Mon07132020

Azurirano06:04:12 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO VELIKO PRIZNANJE ZA KUD ”NEOLIT”

VELIKO PRIZNANJE ZA KUD ”NEOLIT”

  • PDF

Plaketa folklorašima
Tačno osamnaest najkvalitetnijih kulturno-umetničkih društava iz naše pokrajine nadmetalo se 25. i 26. oktobra na 51. regionalnoj smotri folklora, održanoj u Rumi. Na ovu tradicionalnu manifestaciju, posle uspeha na gradskom i zonskom takmičenju, plasirali su se KUD “Stanko Paunović“ iz Pančeva i KUD “Neolit“ iz Starčeva. I dok je za KUD “Stanko Paunović“, koji je predvođen iskusnim profesionalcima kao što su Dejan Trifunović (koreograf), Zdravko Ranisavljević (rukovodilac narodnog orkestra), mr Sanja Ranković (etnomuzikolog), Nebojša Šimšić (šef orkestra) i Darko Armenski (profesor saksofona i klarineta), bilo sasvim normalno da se takmiči na ovoj smotri i osvoji zlatnu plaketu sa 95,77 bodova, možemo reći da naš grad ima novo folkloraško čudo - KUD “Neolit“. Izvođački ansambl starčevačkog društva je posle dvadesetak godina uspeo da se plasira za Rumu i osvoji bronzanu plaketu, a samo za jedan bod mu je izmaklo srebrno priznanje. Uspeh za svako poštovanje! KUD “Neolit“ je posle debakla na prošloj zonskoj smotri napravio uspešnu reorganizaciju, koja je već počela da donosi rezultat. Nova uprava, na čijem je čelu Uroš Ban, pomerila je stvari s mrtve tačke u tom društvu. Za umetničkog rukovodioca je imenovan Branislav Živković, a njegov entuzijazam i profesionalizam pokrenuo je i one koji su najbitniji za uspeh - igrače. Iako prepušteni uglavnom sami sebi, bez stalnog sponzora, članovi KUD-a “Neolit“ su zadivili Vojvodinu.

- Predstavili smo se igrama iz Binačke Morave i Leskovca. Naš orkestar, kojim rukovodi Pavle Ubović, izveo je splet narodnih kola iz centralne Srbije, a pevačka grupa je otpevala pesmu na bas “Zeleni se livada“. Zadovoljan sam postignutim uspehom. Iako je kod mojih igrača bila evidentna trema, oni su uspeli da nadvise mnogo jača društva. Bila je to “borba Davida protiv Golijata“, ali uspeli smo. Idemo dalje, “Neolit“ sada priprema tri nove koreografije, a želimo i da vratimo repertoar starih, pomalo zaboravljenih koreografija - rekao je Živković. Starčevcima uskoro predstoji turneja po Italiji, kao i gostovanje u Beču, a u toku je i upis novih članova u školu folklora.

- Bronzana plaketa iz Rume nam je znak da smo na dobrom putu. Zahvalio bih gradskim sekretarijatima za kulturu i za selo i ruralni razvoj Grada Pančeva, koji su nam pomogli oko odlaska na ovu smotru, jer su nam priskočili u pomoć i uvideli da naše društvo ima kvalitet - rekao je Uroš Ban, predsednik KUD-a “Neolit“.

ARHIVA: BROJ 250

ARHIVA: BROJ 249

ARHIVA: BROJ 248

ARHIVA: BROJ 247

ARHIVA: BROJ 246