Fri04192024

Azurirano04:03:57 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO PROSLAVLJEN BOŽIĆ U STARČEVU

PROSLAVLJEN BOŽIĆ U STARČEVU

  • PDF

Mir Božji, Hristos se rodi U drugoj polovini decembra počeli su radovi na izgradnji parkinga u Ulici Vuka Karadžića, ispred pravoslavne crkve u Starčevu. Vreme je poslužilo izvođače da završe parking tako da parohijani imaju gde da parkiraju svoje automobile kada dolaze na bogosluženja.

Kao što je to već tradicija za Badnje veče u porti našeg hrama, plamen badnjaka simbolično je osvetlio stazu spasenja, zagrejao dušu i telo, kao što je plamen vatre koju su naložili pastiri grejao pećinu u kojoj je rođen Bogomladenac. Posle večernjeg bogosluženja sveštenici sa prisutnim parohijanima otišli su u portu gde je osveštan i naložen badnjak, uz prisustvo velikog broja vernika. Posle prigodnih reči protojereja Zorana Maletića starešine hrama, deca su pevala pesme za badnje veče, a prisutni su posluženi kuvanim vinom, rakijom i slatkišima. Božićna bogosluženja su proslavljena molitveno i svečano sa veoma velikim brojem vernika na bogosluženjima. Na Sv. Stefana Starčevo i hram posetio je Episkop banatski Gospodin Nikanor kojom prilikom je pohvalio investitora Mesnu zajednicu Starčevo i izvođače radova - “Tehnoizgradnju“ i GR “S. Popovski“ iz Kovina za izradu parkinga.

Svečanom svetom misom - ponoćkom, 24. decembra u crkvi Svetog Mauricija u Starčevu, počela je proslava Božića po Gregorijanskom kalendaru. Misu je pred mnoštvom vernika služio starčevački župnik vlč. Đula Pošo, a slsvlje je tradicionalnim božićnim pesmama uveličao i crkveni hor. Sutradan, prvog dana Božića, rimokatolička crkva u Starčevu tradicionalno je ugostila i predstavnike MZ Starčevo, članove crkvenog odbora pravoslavne crkve, kao i oba paroha, koji su prisustvovali božićnoj misi i ostali na svečanom ručku.