Fri04192024

Azurirano06:04:12 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO GRAD MENJA URBANISTIČKI PLAN STARČEVA

GRAD MENJA URBANISTIČKI PLAN STARČEVA

  • PDF

Ipak bez nove gradnje u “Koloniji“
Poražavajući trend oduzimanja ovlašćenja mesnim zajednicama, traje. Nakon što mesne zajednice više ne mogu da opredeljuju sredstva za sport, kulturu i udruženja građana i posle preuzimanja JKP-ova po naseljenim mestima od strane Grada a po Zakonu od lokalnoj samoupravi, dešavaju se i drugi oblici centralizacije. Tako je nedavno Gradsko veće odlučilo da pokrene inicijativu za promenu Plana generalne regulacije Starčeva, u delu koji se odnosi na socijalno stanovanje. Ovom prilikom otvoreno je staro pitanje novog socijalnog naselja u Somborskoj ulici u Starčevu (Kolonija u Šumicama). Opredeljenje Sekretarijata za socijalna pitanja Grada bilo je da se omogući dogradnja postojećih objekata, izgradnja potrebne infrastrukture i - gradnja novih stambenih objekata.

Mesnu zajednicu Starčevo je iznenadilo to što ih - niko o tome nije pitao, pa je odmah sazvana proširena sednica ovog tela kojoj su prisustvovali članovi Izvršnog odbora, predsednici udruženja građana i sportskih klubova, kao i predstavnici političkih partija. Od pozvanih, iz Grada se pojavila Suzana Jovanović, član Gradskog veća zadužena za ovu oblast. Nakon razmene argumenata s obe strane, usledilo je i saopštenje Mesne zajednice koje glasi:

“Mesna zajednica Starčevo razmatrala je inicijativu za izmenu Plana generalne regulacije (PGR) naseljenog mesta Starčevo. Naš stav je da se duh usvojenog PGR-a iz 2011. godine ne treba i ne može menjati. Mišljenja smo da je shodno našim planovima razvoja postojeći gabarit socijalnog stanovanja maksimalan i da u ovom momentu Starčevo ne može da apsorbuje njegovo proširenje. Kao društveno i socijalno odgovorni prihvatamo potrebu da se PGR u delu socijalnog stanovanja izmeni, ali samo u smislu stvaranja mogućnosti šireg tumačenja rekonstrukcije postojećih objekata (umesto prizemlja dozvoliti spratnost), kao i mogućnost kompletiranja komunalne infrastrukture.

Ni u kom slučaju nećemo se saglasiti izmenom PGR-a koja podrazumeva novu gradnju na toj lokaciji.
Skupština MZ Starčevo uslovno je donela Odluku ukoliko se inicijativa ne koriguje da će inicirati Skupštini grada Pančeva raspisivanje referenduma po pitanju promene PGR-a za naseljeno mesto Starčevo kako bi građani dali konačnu reč po ovom pitanju“ - stoji u saopštenju.

Suzana Jovanović, član Gradskog veća saglasila sa se stavom Mesne zajednice a Petar Andrejić, odbornik u Skupštini Grada uložio je amandman na ovu odluku koji je Gradsko veće na kraju i prihvatilo, tako da ipak neće biti nove gradnje socijalnih stanova u Starčevu.