Wed01162019

Azurirano09:21:02 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO IZVIĐAŠTVO: Poseta farmi

IZVIĐAŠTVO: Poseta farmi

  • PDF

U sklopu obuke za drugi let poletarci i pčelice OI “Nadel“ obišli su u nedelju 23. marta farmu poljoprivrednog preduzeća AD “Vojvodina“ u restrukturiranju. LJubaznošću menadžmenta ovog nadaleko poznatog PIK-a najmlađi izviđači su imali mogućnost da se upoznaju sa načinom proizvodnje mleka. Na starčevačkoj farmi ima trenutno oko 600 grla stoke od kojih je polovina muznih grla. Od njih se svakoga dana beogradskom “Imleku“ isporučuje blizu 6.000 litara ovog prehrambenog napitka koji se zbog izuzetno dobrog kvaliteta dalje izvozi u Evropsku uniju. Skauti su krenuli od “porodilišta“, mesta gde su smeštene krave i junice nekoliko dana pred teljenje. Nakon toga su posetili redom: “jaslice“ za najmlađu telad, pa “vrtić“, “zabavište“, sve po uzrastu. U “adolescentskom dobu“ životinje se razdvajaju i kvalitetne junice i bikovi idu u priplod.

Nakon toga izviđači su se upoznali sa načinom distribucije mleka koje u potpuno zatvorenom sistemu bez kontakta sa vazduhom stiže cevovodom do cisterne u kojoj se čuva na niskoj temperaturi do dolaska vozila koje ga preuzima. Na kraju su se poletarci i pčelice počastili gotovim proizvodom, kvalitetnim mlekom sa starčevačke farme.

Akcija
U subotu 1. marta u prostorijama KKK održano je izviđačko fenjer- veče. Tridesetak izviđača je improvizovalo izviđački kamp u zatvorenom objektu Doma kulture. Pored postavljenog šatora, noćnih šzmskih zvukova sa CD-a i logorske vatre (svetlost fenjera) izviđači su pevali uz zvuke gitare. Pored “logorske vatre“ postavljeni su papirići sa pitanjima koja su skauti redom izvlačili i odgovarali na njih. Interesantni su bili odgovori na pitanja o interesantnim putovanjima, raznim nezgodama, srećnom danu, najuzbudljivijem događaju i slično.

ARHIVA: BROJ 242

ARHIVA: BROJ 241

ARHIVA: BROJ 240

ARHIVA: BROJ 239

ARHIVA: BROJ 238