Mon08032020

Azurirano03:10:40 PM GMT

Back KOMENTARI

KOMENTARI ::: PUTOPIS ::: ISTORIJA

O STARČEVCIMA - Nikola Šulaja - glumac

  • PDF

U poslednjih nekoliko godina, a naročito prošle godine u Pančevu se aktivirala grupa ljudi koja želi da otrgne od zaborava neke detalje kao što su istorijske lokacije,

UOPŠT(in)AVANJE uOPŠTINAvanje

  • PDF

Život nam se, iz više nego poznatih razloga (da više ne davimo s njima) pretvorio praćenje latinoameričkih, turskih i indijskih serija, a s posebnim apetitom “zadovoljni“ Srbi iščekuju rijaliti programe. To mu dođe kao šlag na torti...

Doseljavanje Piroćanaca (3)

  • PDF

(nastavak iz prošlog broja)
Osim pomenutih, ispoljile su se još neke interesantne osobine i to: snalažljivost, vrednoća, štedljivost i ambicioznost. Bez odugovlačenja i čekanja, odmah po dolasku, muško stanovništvo potražilo je posao u fabrikama (uglavnom u pančevačkim), a žensko stanovništvo u mesnoj zemljoradničkoj zadruzi. Zahvaljujući upošljenosti, a zatim vrednoći i štedljivosti, kolonisti iz gornjeg Ponišavlja su među prvima uredili nove domove i opremili ih savremenim pokućstvom. Brzim prilagođavanjem na nove uslove proizvodnje, veoma su brzo prihvatili nove norme života i standarda, naročito u domenu novog načina odevanja, zatim u pogledu upotrebe novog kućnog nameštaja i posuđa, kao i u pogledu obogaćenja asortimana i načina ishrane. Upravo zbog ovako ispoljenih osobina često su bili meta kritike meštana, koji su ostali verniji starom kućnom nameštaju, običajima i navikama.

Paralelno sa procesom prilagođavanja - bolje i jače izraženim kod mlađeg nego kod starijeg stanovništva - zadržala se je pojava održavanja veze, kao i međusobno ispomaganje sa stanovništvom iz starog kraja. Ono se ogleda u tome što se povremeno posećuje stari kraj (naročito za vreme godišnjeg odmora), i što se rođačkom stanovništvu starog kraja isporučuju poljoprivredni i drugi proizvodi, naročito kukuruz i pšenično brašno. Za uzvrat dobijaju rakiju, vino, vunu, sir i slično. Konačno, organizuju punktove prihvatanja novog stanovništva u kolonizaciji i intervenišu pri zapošljavanju ili školovanju rođačkog stanovništva iz starog kraja.
(kraj)

O Starčevcima - Luka Vuković - harmonikaš

  • PDF

U jednoj od svojih crtica pisao sam o svircima misleći tada na starčevačke harmonikaše. U toj crtici, među spomenutim harmonikašima našlo se i ime Luke Vukovića. Ovo su moja sećanja na čika Luku, a namera mi je da i podstaknem čitalaštvo da osveže svoja sećanja na pojedine naše sumeštane i na taj način sačuvamo trajnu uspomenu na njih.

ARHIVA: BROJ 254

ARHIVA: BROJ 253

ARHIVA: BROJ 252

ARHIVA: BROJ 251

ARHIVA: BROJ 250