Thu04252024

Azurirano01:08:20 PM GMT

PČELARSTVO

  • PDF

Društvo pčelara “Starčevo“ u svom radu, u periodu kada pčele miruju, organizuju korisna predavanja . To su predavanja naših vrhunskih stručnjaka. Tako je na poziv Izvršnog odbora društva, 22. marta, u Starčevu boravila profesor doktor Nada Plavša, profesor Novosadskog univerziteta, katedra pčelarstvo (bolest pčela). Profesor Nada Plavša je najveći stručnjak iz oblasti bolesti pčela. U tročasovnom izlaganju, u prepunoj sali Mesne zajednice, iznela je sve probleme sa kojima se naše pčele susreću i od čega obolevaju. Akcenat je stavljen na sledeće bolesti:

- američka kuga (trulež legla);
- evropska kuga (trulež legla);
- varoa (pčelinja vaš);
- nozema (pčelinji proliv);

Američka kuga je najopasnija bolest. To je zarazna bolest, koja ne može da se leči. Svaki pčelar koji posumnja u ovu bolest dužan je da to prijavi veterinarskoj ustanovi koja preuzima dalje korake. Evropska kuga opaka bolest sa drugim simptomima. Lečenje se ne preporučuje jer daje slabe rezultate, a bolest mnogo brže napreduje. Vaora (pčelinja vaš) je parazit koji napada pčelu, siše pčelinju krv i limfu, ulazi u pčelinja legla gde se leže, oštećuje pčelinje ekstremitete (noge, krila) i veliki je prenosnik zaraznih bolesti pčela. Leči se na više načina, uspešno. Nozema (pčelinji proliv) je zarazna bolest. Postoje mnogo uzročnika. Pčela posećuje svaki cvet. Tretiranjem biljaka za zaštitu od bolesti, pčela se inficira. Samom upotrebom herbicida i pesticida, pčele mnogo više oboljevaju.

Profesorica je u svom izlaganju dala veliki doprinos radu pčelara i odgovorila je na mnoga postavljena pitanja. Svi prisutni članovi Društva, kao i gosti iz Pančeva, Kovina, Bavaništa, bili su zadovoljni tročasovnim izlaganjem.