Fri04192024

Azurirano12:23:40 PM GMT

Back SPORT SPORT IZVIĐAŠTVO: Medjunarodna saradnja

IZVIĐAŠTVO: Medjunarodna saradnja

  • PDF

Nakon učešća načelnika Odreda izvidjača iz Starčeva na evropskoj skautskoj akademiji u Beogradu prošle godine, došlo se do ideje o saradnji izvidjača iz Grčke, Slovenije, Jermenije i Srbije (Starčeva). Saradnja sa Grcima je prva uspostavljena odlaskom delegacije Starčevaca u Penteli, predgradje višemilionske Atine. U Grčkoj je skautizam mnogo više razvijen pa tako sama Atina ima duplo više odreda od cele Srbije. Država, a i Crkva, koja je izuzetno bogata, mnogo polažu na rad sa mladima pa često finansira skaute na različite načine. Delegacija OI “Nadel“ u sastavu: Peca, Mare, Jeca i Koška, bila je smeštena u školi stranih jezika koja je preuredjena za njih tokom letnjeg raspusta. Tokom boravka u Atini, Grci su se pokazali kao veoma dobri domaćini. Hrane je bilo u izobilju a naročito tradicionalnih jela spremljenih u privatnoj režiji. Svaki minut boravka je od strane domaćina bio brižljivo isplaniran, tako da su posetili gradski muzej, Akropolj, Posejdonov hram, parlament i ostale značajnije objekte u gradu i okolini. Boravak na planini Penteli po kojoj je ovaj deo Atine dobio ime, bio je prilika za alpinizam na strmim stenama, obilazak manastira Sv. Petke i Sv. Pantelejmona, ogromne prirodne pećine koja je dugo korišćena kao vojna baza i kamenoloma sa koga je najkvelitetniji grčki mermer odlazio na izgradnju čuvenog Partenona. Naravno i noć provedena u šatoru na planini uz izuzetno jak vetar nalik na južnobanatsku košavu upotpunila je doživljaj. Starčevci su se kupali na prelepoj plaži kod mesta Lavrio gde nema turista i koja se isključivo koristi za boravak izvidjača i učenika grčkih osnovnih škola. Plaža je udaljena od Atine više od 100 kilometara ali to ipak nije daleko s obzirom da su autoputevi izuzetno kvalitetni. Grčka je sve podredila turizmu, pogotovu u atinskoj regiji, tako da je pažljivo planiran svaki detalj. Na putu do Atine izvidjači su obišli Vranje, Skoplje, Đevdjeliju, Solun i Leptokariju kao i manastir u blizini čuvenog termopilskog klanca.

Dvadesetak dana nakon toga dvostruko brojnija delegacija grčkih izvidjača je posetila Starčevo. Myrto, Efrosyni, Aleksandros i Antonis su došli avionom dok su Dimitris, Tenia, Paraskevas i Fotis stigli kolima dan ranije. Grčki izvidjači su tokom petodnevnog boravka u Starčevu obišli sve lokalne znamenitosti a i autentičnu banatsku kuću Dragojerčevih u kojoj su probali tradicionalni banatski ručak. Obišli su i ergelu Stamenkovića a u Kreativnom kulturnom klubu im je priredjen koncert “Kreativnog nereda“. Bili su smešteni u kući Jelene Košarić u Prvomajskoj ulici gde su i doručkovali dok su im ručak i večeera uglavnom bili organizovani u privatnoj režiji kod starčevačkih izvidjača. Tokom boravka u našoj zemlji grčki skauti su obišli i pančevačke i beogradske znamenitosti, od kojih im se najviše svidelo krstarenje brodom po Savi i Dunavu, Kalemegdanska tvrdjava, pančevački parkovi i Vajfertova pivara. Poslednje veče je provedeno na Dacinoj vikendici kod Ivanova gde su bili prisutni svi starčevački izvidjači koji su ostavili trag u ovoj organizaciji. Gosti su bili toliko oduševljeni prijemom da su ponudili Starčevcima božićno zimovanje u Grčkoj. U planu za jednu od narednih godina je i zajedničko taborovanje oba odreda u Deliblatskoj peščari.
Predrag Stanković

Kroki vesti
 Izvidjači su na gradskom konkursu Sekretarijata za omladinu dobili sredstva u iznosu od 38.300 dinara za projekat “Zvezda po zvezda - lider“ koji će se realizovati do kraja 2015. godine.
 Tokom septembra, četa “Feniks“ je pored “Vukova“ i “Frajli“ dobila novi vod “Dabrovi“. Formirano je i novo jato poletaraca i pčelica koje još nije imenovano.
 Starčevački izvidjači su dali veliki doprinos organizaciji gradske manifestacije “Dani avanture“ organizovanoj u Narodnoj bašti i parku Barutana 12. i 13. septembra.
 Porodicama Dragojerac i Stamenković uručene su zahvalnice za učešće u medjunarodnoj saradnji sa skautima iz Grčke.
 Na konkursu “Mladi su zakon 2015“ koji sprovodi Centar za razvoj civilnog društva u saradnji sa Udruženjem “CEPTA“, a finansira Ministarstvo omladine i sporta, izvidjači su dobili sredstva u iznosu od 86.519 dinara za uredjenje ulaza u Dom kulture iz strane parka. Sredstva su namenjena isključivo za kupovinu materijala, dok će sva udruženja koja imaju prostorije u Domu kulture volonterski izvoditi radove na uredjenju.
 Dvadesetak starčevačkih izvidjača će, poslednjeg septembarskog vikenda, boraviti u Rumuniji u sklopu upoznavanja banatskih prostora.
 Nekolicina osnovaca pančevačkih škola priključilo se starčevačkim izvidjačima i svake nedelje dolazi na sastanke.
 Ekonom starčevačkih izvidjača, Petar Ivošević je ponovo izabran za predsednika Nadzornog odbora Saveza izvidjača Srbije sa mandatom od četiri godine što je potvrda kvalitetnog rada u dosadašnjem periodu.