Sat01252020

Azurirano10:02:56 AM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO DVANAEST DANA KOJI SU POTRESI SRBIJU

DVANAEST DANA KOJI SU POTRESI SRBIJU

  • PDF

UPOZORENJE I NAUK ZA BUDUĆNOST
Ponedeljak, 12. maj, dan prvi
U Mesnu zajednicu stigao je i-mejl iz Hidrometeorološkog zavoda sa naslovom: “Preliminarno upozorenje na vremenske nepogode“. Za utorak posle podne i uveče, najavljuju se lokalne vremenske nepogode sa gradom, jakim vetrom i obilnim pljuskovima. Za sredu i četvrtak, u većem delu Srbije obilne padavine. U petak, postepeno slabljenje intenziteta padavina.

Utorak, 13. maj, dan drugi
Na nekoliko lokacija u Starčevu od ranije su postojali problemi kada naiđe nevreme, kada su povišene podzemne vode ili kad se topi sneg. Utrinska ulica, “rupe“, kao i kvart oko Ulice 7. jula, znali su da iskuse sve loše strane dolaska proleća u naše krajeve. No, pre nekoliko godina izgrađeni su kanalski sistemi koji su uspešno odvlačili vodu s ovih lokacija u rit. Nadležni iz Mesne zajednice, zajedno sa radnicima JKP-a “Starčevac“ obišli su kritične lokacije kako bi se uverili u stanje kanalske mreže.

Sreda, 14. maj, dan treći
Očišćene su upojne šahte na izgrađenoj kanalskoj mreži na kritičnim lokacijama, tamo gde je to trebalo, pokošena je trava. Pročišćen je i kanal u Ulici Veljka Vlahovića, kao najniža tačka u Šumicama.
Popodne je počelo nevreme. Pod naletom jakog vetra, drvo ispred
Ambulante je palo na kolovoz, a na još nekoliko lokacija u naselju prijavljeni su slični problemi.

Četvrtak, 15. maj, dan četvrti
Kiša nemilice pada. U Starčevu nema većih problema sa vodama, tamo gde ima, interveniše se. Ciklon iznad Srbije dobio je i ime -“Tamara“. U sred monsusnkih kiša, u Pančevu je goreo bazen. Tokom noći, kiša je nastavila istim tempom. Oseća se zabrinutost.
Proglašena je vanredna situacija u celoj Srbiji.

Petak, 16. maj, dan peti
Voda već prodire u podrume i dvorišta nekih starčevačkih domaćinstava. Neki se sami snalaze, negde intervenišu pumpe JKP-a. Dodatno se čiste kanali u kritičnim područjima u našem mestu. U Srbiji - velike poplave: Obrenovac, Krupanj, Šabac...
Popodne, na inicijativu građana Milana Šulaje i Dragane Gorunović, u Mesnoj zajednici se hitno organizuje sastanak povodom otvaranja punkta za prikupljanje pomoći za nastradala područja. Oformljena su dežurstva koja će narednog dana krenuti sa prikupljanjem pomoći u saradnji sa Crvenim krstom.

Tokom večeri, trajala je borba sa glasinama da voda iz vodovoda nije za piće. “Vodovod“ je to negirao a pančevačka policija je podnela krivičnu prijavu protiv NN lica za izazivanje opšte opasnosti širenjem glasina o neispravnosti vode.

Rade Sredojević iz “Siti ekspresa“, odvezao je grupu odvažnih Starčevaca u Šabac, na akciju pojačavanja bedema odbrane ovog grada a na poziv Vlade Republike Srbije.

Subota, 17. maj, dan šesti
Tri puna kombija humanitarne pomoći isporučena su pančevačkom Crvenom krstu. U Mesnoj zajednici zajedno dežuraju članovi starčevačkih udruženja građana (izviđači, lovci, folkloraši...) i aktivisti političkih partija.
Mreža starčevačke kanalizacije, putem šahti, primila je ogromne količine vode. To je uklonilo vodu sa ulica. Pošto je mreža puna, angažovani su “Milenijum tim“ i DVD “Starčevo“ na crpljenju prepumpne stanice kod “Ćerma“. Radi se danonoćno.
Tokom večernjih sati stiže poziv iz “Luke Dunav“ - hitno su potrebni dobrovoljci za punjenje džakova sa peskom. Ovom pozivu odazvalo se pedesetak Starčevaca kao i članovi Moto-kluba “Neolit“. Napunjeno je 5000 džakova koji su odneti u “Brodoremont“ za odbranu.

Nedelja, 18. maj, dan sedmi
Još tri puna vozila pomoći isporučena su Crvenom krstu. Akcenat je stavljen na hranu i vodu, garderobe ima dovoljno. U Starčevu je i 19 Obrenovčana, izbeglih ispred vodene stihije. Smeštenio su u privatnim kućama, a obezbeđuje im se pomoć u hrani. Dom kulture je pripremio Veliku salu za potrebe većeg broja evakuisanih lica. Javljaju se i građani koji nude smeštaj.

Ponedeljak, 19. maj, dan osmi
Nastavlja se prikupljanje pomoći. Nekoliko izviđača starčevačkog odreda “Nadel“, kreće u Obrenovac. Prave se spiskovi dobrovoljaca za potrebe pravljenja odbrambenih nasipa. Najavljuje se borba sa Dunavom. To je već, u našem komšiluku...

Utorak, 20. maj, dan deveti
U Mesnoj zajednici, na punktu Crvenog krsta, dežurstva su nastavljena u vremenu od 8 do 18 sati. Prikupljena pomoć u hrani i sredstvima za higijenu sada se distribuira Obrenovčanima koji su smešteni u starčevačkim domaćinstvima, a po evidenciji ima ih 19, od male dece do starih. NJih je danas obišla i ekipa RTS-a.
JKP pruža pomoć Ivanovčanima u punjenju džakova s peskom. Obrenovac čeka drugi poplavni talas, Šabac odoleva. Potopljena su okolna sela u ovom gradu kao i neka sremska sela u blizini Sremske Mitrovice i Šida. Dunav preteći dolazi i ka Pančevu...
Naredna tri dana, u Srbiji su dani žalosti.

Sreda, 21. maj, dan deseti
U Starčevo je pristigla još jedna porodica iz Obrenovca i sada je u našem mestu smešteno 23 unesrećenih lica. Pomoć se i dalje prikuplja na punktu Crvenog krsta, ali se sada više vodi računa o potrebama prihvaćenih lica nego o distribuciji pomoći ka centralnom magacinu Crvenog krsta u Pančevu. Osnovna škola anketira roditelje učenika o eventualnom prihvatu školske dece.
Republički hidrometeorološki zavod daje niže kote Dunava koji nam dolazi u susret, nego što je to bilo juče i prekjuče. Dobra vest.
Tokom večernjih sati, podnosi se i izveštaj lokalnog Kriznog štaba Skupštini MZ Starčevo.

Četvrtak, 22. maj, dan jedanaesti
U Starčevu je u osam porodica smešteno 27 evakuisanih lica sa područja Obrenovca. O njima se stara mesni ogranak Crvenog krsta, a pomoć se još uvek prikuplja tokom celog dana. Hidrometeorološka prognoza nadolazećeg Dunava znatno je blaža nego proteklih dana, čak se ne očekuje ni da će preći granicu redovne odbrane od poplava, što se tiče područja oko Pančeva.
Učenici Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić“, sakupljaju humanitarnu pomoć za nastradale u poplavama.

Petak, 22. maj, dan dvanaesti
U Starčevu je u osam kuća smešteno 29 lica sa područja Obrenovca. O njima se brine svakodnevno u smislu obezbeđivanja hrane i odeće koja se prikupi na punktu Crvenog krsta u našem mestu.
Vlada Republike Srbije ukinula je vanredno stanje koje je proglašeno na celoj teritoriji države.
Dunav kod Pančeva je na koti 617 cm i u opadanju je. Pančevci neće čuti huk ove reke.

ARHIVA: BROJ 244

ARHIVA: BROJ 243

ARHIVA: BROJ 242

ARHIVA: BROJ 241

ARHIVA: BROJ 240