Tue06182019

Azurirano03:19:10 PM GMT

Gradske opštine

  • PDF

Osnivanje gradskih opština na teritoriji Pančeva najbolji je način da se izađe iz sadašnje situacije, u kojoj su mesne zajednice u naseljenim mestima izgubile mogućnost da brinu o celokupnom javnom životu u tim sredinama.

Nakon izveštaja državnog revizora u kome piše da mesne zajednice nemaju pravo da obavljaju sve poslove koje su radile godinama unazad, došlo je do zamiranja života u svih devet naseljenih mesta. A mesne zajednice su te koje su brinule o celokupnom životu u svojim sredinama. Imale su sopstvene budžete i slobodu da odlučuju o investicijama, ulagale su u nevladin sektor, sport i kulturu a imale su i sopstvena komunalna preduzeća. To nisu mala mesta, veća naselja od 3000 do 8000 stanovnika, a život u njima umnogome se razlikuje od onog u Pančevu. Sada je sve to gotovo zamrlo i skupštine mesnih zajednica skoro pa da nemaju o čemu da odlučuju. U Starčevu je do prošle godine mesna skupština zasedala tri puta mesečno, a sada jednom u tri meseca. Nema se o čemu odlučivati.

Osnivanje gradskih opština na teritoriji Pančeva najbolji je način da se izađe iz sadašnje situacije. One ne bi bile jedinice lokalne samouprave već način da se mesnim zajednicama vrate neka od ovlašćenja koja su od krucijalnog značaja za naseljena mesta. Mesne zajednice bi ponovo dobile priliku da prave planove ravoja tih sredina i odlučuju o najvažnijim investicijama u njima. O formiranju gradskih opština odlučuje isključivo Grad, te one ne bi iziskivale povećanje administracije, jer mesne zajednice već imaju svoje organe i ljude koji obavljaju tehničke poslove. Gradska uprava bi i dalje radila svoj posao i za mesne zajednice u naseljenom mestima, samo bi neki njeni delovi mogli biti izmešteni zbog potreba stanovništva devet naseljenih mesta. To se zove - decentralizacija.

Osnivanje gradskih opština na teritoriji Pančeva najbolji je način da se izađe iz sadašnje situacije. Bez obzira da li će biti formirano devet gradskih opština ili dve, tri - jer svako drugačije rešenje od sadašnjeg, prihvatljivije je, jer postojeće stanje guši i preti da uništi sve pozitivne tekovine u razvoju lokalne samouprave u velikom delu teritorije Grada i nipodaštava ono što je bila intencija zakonodavca kada je Pančevo proglasio gradom - a to je dalja decentralizacija lokalne samouprave.

ARHIVA: BROJ 238

ARHIVA: BROJ 237

ARHIVA: BROJ 236

ARHIVA: BROJ 234

ARHIVA: BROJ 233