Sat04202024

Azurirano06:04:12 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO OBELEŽEN PRAZNIK NEKADAŠNJE DRŽAVE

OBELEŽEN PRAZNIK NEKADAŠNJE DRŽAVE

  • PDF

Srećan 29. novembar!
Meštani Starčeva, jugonostalgičari, u želji da na simboličan način proslave nekadašnji praznik SFRJ - Dan republike, pozvali su goste iz Pančeva, Beograda i naseljenih mesta na takmičenje u pravljenju svinjskog paprikaša. Više od stotinu učesnika uz tradicionalno pravljenje čvaraka i muziku iz Titovog doba, družilo se i prisećalo nekadašnjih vremena. Na inicijativu Aleksandra Živkovića organizovana proslava Dana republike, baš onako kao što se nekada obeležavao.

- Došli smo na ideju da proslavimo 29.novembar, da se setimo kako je to nekada bilo lepo. Pre svega pao je dobar termin, ovoga puta, subota neradan dan. Vreme nas je poslužilo, jeste malo hladno i vetrovito, ali takav je uvek i bio 29. novembar. Imali smo jednu predstavu svinjokolja od svežeg mesa i naši prijatelji su se takmičili u kuvanju svinjskog paprikaša. Bilo je šest ekipa i svaka je nosila naziv neke bivše Republike SFRJ.

Po završetku rada žirija, prvo mesto u kuvanju svinjskog paprikaša osvojila je “Srbija“, drugo “Bosna i Hercegovina“ i treće “Hrvatska“, odnosno učesnici Dušan Gavrilović, Branislav Jovanović, Vladan Stanojević Kele, koji su simbolično predstavljali ove republike. Ideja učesnika ove proslave je da se proširi manifestacija pozivanjem ljudi iz bivših republika i da nekadašnji praznik 29. novembar dobije autentičnost slavlja kakvu je nekada imao.