Tue04162024

Azurirano09:21:02 PM GMT

Back KULTURA VUKOVAC :: KULTIvator ISTORIJA: Isto, a drugačije

ISTORIJA: Isto, a drugačije

  • PDF

U ovom broju Starčevačkih novina družimo se sa zanimljivim fotografijama koje su snimljene iz istog ugla i sa istog mesta, ali ih deli 46 godina .

Te davne 1967. godine, kada je nastala slika gore, rimokatolička zajednica u Starčevu proslavljala je višestruki jubilej. Slavilo se 200 godina od osnivanja katoličke parohije i 100 godina od izgradnje crkve Svetog Mauricija. Tom prilikom, oni su se potrudili da svečano obeleže te dve značajne godišnjice, a ono što nas i danas podseća na te dane jeste serija prigodnih razglednica napravljenih od nekoliko uslikanih fotografija. Jedna od tih slika koje su iskorišćene u izradi razglednica je i ova koja je snimljena sa zvonika crkve pružajući pogled na Ulicu Matije Gupca i Gornji kraj. Potonja fotografija snimljena je prošlog leta iz iste perspektive kao i prethodna.

Te 1967. godine Starčevo je bilo selo, južna industrijska zona se gradila, а većina stanovništva se pretežno bavila poljoprivredom. Pažljivim posmatranjem stare fotografije mogu se primetiti i guske koje slobodno šetaju Ulicom Matije Gupca. Kraj šezdesetih i sedamdesete donose Starčevu demografski bum i ekonomsku transformaciju, što će i zvanično biti potvrđeno 1981. kada mesto dobija status gradskog naselja. Kroz novi vek koračamo sa Trgom neolita, velelepnim stadionom, asfaltiranim ulicama i infrastrukturom koja dolikuje gradskoj opštini. Da li će napredak biti i zvanično verifikovan, kao onomad početkom osamdesetih, pokazaće vreme.