Tue10222019

Azurirano03:37:48 PM GMT

IZVIĐAŠTVO

  • PDF

Priznanje ”Odred orlova”
Odred izviđača “Nadel“ iz Starčeva je već treći put, a drugi za redom dobio najviše odlikovanje Saveza izviđača Srbije za 2015. godinu, “Odred orlova“. Ovo odlikovanje je cilj i kruna rada svake izviđačke organizacije koja se dodeljuje samo onim odredima koji u toku izviđačke godine ostvare izuzetne rezultate na ostvarivanju izviđačke misije. Starčevački izviđači su u prethodnih par godina izuzetno ozbiljno radili pa su priznanja i nagrade postali skoro svakodnevni. Pored Grada Pančeva, koji je prepoznao značaj izviđača na edukaciji mladih i visoko ocenio projekte na kojima su konkurisali, izviđači su dobili i realizovali projekte i na pokrajinskom i republičkom nivou. Od odreda koji deluju na području AP Vojvodine, pored Starčevaca, ovo odlikovanje je zaslužio još jedino izviđački odred iz Bečeja. Dodela odlikovanja je obavljena u nedelju, 8. novembra u Starom dvoru u centru Beograda pred više stotina izviđača i prijatelja organizacije iz cele Srbije. Nakon ceremonije prijema odlikovanja, dvadesetak Starčevaca je posetilo restauriranu zgradu “Geozavoda“ sa maketom “Beograda na vodi“ i vojni muzej na kalemegdanskoj tvrđavi. Druženje se završilo ručkom u jednom beogradskom restoranu.

Smotra odreda
Poslednjeg dana oktobra, Odred izviđača “Nadel“ je, već tradicionalno, organizovao smotru odreda. Izviđačka godina počinje kao i školska - 1. septembra, pa je običaj da novi izviđači nakon adaptacije u ovoj organizaciji postanu i formalni članovi ove velike porodice. Najmlađi izviđači, poletarci i pčelice, daju obećanje, dok oni koji pohađaju više razrede osnovne škole ili srednju školu, daju zavet. Tim činom dobijaju odgovarajuću izviđačku maramu i postaju punopravni članovi najveće svetske organizacije za mlade koja broji preko 40 miliona registrovanih članova. Pored novih članova, zavet daju i oni koji prelaze iz uzrasta poletaraca i pčelica u mlađe izviđače i planinke. Na smotri su podeljene diplome za postignut uspeh u dosadašnjem radu i to:

Let vrapca:
Aleksandar Dakić; Vanja Deninger; Vladimir Brošćanc;. Lazar Drinjak; Luka Gorunović i Mirjana Dobrić.

Let laste:
Marko Stana; Nikola Ćirković i Stana Spasenoski.

Let orla:
Danilo Radosavljević; Selena Starčev i Vuk Milosavljević.

Prva zvezda:
Tijana Miladinović; Aleksandra Kostić; Emilija Varga; Teodora Jović; Miloš Stoiljković; Branislav Nikić; Darko Jovanović; Stefan Deninger; Nikola Mijajlović i Marko Jovanović.

Obuka za vođe:
Jelena Košarić; Filip Stanković; Lara Tomić; Jelena Radović i Emilija Stefanović.

ARHIVA: BROJ 262

ARHIVA: BROJ 261

ARHIVA: BROJ 260

ARHIVA: BROJ 259

ARHIVA: BROJ 258