Thu04182024

Azurirano03:19:10 PM GMT

Back KULTURA KULTURA DEVETI FESTIVAL AKUSTIČNE GITARE ”GAŠINI AKORDI”

DEVETI FESTIVAL AKUSTIČNE GITARE ”GAŠINI AKORDI”

  • PDF

“ARSENIK“ POBEDIO
Deveto izdanje festivala koji nosi ime starčevačke legende gitare Dragana Dimitrijevića u potpunosti je zadovoljilo očekivanja domaće publike - prvu nagradu je poneo sastav “Arsenik“, u kom su nastupila dva Starčevca.

Ali krenimo redom. S obzirom na to da je ova manifestacija nastala kao neka vrsta posvete prerano preminulim lokalnim muzičarima, prve večeri, prošlog četvrtka, 14. novembra, u prostorijama Kreativnog kulturnog kluba sve je odisalo tim duhom. Najpre je otvorena izložba fotografija Vladana Ugrenovića, koju je autor načinio kao omaž urbanima likovima ili “haj spiritima“. Naredni minuti su izmamili sijaset emocija - prijatelji i kolege Radeta Purkara prisećali su se jednog od osnivača “Gašinih akorda“ i nezaboravnih starčevačkih muzičara, kulinara i boema. Nastavilo se pričom o bubnjaru Zoran Arsiću, kao i o pet decenija rokenrola u Pančevu, a govorili su Zoran Ilić i Branislav Đeković Đeka. Naposletku su ljubitelji dobre svirke uživali u mini-koncertima dua Cale i Ugi, “Miki Solus trija“ i Ike, kom su se u anplagd džem-sešnu pridružili i drugi muzičari.

Naredne večeri je priređeno nadmetanje akustičara, na kom su se u dvanaest tačaka sa po tri numere predstavili izvođači iz Beograda, Topole, Aranđelovca, Ruskog Krstura, Pančeva i Starčeva, dok je prisustvo sastava iz Zagreba zadržalo međunarodni predznak festivala.

Bogat program u sali Doma kulture, kom je pored ostalih prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Dejan Živanović, otvorila je mlada starčevačka nada - jedanaestogodišnji Mihajlo Filipović. Nakon dva i po sata takmičarskih numera na binu je izašao čuveni bend “Baš-Čelik“, predvođen Aleksandrom Žikićem, poznatim rok kritičarom, novinarom, publicistom... On je ujedno bio i prvi među jednakima u stručnom žiriju, uz lokalne muzičare i rokere - Milenka Dabića, Milorada Ilića, Slobodana Durmana, Aleksandra Đurina, Milana Jarakovića i Branislava Đekovića.

Nakon dobre jednoipočasovne svirke pomenutog benda, kada su mnogi i zaplesali uz irski song “Dirty Old Tonjn“, debelo iza ponoći, članovi žirija su, jedan za drugim, uz argumentovana obrazloženja, iščitali na koji način su rasporedili poene. Sve se to moglo ispratiti na video-bimu. Na kraju je, na oduševljenje većeg dela publike, pisalo da je u konkurenciji za najbolju interpretaciju pobedio sastav “Arsenik“, koji su, pored Pančevca Ivana Anđelevskog, činili i Starčevci Miljan Nedić i Dušan Arsić. Interesantno je da su drugu nagradu podelili bendovi “Ćorava posla“ iz Beograda i još jedan pančevačko-starčevački sastav: “Kreativni nered“. U takmičenju za najbolju autorsku pesmu prvo mesto je “za dlaku“ osvojio “Hipster“ zagrebačkog kantautora Mikija Solusa, s poenom ispred “Knjige“ grupe “Arsenik“.

Divno veče je okončano džem-sešnom pobednika, a vredi spomenuti da su festival zajednički organizovali Kreativni kulturni klub i Dom kulture, uz pomoć pokrovitelja - Grada Pančeva i drugih sponzora.