Tue04162024

Azurirano08:29:34 PM GMT

Back KULTURA VUKOVAC :: KULTIvator

VUKOVAC :: KULTIvator

UPOZNAJMO SE...

  • PDF
Kako se zoveš?
- Nemanja Janković.

ISTORIJA: DAN MLADOSTI U STARČEVU

  • PDF

U ovom broju objavljujemo fotografije koje će mnoge podsetiti na neka prošla i bezbrižnija vremena. U pitanju su slike povezane sa manifestacijom održavanom od 1957. do

VUKOVAC – Radovi učenika OŠ Vuk St. Karadžić

  • PDF

Zimski dan u mom mestu
Moja omiljena doba su leto i zima. Leto volim zato što je toplo i idemo na more, a zimu zato što sam se rodila na zimu, i volim da se igram u snegu.

Jednom, kada sam ustala, otišla sam do prozora i videla sam kako je sitan sneg pao na travu, i samo se čuo neki mali šum drveća i pomeranje sitnih grana kojima je opalo žuto i trulo lišće. To me je navelo da izađem napolje i uživam u svemu tome. Morala sam da uđem unutra zato što je bilo jako hladno, samo to ne volim kod zime. Kasnije sam izašla. Sneg je još više padao, a moja mačka se uplašila zato što i nezna šta to lagano pada u beloj boji. Sneg je padao svuda po meni. Već sam se dogovorila sa bratom i sestrom šta ćemo sve da rdimo u snegu. Ovo je bio najlepši doživljaj koji sam doživela u prvom danu snega. Jedva čekam da sneg poraste i da pravim zvezde u njemu, i Sneška Belića, naravno. Ovo je bio najbolji zimski dan u mome mestu. Očekujem ih još puno i da još gledam male bele pahuljice kako padaju.

Ovo je bio najbolji zimski dan ikada i očekujem ih još puno.
Mina Ilić 5/1

Zimski dan
Zima je došla u naše krajeve. Ušunjala se u naše živote i ledenim rukama crta prelepe crteže na krovovima i prozorima. Snežni oblaci kao bele lađe plove nebom, iz kojih pada prvi sneg. Probudila sam se, obukla i izašla napolje. Bilo je neverovatno, krovovi, drveće, moje dvorište. Sve je bilo belo. Drveće nije više bez odeće, a grane više nisu gole. Zima ih je obukla u prelepe bele haljine sa dugim čipkastim rukavima, a krovovi imaju bele šešire. Životinje su već u dubokom zimskom snu. Zima je probudila uspavane dimnjake iz kojih ide visoko u nebo gusti sivi dim. Uz sve to padale su pahulje koje su davale čar celom tom prizoru. Zimsku tišinu prekinula je dečija vriska i smeh. Deca vole kada im se pahuljee nežno lepe za lice, vole sneg i igre na njemu.

Po njihovim osmesima vidim da je skoro svima zima omiljeno godišnje doba. Meni je zima takođe omiljeno godišnje doba i sa osmehom na licu dočekujem svaki sledeći čarobni zimski dan u mom mestu.
Marija Savić 5/1

Moje novogodišnje želje
Svako ima neke želje. One se razbude kada je Nova godina. Moje želje su velike i male. Jedna od tih je da budem uspešna u odbojci. Odbojku volim i želela bih da idem na mnogo turnira i utakmica. Moji treneri su dobri, a isto tako želim i ja da budem. Podržavali su nas kad god nam je to treabalo. Isto tako smo i mi uzvratili njima. Odbojku volim, zbog toga što stičem nove drugove, zajednicu i podršku. Zbgog toga želim biti uspešna i možda poznata kao i moji treneri. Druga želja mi je da proputujem svet. Da saznam nešto više o državama, gradovima, selima i nekim značajnim stvarima. O nekim piscima, spomenicima i obeležjima naroda. LJudi su različiti, imaju različite spomenike, prijatelje, rodbinu i različita porekla. Nešto više bih da saznam o Italiji, Engleskoj, Francuskoj... Nadam se da ću steći prijatelje različitog porekla. Možda i dovesti nekog kući. Mislim da ću steći i prvu ljubav.

To su bile moje želje, a sad da čujem vaše. Nemojte ovo nikome reći, šššššš.... Razmišljaj i ti o svojim željama. Neka ti se sve one ispune. Srećno!
Milica Jelić 5/1

Svako dete i svaki čovek ima svoje novogodišnje želje, bile one velike ili male, dečije ili ozbiljne. Kako- god, svi oni žele da im se te želje ostvare. Tako želim i ja.

Kada sam bio mali, odmah posle Nove godine, pitao sam se šta želim za sledeću godinu. To su uglavnom bile neke igračkice, čokoladice i sve što žele deca. Ali ove godine, sada kada sam malo stariji, rekao sam sebi da baš i ne želim nešto preterano. Želim isto što i moji roditelji, da bude puno zdravlja, veselja... Sve te igračkice i bombonice... Mislim da mi to više ne treba toliko. Zto sam počeo da razmišljam ovako: moji roditlji neće morati da odvoje puno para, a ja ću biti srećan. Eto to sam odlučio!

Znam da svi roditelji, pa i moji žele da im se deca najbolje osećaju i da imaju sve... Ja se uvek obradujem i uvek sam srećan, ali ću biti još srećniji ako mi se ostvari ova želja.
Aleksandar Grozdić 5/1

Mala deca imaju male želje... Velika imaju velike... Pošto sam ja velika imam velike želje. Moje želje nisu kao nečije da budu o kompijuterima, igračkama, kućnim ljubimcima... Moje želje su da drugima učinim lepše jer je moj moto: “dobro srce i velika duša“. Zato što sam dobra, često i ispadnem kriva. Moje želje su: da mama ne brine previše, da tata dolazi malo češće kući, da moja sestra nema ružne snove, da moja najbolja drugarica ima bolje ocene. Ali tu želju i sama mogu da ispunim. Mogu malo da olakšam tako što umesto mame mogu da pripazim seku, da tatu obradujem boljim ocenama, Ani da pomognem da uči, a ne da prepisuje.
Kada bi sve to uradila bilo bi mi sigurno bolje. Sebi bih pomogla kada bih zagrejala stolicu.
Eto to želim za Novu godinu.
Anastasija Kovačević 5/1

RIMOKATOLIČKA CRKVA: Božićni koncert

  • PDF

U starčevačkoj rimokatoličkoj crkvi, u subotu 28. decembra sa početkom u 19 sati, ljubitelji duhovnih i klasičnih melodija,