Thu04182024

Azurirano09:21:02 PM GMT

Back KULTURA VUKOVAC :: KULTIvator Ako još niste odlučili...

Ako još niste odlučili...

  • PDF

Ivana Kosanović, diplomirani arheolog, Odeljenje za arheologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

Zbog čega si upisala ovaj fakultet?
- Moje veliko interesovanje za prošlost i drevne civilizacije, kao i želja za novim otkrićima, doveli su do toga da upišem studije na Odeljenju za arheologiju, na Filozofskom fakultetu. Ostaci prošlosti su svuda oko nas, i potraga za njima, kao i njihovo odgonetanje je za mene najdivnija avantura.
Opiši nam ukratko kako tvoj fakultet izgleda, i kakvi su uslovi.
- Osnovne studije arheologije traju četiri godine. Nastava se odvija uglavnom u vidu predavanja, vežbe postoje samo za određene predmete. Za studente arheologije je obavezna i praktična nastava, koja se odvija u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta. Studenti su obavezni da u toku studija sakupe određeni broj bodova i van nastave, tako što će izvesno vreme provesti na arheološkim iskopavanjima ili tako što će volontirati u muzejima i zavodima za zaštitu spomenika kulture. Na ovaj način studenti stiču i praktično znanj u toku studiranja.

Koji su uslovi upisa?
- Prijemni ispit se sastoji iz dva dela: testa opšte informisanosti i testa znanja. Na testu znanja se polaže gradivo istorije iz prve i druge godine gimnazije, ali je potrebno imati i opšte znanje iz istorije civilizacija i arheologije. Spisak obavezne literature za test znanja je dostupan na sajtu Filozofskog fakulteta.

Koja radna mesta su na raspolaganju, nakon završetka studija?
- Arheolozi mogu raditi u muzejima, u zavodima za zaštitu spomenika kulture, u Arheološkom institutu, na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta, a mogu da budu i saradnici na različitim projektima iz oblasti arheologije.

Zbog čega bi svoj fakultet preporučila budućim studentima?
- Arheologiju bih preporučila onima koji su zaintrigirani prošlim vremenima, željni avantura i otkrića. Budućim studentima u Starčevu, možda i posebno, jer odrastaju na mestu sa najrazličitijim tragovima prošlosti oko sebe, poput neolitskog lokaliteta Starčevo-Grad, ali ne treba zaboraviti ni na čuveni spomenik Heraklovim podvizima, kao ni na druge rimske i nalaze iz drugih epoha, sa teritorije Starčeva.