Sat03232019

Azurirano03:10:40 PM GMT

Back INTERVJU INTERVJU Nenad Stanojević, DIREKTOR JP-a ”DIREKCIJA”

Nenad Stanojević, DIREKTOR JP-a ”DIREKCIJA”

  • PDF

Ove godine radovi u tri ulice u Starčevu
Mesna zajednica Starčevo pripremila je projekte za radove u tri ulice. Grad je to prihvatio i u toku je javna nabavka koju sprovodi “Direkcija“. Radovi će krenuti uskoro.

Koliko novca je Planom i programom poslovanja ”Direkcije” za 2015. godinu izdvojeno za investicije? Koje će biti najznačajnije?
- Odvojeno je 241.268.000 dinara, a od toga su finansirane iz kredita u iznosu od 162.620.000 dinara. Od gradskih investicija najznačajnija su 100 miliona dinara za izgradnju saobraćajnog priključka i pristupne saobraćajnice za severnu industrijsku zonu. Radićemo unutrašnju fasadu ”Zmajeve” škole, unutrašnju saobraćajnicu u dvorištu škole ”Stevica Jovanović” i adaptaciju potkrovlja i pretvaranje tog tavanskog prostora u tri učionice u školi ”Mika Antić”. Najozbiljniji projekti na kojima radimo su ulice Cara Lazara, 7. jula i Josifa Marinkovića i projekti rekonstrukcije Crvenog magacina i Narodnog muzeja.

Koliko novca je planom za 2015. godinu izdvojeno za naseljena mesta? U kojim mestima su predviđene neke od najznačajnijih investicija?
- Ove godine smo dobili značajne radne zadatke u naseljenim mestima. Oko 48 miliona dinara opredeljeno je za pojačano održavanje ulica - po tri u Starčevu i Banatskom Brestovcu, po jedna u Dolovu i Banatskom Novom Selu i dva trotoara u Kačarevu. Imaćemo i radove na delu fekalne kanalizacije u Omoljici i na delu vodovodne mreže u Glogonju. Što se tiče ambulanti, dobili smo za zadatak da se bavimo sanacijom temelja i krova u Dolovu i investiciono održavanje u Kačarevu.

Na Skupštini Pančeva u martu usvojene su izmene i dopune programa poslovanja za 2015. godinu. Na šta će dodatna sredstva biti utrošena?
- Dodatna sredstva su opredeljena za radove na otvorenom bazenu kojim upravlja JKP ”Mladost”, za plastificiranje otvorenog bazena. To je sada jedna betonska konstrukcija, prilično staromodna. Planirana su sredstva za izgradnju tartan staze i tunela, jer u narednom periodu kroz konkurs koji nam je najavljen od Uprave za kapitalna ulaganja očekujemo finansijsku podršku od 25 miliona dinara za podizanje balon-hale nad otvorenim bazenom, tako da bi taj objekat zapravo funkcionisao za potrebe plivačkih i vaterpolo klubova i za obuku neplivača u zimskim uslovima. Mimo toga dodata su nam sredstva na rebalansu za pripremu projektno - tehničke dokumentacije biciklističke staze Pančevo - Starčevo. Projekat je već organizovan od MZ Starčevo, mi smo ga preuzeli, ali za dobijanje neophodnih uslova, saglasnosti, dozvola dodato nam je 240.000 dinara. Dobili smo 4,2 miliona dinara za zamenu semafora i semaforskog uređaja na raskrsnici ulica Prvomajska i Žarka Zrenjanina (raskrsnica kod ”Grge”), a obezbeđena su preko Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Koji radovi i investicije će biti sprovedeni sa vaše strane tokom 2015. godine u Starčevu i u kom obimu?
- Planirano je pojačano održavanje Vršačke ulice, Ulice Nikole Tesle i Ritske. Na taj način će kompletna ulična mreža u Starčevu biti asfaltirana. Rebalansom smo dobili 100 hiljada dinara za izradu idejnog projekta rekonstrukcije tzv. ”crnog magacina” u Starčevu. U vrlo je lošem stanju i ideja je MZ da se taj objekat upristoji i da se upiše kao poslovni prostor ”Direkcije” koji bi potom bio izdat nekom ko je zainteresovan da tu organizuje odgovarajuće sadržaje. U ovom trenutku lobiramo za sredstva AP Vojvodine kako bi se realizovala druga faza radova na Trgu neolita - popločavanje i natkrivanje pijace. Dobili smo da se bavimo i izradom projektno-tehničke dokumentacije za treću fazu Trga neolita - uređenje parka.

Rebalansom budžeta obezbeđen je novac za biciklističku stazu od Pančeva do Starčeva i Starčevo - Omoljica. Šta će biti vaš zadatak?
- Još uvek smo u izradi projektno-tehničke dokumentacije, u narednih nekoliko meseci biće završena. Projekat Pančevo-Starčevo je završen, potrebno je još da se doradi i upodobi sa izmenjenim i dopunjenim Zakonom o planiranju i izgradnji. Privešćemo taj posao kraju, imaćemo upotrebljiv projekat. Za deonicu staze na relaciji Starčevo-Omoljica imamo odvojena sredstva, projekat je u izradi i očekujemo da brzo bude završen. Bili smo uskraćeni na rebalansu za sredstva za projekat biciklističke staze od Omoljice do Brestovca, ali očekujemo da ćemo i ta sredstva dobiti. Cilj je da se organizuje biciklistička staza koja će biti zatvoreni krug i prolaziti kroz sva južnobanatska naselja.

JP ”Direkcija” rukovodi i odmaralištem na Divčibarama. U kolikoj meri starčevački đaci mogu da koriste ovo odmaralište?
- U tom objektu boravi godišnje oko 4.000 dece, a plan korišćenja odmarališta se pravi septembra svake godine. Tada Aktiv direktora škola sa članom Gradskog veća za obrazovanje pravi raspored smena. Deca iz Starčeva su zastupljena isto koliko i deca iz drugih naseljenih mesta.

Starčevo, za razliku od mnogih naseljenih mesta na teritoriji Pančeva, ima Plan generalne regulacije. Koliko ste zadovoljnim tim dokumentom?
- Starčevo je jedno od tri mesta koja su prva dobila Plan generalne regulacije. Završen je 2011. godine. Prilikom izrade vodilo se računa da se ispune sve želje i zahtevi Mesne zajednice. Proširen je obuhvat Plana, građevinski reon. Definisane su poslovne zone na izlazu iz Starčeva u pravcu ka Omoljici i u delu koji je do Rafinerije i buduće trase autoputa. U ovom trenutku imamo skupštinsku Odluku koja nam nalaže da se bavimo ciljanim izmenama i dopunama Plana da bi u bloku 49, u Šumicama, korigovali uslove za socijalno stanovanje, a imamo rok od šest meseci. Te izmene finansira OEBS. U pitanju je stvaranje uslova da se podigne spratnost objekata u tom bloku.

Pre više godina na inicijativu MZ Starčevo izgrađeno je osvetljenje dela puta Rafinerija nafte - Starčevo. U kakvom je stanju i da li se redovno održava?
- ”Direkcija” je ovlašćena da se bavi održavanjem kompletne javne rasvete u Pančevu i svim naseljenim mestima. Naše stručne ekipe obilaze dva puta nedeljno sva naseljena mesta i u komunikaciji su sa predstavnicima MZ. Nadležni smo za stubove javne rasvete, svetiljke i kompletnu niskonaponsku mrežu javnog osvetljenja, kao i radove u trafo stanicama za javno osvetljenje što uvek činimo u prisustvu radnika ”Elektrodistribucije”. Dešava se ponekad prekid u mreži zbog izvođenja radova ”Vodovoda”, ”Telekoma” ili drugih izvođača, ali se i to brzo rešava.

Da li ”Direkcija za izgradnju Pančeva” može da pomogne MZ-u Starčevo da cela radno-poslovna zona bude opremljena da bi MZ lakše mogla da dovede investitore?
- Pomogli smo time što smo uradili Plan generalne regulacije, što smo stvorili planski osnov da se na određenim površinama organizuju sadržaji za nove privredne subjekte. Definisali smo sa obe strane puta pre mosta kod Nadela značajnu povRšinu koja treba dalje da se razrađuje urbanističkim projektima i veliku površinu koja se nalazi do Rafinerije, koja takođe mora biti razrađena urbanističkim projektima. Da bi neka lokacija bila komunalno opremljena i bila interesantna za investitore neophodno je da se obezbedi elektrosnabdevanje, snabdevanje vodom, kišna i fekalna kanalizacija, javna rasveta. Činjenica je da nam je budžet skromniji u odnosu na prethodne godine i u ovom trenutku nemamo u Programu poslovanja opredeljena konkretna sredstva za poslovne zone u Starčevu.

Otkako ste imenovani na mesto direktora ”Direkcije” koje novine u radu ovog javnog preduzeća su najznačajnije?
- Poboljšana je komunikacija sa narodnim predstavnicima i mesnim zajednicama. Ovde su im zaista otvorena vrata. Dobra je komunikacija sa odbornicima, pokrajinskim poslanicima. Čini mi se da je bolja komunikacija sa sekretarima Sekretarijata i resornim gradskim većnicima. Prošle i pretprošle godine, u periodima avgust-oktobar, organizovali smo serije sastanaka sa svim predstavnicima lokalne vlasti gde smo formirali ozbiljnu bazu podataka koja se odnosi na sve investicione zahteve. Imamo pregled svih zahteva za investicijama za Pančevo i sva naseljena mesta, oni su ”izvrednovani” tako da lokalnoj samoupravi i predstavnicima gradske vlasti je poznato koje su to želje i koliko one vrede. Pošto na budžetu imamo niz limitirajućih faktora onda je ta Odluka šta će se raditi tokom godine takva da ipak ne možemo svima da izađemo u susret. Nije nam nepoznato šta se na terenu želi, ali na žalost imamo budžet koji je mnogo manji nego što je to bilo ranije. Podrška Pokrajine Gradu Pančevu je do sada bila zanemarljiva i 2014. godine i sad na početku 2015. godine, ali se u narednom periodu otvaraju konkursi i mi ćemo prijavljivati sve projekte gde imamo važeće građevinske dozvole, gde smo došli do prijave radova, gde možemo da aktiviramo neka sredstva.

ARHIVA: BROJ 254

ARHIVA: BROJ 253

ARHIVA: BROJ 252

ARHIVA: BROJ 251

ARHIVA: BROJ 250