Mon07132020

Azurirano03:37:48 PM GMT

Back KULTURA KULTURA ODRŽAN 15. FESTIVAL MALIH TAMBURAŠKIH SASTAVA

ODRŽAN 15. FESTIVAL MALIH TAMBURAŠKIH SASTAVA

  • PDF

Novosadska “Vila“ razgalila
Starčevo, mesto sa dugogodišnjom tradicijom negovanja ovog prepoznatljivog instrumenta, uspeo je da održi na izuzetno visokom nivou već dugi niz godina međunarodni festival malih tamburaških sastava. Na ovogodišnjem, jubilarnom petnaestom festivalu, učešće je uzelo osam tamburaških “bandi“ iz Slovenije, BIH, Hrvatske, Rumunije i Srbije.

Kao i do sada jedan od osnivača ovog festivala, muzički pedagog Petar Pavlov bio je predsednik stručnog žirija, dok su ostali članovi bili: muzički urednik Slobodan Vukadinović i profesor Budimir Stojanović. Po njihovom stručnom mišljenju najbolji sastav je bio Tamburaški orkestar “Vila“ iz Novog Sada, drugo mesto je pripalo dugogodišnjim prijateljima festivala iz Banja Luke, dok su trećeplasirani bili TO Općine Semeljci iz Republike Hrvatske. Nagrada publike je kao i prošle godine pripala omiljenim starčevačkim tamburašima, OTO-u “Neolit“. I ako najčešće nagrada za najboljeg instrumentalistu pripada primašu, ove godine je tu nagradu dobio čelista Zoran Janković Bako iz pobedničkog orkestra. Ovaj festival posećuje sve više mladih tamburaških sastava što je čvrsta garancija za budućnost tambure u Banatu.

Utisci učesnika su sledeći:
Vladimir Kosanović: TO “Vila“, Novi Sad (1. mesto):
- Mi smo na ovom festivalu drugi put. Ova generacija tamuraša je par godina zajedno. Prvi put smo osvojili treće mesto a ove godine kako ste videli, prvo. Festival je dobar, atmosfera je opuštena a neke od učesnika dobro znamo.

Stojana Pažin: GTO Banja Luka, BIH (2. mesto):
- Naš orkestar je skoro pa i domaćin ovog festivala jer smo na njemu od početka. Meni je ovo treće učešće i sam festival mi se dopada. Mi u Banja Luci vredno radimo i redovno podmlađujemo orkestar pa nagrade dolaze same po sebi.

Miro Ćatić: TO Semeljci, Hrvatska (3. mesto):
- Ja sam na ovom festivalu prvi put. Sve skupa meni je ovde jako lijepo. Dobro smo primljeni. Morali smo se malo prilagoditi ovom festivalu jer smo mi ipak veliki tamburaški orkestar. Zbog rasporeda nismo mogli uspeli čuti sve orkestre ali iznenađeni smo kvalitetom učesnika koje smo mogli ispratiti.

Miroslav Žužić: voditelj festivala:
- Od dosadašnjih 15 festivala nisam učestvovao samo na dva, između ostalog i na predhodnom. Na sreću, ovaj festival izuzetno dobro napreduje jer se pojavila nova generacija mladih tamburaša koja voli i neguje ovu muziku. Posebno mi je drago što TO “Neolit“ napreduje i što je osvojio nagradu publike.

Jelena Radović, TO “Neolit“ Starčevo (nagrada publike):
- Na ovom festivalu učestvujem drugi a naš orkestar po četvrti put. Ovo nam je druga uzastopna nagrada publike. Nismo očekivali nagradu ali smo se ipak potajno nadali. Festival je izuzetno dobro organizovan sa mnogo veoma dobrih učesnika.

Zoran Janković Bako, TO “Vila“, Novi Sad (najbolji instrumentalista):
- Meni je prvi put da učestvujem na ovom festivalu. Iskreno se nisam nadao ovoj nagradi jer je obično primaši osvajaju. Festival je sjajan a atmosfera je skoro pa kao u kafani. To deluje opuštajuće za muzičare pa mogu da se pokažu u najboljem svetlu.

Petar Pavlov: predsednik žirija:
- Sve je veći broj mladih, muzički obrazovanih tamburaša na ovom festivalu i zahvaljujući tome možemo čuti mnoge numere koje nisu tamburaške. Obrade narodne muzike pa i klasične donose nešto novo i interesantno ovom festivalu.

Dalibor Adamov: direktor festivala:
- Orkestri koji nam dolaze su sve bolji i bolji. Uvek se trudimo da izaberemo što kvalitetnije tamburaše iz raznih krajeva gde se ova muzika neguje. Mnogi sastavi nam dolaze i po više puta što je siguran dokaz da im je ovde lepo i prijatno.

Učesnici Festivala:
 Tamburaški Kavkler, Poljčane (Slovenija)
 TO LJubinka Lazića, Vojka (Srbija)
 GTO Banja Luka, Banja Luka (BIH)
 TO Batini bećari, Veliki Semikluš (Rumunija)
 TO Općine Semeljci, Semeljci (Hrvatska)
 HGU Festival bunjevačkih pisama, Subotica (Hrvatska)
 TO Neolit, Starčevo (Srbija)
 TO Vila, Novi Sad (Srbija)

ARHIVA: BROJ 262

ARHIVA: BROJ 261

ARHIVA: BROJ 260

ARHIVA: BROJ 259

ARHIVA: BROJ 258