Wed08122020

Azurirano06:04:12 PM GMT

Back KULTURA VUKOVAC :: KULTIvator Da li život predsednika bitniji od života čistača ulice?

Da li život predsednika bitniji od života čistača ulice?

  • PDF

U oblasti etike, ponovo se, na osnovu praktičnog pitanja, razvio dinamičan moralni diskurs. Naime, pitanje je bilo: “Da li ćemo debelog čoveka gurnuti pod tramvaj kako bismo spasli živote mnogih drugih, koji bi, zaglavljeni stradali, kada ne bismo to uradili?“. Dakle, pretpostavljamo da se u tramvaju pokvarila kočnica, dok se u pravcu njegovog kretanja nalazi grupa ljudi, zaglavljena ispod delova srušenog nadvožnjaka. Jedino moguće rešenje ove neobične situacije, bilo bi bacanje pod tramvaj krajnje masivnog čoveka, čija je težina dovoljna da se zaustavi tramvaj.

Očigledno je da ovo pitanje pokreće mnoga druga i to znatno važnija. Da li je život uopšte moguće vrednovati, u tom smislu da možemo reći da je jedan bitniji od drugog? Takođe, da li je ispravno smatrati okončanje jednog života manjim zlom od uništavanja više njih? Zatim, da li ćemo biti moralno odgovorni ako nesreću samo posmatramo, ne čineći apsolutno ništa, s obzirom da situacija svakako nadilazi sve naše moći i ograničene ljudske sposobnosti?

Činjenica je da šta god odlučimo, aktivno ili pasivno dovešćemo do izbijanja zla, zbog čega ostaje da dođemo do onog najmanjeg. Pokušajte da date svoj odgovor.

ARHIVA: BROJ 249

ARHIVA: BROJ 248

ARHIVA: BROJ 247

ARHIVA: BROJ 246

ARHIVA: BROJ 245