Thu04182024

Azurirano03:37:48 PM GMT

Lovci uzgajivači

  • PDF

Lovačka sekcija “Jarebica“ iz Starčeva sprema se da ovih dana ispusti u prirodu prvu turu fazana odgojenih u fazaneriji koju su sami izgradili. Zoran Kozačenkov, predsednik “Jarebice“, kaže da su radovi na prihvatnoj fazaneriji koja ima površinu 1200 kvadratnih metara pri kraju. U njoj se trenutno nalazi oko 400 jedinki fazana koji će biti ispušteni na teritoriju lovišta a namenjeni su poboljšanju broja fazanske divljači.

- Izvestan broj jedinki ćemo zadržati radi dalje reprodukcije. Sredstva za izgradnju fazanerije smo dobili od pokrajinskog sekretarijata, pančevačkog lovačkog društva a takođe su i sami lovci, članovi lovačke sekcije, pored fizičkog rada u izgradnji pomogli izvesnim sredstvima. Zemlja na kojoj se nalazi fazanerija dobijena je na korišćenje od MZ Starčevo. Do sada je uloženo oko 900.000 dinara, ističe Kozačenkov.

U ishrani fazana učestvovali su: Filip Terzić, najmlađi član lovačke sekcije po kome fazanerija nosi ime, Dejan Terzić, Iva Kostić, Zoran Kozačenkov, Tomislav Brozina i Ilija Radojčić. Planovi su da lovci u budućnosti sami proizvode fazanske piliće što i jeste krajnji cilj izgrađenog objekta. Plan je i da se napravi poligon za fazane, hranilišta, pojilišta za divljač, čeke...

- Građani bi trebalo da znaju da lov nije samo ubijanje životinja, prevashodno je uzgoj i zaštita. O životinjama treba svi zajedno da brinemo ne paleći im prirodna staništa trsku, šiblje i slično. zaključuje Kozačenkov.