Thu04252024

Azurirano06:04:12 PM GMT

Back KULTURA KULTURA ODRŽAN 14. MEĐUNARODNI FESTIVAL MALIH TAMBURAŠKIH OREKSTARA

ODRŽAN 14. MEĐUNARODNI FESTIVAL MALIH TAMBURAŠKIH OREKSTARA

  • PDF

Pobedila novosadska “La Banda“
Festival malih tamburaških orkestara je na polovini svoje druge decenije postojanja i dalje ostao prepoznatljiv u okruženju po kvalitetu muzičara koji na njemu nastupaju. Samo učešće na festivalu ovog popularnog instrumenta je uspeh. Ove godine zbog sveopšte štednje učestvovalo je do sada najmanje sastava, ukupno šest, ali ni to nije ni malo umanjilo kvalitet ovog nadaleko poznatog muzičkog događaja.

Pored omladinskog tamburaškog orkestra “Neolit“ iz Starčeva učestvovali su tamburaši iz Pančeva, Novog Sada, Osijeka, Banjaluke i rumunskog Velikog Semikluša. Najkvalitetniji orkestar je, po mišljenju žirija, “La Banda“ iz Novog Sada u kome su svi muzičari lepšeg pola. Drugo mesto su osvojili naši veliki muzički prijatelji iz Banjaluke, dok je treće mesto pripalo gostima iz Osijeka. Nagrada publike je ovoga puta pripala mladim starčevačkim muzičarima.

Učesnici:
1. TO “Neolit“ Starčevo
2. TO “Tamburaški san“Pančevo
3. TO “Batini bećari“ Veliki Semikloš, Rumunija
4. TS “L.E.G.E.“ Osijek, Hrvatska
5. TS “La Banda“ Novi Sad
6. GTO “Banja Luka“ BIH

Utisci pobednika:
Milica Milanković, prim (Novi Sad) nagrada za najboljeg solistu:
- Pre dve godine sam nastupala u Starčevu sa tamburaškim orkestrom “Vila“ i tada smo osvojili treće mesto. Očekivala sam neku od nagrada za orkestar ali me je ova nagrada za najboljeg solistu iznenadila.

Željko Radočaj, rukovodilac TO “Neolit“ Starčevo, nagrada publike:
- Sa orkestrom sam do sada imao samo pet proba i za ovo kratko vreme smo uspeli dosta toga da savladamo što se videlo kod nagrade publike. Potencijala kod ovih mladih tamburaša ima ali treba još mnogo da se radi sa njima. Nadam se da će postati kvalitetni muzičari.

Julijana Jovanović, umetnički rukovodilac TO “La Banda“ Novi Sad, nagrada za najbolji sastav:
- Prvi put sam u Starčevu. Učestvovali smo na drugim festivalima ali ovaj ambijent me je oduševio. Nisam očekivala ovakvu atmosferu a ni prvu nagradu, zadovoljna sam.

Glavni pokrovitelj festivala je Grad Pančevo.