Thu03212019

Azurirano01:08:20 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO PROSLAVLJENI USKRŠNJI PRAZNICI

PROSLAVLJENI USKRŠNJI PRAZNICI

  • PDF

Pripreme za proslavu Hristovog Vaskrsenja počinju sa praznikom Vrbica, to jeste Lazarevom Subotom . Kako je već uobičajeno u popodnevnim satima na Vrbicu, dečica u pratnji roditelja ili deki i baki dolaze u hramove. Tako je bilo i u Starčevu ove godine kada su dečica lepo obučena i srećna došla u hram. Posle molitve i osvećenja vrbe sa grančicama pruća u rukama po ugledu na decu i narod obilazili su oko hrama i simbolično išli ispred samog Hrista koji je na magaretu ulazio u Jerusalim.

Posle ovog praznika radosti Crkva na Veliki četvrtak molitveno slavi Hristovo hapšenje i predavanje na sud. Na Veliki petak molitveno slavi Spasiteljevu osudu, raspeće na Golgoti i pogreb i uspomenu na strašne događaje u Jerusalimu koji se dogodiše prilikom Hristovog umiranja na krstu da bi spasao svet. Za Vaskršnje jutrenje hram i plato ispred crkve bili su popunjeni pretežno mladima koji su došli u hram da dočekamo Vaskrsenje Hristovo. Ovogodišnje slavlje bilo je mnogo svečanije uz plamen Blagodatnog Ognja koji su starčevački sveštenici doneli iz Pančeva. Zahvaljujući podvorju Ruske crkve u Beogradu Blagodatni oganj odmah posle paljenja u Jerusalimu donesen je u Beograd, a potom je raznesen po svim našim hramovima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Na sami praznik Vaskrsenja hram je bio prepun parohijana i gostiju. Po završetku liturgije i čitanja poslanice NJegove Svetosti Patrijarha Irineja podeljena su Vaskršnja crvena jaja. Drugi dan praznika posle liturgije bila je litija oko hrama. Sve molitve i bogosluženja bila su u slavu Božiju uz molitve Vaskrslom Gospodu i uz pozdrav MIR BOŽIJI HRISTOS VASKRSE-VAISTINU VASKRSE.

ARHIVA: BROJ 255

ARHIVA: BROJ 254

ARHIVA: BROJ 253

ARHIVA: BROJ 252

ARHIVA: BROJ 251