Tue01222019

Azurirano01:26:52 PM GMT

Back INTERVJU INTERVJU Aleksandar Farkaš, ČLAN GRADSKOG VEĆA ZADUŽEN ZA SPORT

Aleksandar Farkaš, ČLAN GRADSKOG VEĆA ZADUŽEN ZA SPORT

  • PDF

Do sredstava - gradskim konkursima
- Finansiranje sporta je projektno/programsko tako da ideje o realizaciji dobrih praksi očekujemo od samih naseljenih mesta, odnosno klubova.

Na upravo završenom konkursu za finansiranje sporta iz budžeta grada Pančeva obezbeđeno je sufinansiranje u više oblasti. Koliko je prijava stiglo, a koliko će biti sufinansirano?
- Na ovogodišnjem, prvom, konkursu za sufinansiranje sporta stiglo je 146 projekata, od čega je 90 njih ispunilo naložene kriterijume i biće sufinansirano, dok je 56 odbijeno. Treba istaći da svi koji su ispunili kriterijume u takmičarskom sportu, njih 71 će biti i sufinansirani, dok smo u školskom sportu, sportu osoba sa invaliditetom i sportskim manifestacijama od značaja za grad deo odbili zbog nepotpune dokumentacije, a deo zbog nemogućnosti npr. uvođenja novih manifestacija u sistem, a da pritom ne oštetimo one tradicionalne manifestacije, koje se u Pančevu dešavaju godinama ili čak decenijama, a sve to naravno usled nedostatka većeg novca za te oblasti.

Koje su to specifičnosti i novine koje ste uveli od ove godine kada je reč o finansijskoj podršci sportskim kolektivima?
- Veoma smo pooštrili kriterijume i nismo gledali kroz prste. Dosta projekata je odbijeno zbog nedostatka nekog od potrebnih papira ili tehnički loše popunjenog obrasca budžeta. Takođe, oni koji su prošli ovog puta dobijaju namenski novac do dinara određen Ugovorom i ne mogu ga drugačije trošiti ili opravdati. Komisijski smo i to predložili kako da izgleda i gledali smo da se, pod obavezno i do dinara definisano, sufinansiraju kotizacije, troškovi službenih lica, prevoz i sportski lekarski pregledi. Novost je da od sada pratimo i uplate članarina u klubovima koji iste naplaćuju, jer su mnogi pribegavali radu “na crno“. Kešom koji roditelji daju za članarinu, oni je nisu uplaćivali na tekući račun kluba, pa su time izbegnute obaveze plaćanja poreza, što je za nas, kao predstavnike države, nedopustivo ponašanje, koje moramo ovim načinom da ispravljamo.

Koliko sportskih klubova iz Starčeva je poslalo prijave na konkurs i koji klubovi? Šta su u prijavama tražili da bude sufinansirano?
- Detalje svi klubovi mogu da vide, jer su rezultati objavljeni na sajtu grada, a biće svima sufinansiran deo za sportske lekarske preglede, kotizacije, troškove službenih lica i prevoz, kako bi osigurali osnovno postojanje kluba!

U toku je još jedan konkurs namenjen sufinansiranju sportskih klubova do kraja godine. Ima li i u njemu mesta za prijavu iz starčevačkih sportskih klubova?
- Naravno, tačnije, još tri konkursa (u jednom pozivu) su puštena u javnost i to: “Razvoj sporta u gradu i naseljenim mestima“, “Postignuti pojedinačni rezultati“, “Finansiranje sportskih stručnjaka - trenera“. Naravno, tim konkursima ćemo gledati da “dopunimo“ budžete klubova, gde nismo mogli prvim raspisom da uradimo, a takođe i da gasimo požare tamo gde nastane problem, obzirom da su konkursi celogodišnji i traju do 5. 12. 2014. godine. Apsolutno ima mesta za sve i pozivam Starčevce da apliciraju za svoje klubove.

Kako ocenjujete kvalitet sportskih klubova u Starčevu? Strategijom razvoja sporta da li je realno očekivati da ćete podržati značajnije kolektive koji će igrati u vrhunskim ligama?
- Dobar je sport u Starčevu, međutim, Grad sa manjim budžetom za sport u ovoj godini može samo delimično pratiti zahteve klubova i u sadašnjim ligama, a kamoli želje za plasiranjem u više rangove. Prosto rečeno, sportski je juriti bolji plasman i takmičiti se, ali Grad danas nije u prilici da isprati sve to na teritoriji celog Grada, pa je onda moguće javljanje nezadovoljstva, obzirom da klubovi nisu zadovoljni zašto rezultat ne prati i adekvatna finansijska pomoć Grada. Jednostavno, želeo bih da je bolja situacija i da možemo sve da ispratimo, ali u realnosti nije tako.

Na koji način ćete pospešiti sport i rekreaciju u naseljenim mestima do kraja godine?
- Finansiranje sporta je projektno/programsko tako da ideje o realizaciji dobrih praksi očekujemo od samih naseljenih mesta, odnosno klubova. Pišite projekte i podnosite, pozivam vas da sami date ideje koje želite da razvijate u vašem mestu, a mi ćemo pokušati to da ispratimo i podržimo.

Kako ste zadovoljni radom i izgledom sportskih objekata i terena u Starčevu i da li je po Vašem mišljenju to dovoljno za potrebe stanovnika Starčeva?
- Infrastruktura u Starčevu je daleko ispred svih naseljenih mesta, pa je neskromno reći da nisam zadovoljan. Apsolutno, uvek može i više i bolje, ali uslovi u Starčevu i drugim naseljenim mestima, zaista nisu za poređenje, a mi kao Grad moramo da razmišljamo i o ravnomernom razvoju, kako bi svi naši sugrađani imali iste uslove za rekreaciju i sport.

ARHIVA: BROJ 241

ARHIVA: BROJ 240

ARHIVA: BROJ 239

ARHIVA: BROJ 238

ARHIVA: BROJ 237