Thu04252024

Azurirano02:21:53 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO ZNAČAJAN JUBILEJ ”STARČEVAČKIH NOVINA”

ZNAČAJAN JUBILEJ ”STARČEVAČKIH NOVINA”

  • PDF

20 GODINA VAŠIH NOVINA
Prvi broj “Starčevačkih novina“ pojavio se jula 1994. godine, kao podlistak “Novog Pančevca“. Tadašnje prve privatne novine, okupile su većinu novinara lista “Pančevac“, koji su nakon političkih ataka na ovaj list, morali da odu iz “Pančevca“.

Đorđe Zojkić, preduzimljivi vlasnik “Novog Pančevca“, pokrenuo je tada seriju lokalnih izdanja. Prve seoske novine koje su se pojavile na kioscima bile su - “Starčevačke novine“. Nakon njih usledio je izlazak omoljičkih, novoseljanskih i drugih izdanja. Naš list ostao je jedini koji posle toliko vremena redovno izlazi.

Naš popularni “Starčevac“ je tada izlazio kao podlistak “Novog Pančevca“, a tiraž i broj stranica zavisio je od uslova pod kojim su te novine izlazile. U samom početku, SN je uređivala Biljana Bulatović - Pajić, tada urednik u “Novom Pančevcu“, da bi taj posao nastavio da radi Petar Andrejić. O tome da novine izlgedaju pristojno brinula je Srbijanka Ivković, dugogodišnji glavini i odgovorni urednik “Pančevca“.

Nakon što je “Novi Pančevac“ prestao da izlazi, “Starčevačke novine“ su se osamostalile i taj proces nije bio ni malo bezbolan. Lutajući od izdavača do izdavača, SN su nekako opstajale, a podsticaj tome davala je čitalačka publika čije je interesovanje i održalo rad skromne redakcije koja se u to vreme oslanjala na jednog novinara i fotoreporter (Steva Žalac), uz nekoliko povremenih saradnika. Novine su tada izlazile jednom mesečno, najpre na osam a potom i na 12 stranica.

Tokom devedesetih godina naš list je aktivno i razborito pratio stanje u društvu, a to “stanje“ se često odražavalo i na naš list. Tako se možemo “pohvaliti“ da smo među prvima koji su osetili kako nije lepo suprodstavljati se vlastima u smislu da se posao radi nezavisno, pa je tako naš list imao to “zadovoljstvo“ da mu tadašnja vlast u Mesnoj zajednici (SPS, 1995. godina) svojom odlukom zabrani davanje informacija! Ta odluka je posle nekoliko meseci preinačena, nakon što se redakcija novina obratila Skupštini opštine Pančevo...

Tokom devedesetih godina prošlog veka, ispratili smo sve važne događaje, ne samo kao hroničari starčevačkih dešavanja, već i onih u državi, jer tada nije bilo interneta a novinarske slobode bile su daleko od današnjih. Gotovo da nije bilo slobodnih i nezavisnih medija. Takođe, naš list nije prestajao da izlazi ni tokom ratnih meseci 1999. godine, kada smo teškom mukom uspevali da obezbedimo hartiju za štampu...

Od 2000. godine, “Starčevačke novine“ izlaze jednom mesečno u standardnom tiražu od 700 primeraka na 20 stranica, a od 2004. godine pa do danas, može se reći da se naš list učvrstio na 28-32 stranice u tiražu od 900-1000 primeraka. Redakcija je znatno pojačana, tako da o stvaranju naših i vaših novina sada brine još desetak stalnih saradnika ”Starčevačkih novina”. Čitalačka podrška još je brojnija, pa je pred kraj meseca na punktovima gde se mogu nabaviti SN uobičajeno pitanje: “- Kad stiže “Starčevac”?

Skoro sve vreme, novine su besplatne. Zahvaljujući podršci Mesne zajednice Starčevo koja već dugo vremena stoji kao oslonac opstanku novina. Za redovno izlaženje zaslužni su i brojni prijatelji lista i oglašivači. Zbog toga, novine koje nemaju cenu, i dalje će čitaocima biti najpristupačnije.

“ OSNIVAČI “Starčevačkih novina“: Đorđe Zojkić, Petar Andrejić,
“ REDAKCIJA koja je 20 godina stvarala “Starčevačke novine“: Biljana Bulatović-Pajić, Srbijanka Ivković, Steva Žalac, Bogdan Mrvoš, Radiša Nikolić, Sofija Jovanović, Darko Terzić, Aca Dimitrić, Zoran Maletić, Goran Milošević, Željko Jovanovioć, Puniša Jović, Jordan Filipović, LJiljana Nikolić, Jovica Tasić, Daniela Birak, Aleksandra Radonić, Zoran Stojanov, Aleksandar Živković, Željko Lazarević, Predrag Stanković, Dragica Nikolić, Dušan Žutinić, Vinko Rukavina, Ivana Dimitrić-Pešić, Danijela Jajić, Mitrana Ignjatović, Smiljana Jeftić, Saša Stamenković, Josif Vasilčin Mare, Svetlana Katana, Darko Ješić, Marija Milutinović, Milivoje Petrović, Ivica Fajht, Maja Vulović, Miroslava Kovačević, Miroslav Kovačević, Dalibor Mergel, Vlado Savić, Dušan Korolija, Ivana Mandić, Petar Orešković, Jasmina Marković - Jevđović, Jelena Radosavljević, Đorđe Matović, Jelena Katana.
“ IZDAVAČI “Starčevačkih novina“: “Novi Pančevac“, Književna omladina Pančeva, Organizacija starčevačke omladine “Starčevo“, Kreativni kulturni klub.
“ Štampa “Starčevačkih novina“: “Borba“, “Grafos“, “Romark“, “Grafo kolor 84“.