmosferi praćeni publikom koja je brzo naučila refren. Vođa ove ekipe koja je takođe osvojila prvo mesto u svojoj konkurenciji je bila Jelena Radović. Nakon ručka u obližnjoj osnovnoj školi izviđači su kraće vreme proveli u tašmajdanskom parku a nakon toga puni utisaka vratili su se u Starčevo i obogatili vitrine u odredskim prostorijama novim peharima sa ovog tradicionalnog izviđačkog muzičkog festivala.

4. susret brđana regiona u Ohridu
Najstariji izviđači sa prostora bivše Jugoslavije svake godine u februaru se sastaju kako bi razmenili iskustva. Nakon prošlogodišnjih susreta na Čardaku u Deliblatskoj peščari, ovogodišnji domaćini Makedonci su odabrali jednu od svojih najatraktivnijih destinacija, Ohridsko jezero. Trodnevno skautsko druženje odvijalo se u hotelu Klimetica na samoj obali prelepog makedonskog “mora“. Starčevce su na ovom skupu predstavljala dva brđana i dve brđanke, koji su aktivno učestvovali u radu. Jedna od najznačajnijih rezultata ovogodišnjih susreta je formiranje međunarodnog projektnog tima koji će pristupiti izradi velikih projekata u cilju zajedničkog nastupa pred velikim evropskim donatorskim fondovima u cilju osnaživanja svih regionalnih izviđačkih saveza. Pored toga dogovorena je razmena predavača na tečajevima koji organizuje svaki savez radi školovanja kadrova. Naravno, na ovom skupu je najviše bilo ličnih kontakata između odreda, koji otvaraju velike mogućnosti za saradnju. Starčevci su ostvarili dobre kontakte sa izviđačima iz Ohrida, Velesa i Krapine pa se uskoro može očekivati neka poseta između ovih odreda. Posebno je zanimljiva saradnja između izviđača iz Krapine (hrvatsko Zagorje) i Starčeva jer ih povezuje praistorijska arheologija. Krapina je poznata po krapinskom čoveku iz porodice neandertalaca, koji je sticajem okolnosti odavno izumro i pored toga što je bio znatno napredniji od čoveka u periodu u kom je živeo. U Krapini su odavno iskoristili ovu činjenicu i izgradili arherološki muzej koji svakodnevno posećuje veliki broj turista iz celog sveta. Nadamo se da će i Starčevo krenuti tim putem i da ćemo radoznalim turistima imati štošta da ponudimo. Domaćini, “Sojuz na izvidnici na Makedonija“, su pored radnih sastanaka u divnom ambijentu organizovali i kulturno zabavni program, turističku vožnju brodom uz posetu Titovoj vili i Izviđačkom centru na obali jezera, šetnju Starim gradom u Ohridu i nacionalno veče na kome su svi izviđački savezi predstavljali tradicionalnu hranu i piće sa prostora svoje regije. Na trpezi se te večeri našlo više stotina raznoraznih đakonija sa prostora bivše Juge.

Ovakvi susreti dokazuju da granice koje su ucrtane poslednjih par decenija na našim prostorima kod nekih ljudi uopšte ne postoje. Takvi su zapravo izviđači! Treba napomenuti da je prvi susret brđana održan 2013. godine na Žabljaku u Crnoj Gori a naredni, peti po redu, biće održan u Hrvatskoj.

ARHIVA: BROJ 265

ARHIVA: BROJ 264

ARHIVA: BROJ 263

ARHIVA: BROJ 262

ARHIVA: BROJ 261