Fri04192024

Azurirano01:08:20 PM GMT

Back KULTURA KULTURA PREMIJERA AMATERSKOG POZORIŠTA

PREMIJERA AMATERSKOG POZORIŠTA

  • PDF

”Sumnjivo lice” pred gledaocima
“Sumnjivo lice“, komedija u dva čina koju je napisao Branislav Nušić, premijerno je odigrana u četvrtak, 9. aprila, u Velikoj sali Doma kulture. Predstavu je adaptirao i režirao glumac Mikica Petronijević koji već neko vreme vodi amatersko pozorište Doma kulture u Starčevu:

- U današnje vreme, kada se teško živi a budžet za kulturu je nula, Dom kulture je uložio sredstva, okupio mlade ljude i osnovao amatersko pozorište. Bez ikakvog lumačkog iskustva pripremili smo dve predstave i naišli na veliku podršku publike. Nažalost vrednost amaterizma u svim oblastima kulture se zanemaruje a upravo ta vrsta ljubavi i požrtvovanja nam je neophodna. Sa velikom željom da ovo pozorište dugo traje želeo bi da se zahvalim na dosadašnjoj saradnji, na radost publike i svih nas - rekao je za SN Petronijević.

Jedna od glavnih uloga, lik Jerotija glumio je Nemanja Gavrilov.
- Veliki problem je bila barijera u godinama. Teško je sa 26 godina glumiti lik čoveka koji ima pedeset godina. Jerotije je jedan veoma težak čovek, histeričan, kukavica, za svoju krivicu i probleme uvek okrivljuje niže od sebe po činu a isto to rade i ostali likovi. Celo ovo delo predstavlja metaforu našeg mentaliteta kojeg se ne ponosimo a sve to je prikazano na jedan duhovit i zabavan način. Svako Nušićevo delo je genijalnost za sebe, mukotrpno smo radili svi u grupi, rad se nakraju isplatio, za to je zaslužan ceo tim od dvadesetak ljudi.

- Lik kojeg tumačim najbolje je opisao sam Nušić “Čega se pametan stidi toga se Žika ponosi“. Bog i batina u srezu, inače notorna pijanica koja se zadovoljava sitnim mitom. Komad smo spremali oko pet meseci, sa kraćim zastojima tehničke prirode. Jedan od najvećih problema je bila sala u zimskim uslovima koja se nije mogla grejati tako das mo probe održavali u kompletnoj zimskoj garderobi. Sve smo nekako savladali uz izvrsnu saradnju i pokroviteljstvom Doma kulture a za to je zaslužan direktor ove ustanove Dalibor Adamov. Svojim ličnim radom, zalaganjem i požrtvovanošću veliku zahvalnost dugujemo Nikoli Tomiću koji je uvek bio spreman da rešava sve probleme.

Nakon odigrane premijere “Sumnjivo lice“ u punoj Velikoj sali Doma kulture, amatersko pozorište ove ustanove je na kratkoj pauzi posle koje će nastaviti sa radom a planiraju se i gostovanja u drugim mestima i gradovima.