Wed11202019

Azurirano09:47:48 PM GMT

Back KULTURA KULTURA ODRŽAN TRINAESTI PO REDU FESTIVAL MALIH TAMBURAŠKIH SASTAVA

ODRŽAN TRINAESTI PO REDU FESTIVAL MALIH TAMBURAŠKIH SASTAVA

  • PDF

PANČEVCIMA ŽIRI, BANJALUČANIMA PUBLIKA
Trinaesti festival malih tamburaških sastava nije bio baksuzan kao što mu broj govori već je kao i do sada bio izuzetno lepo organizovan sa veoma kvalitetnim orkestrima i vrsnim umetnicima. LJubiteljima tamburaške muzike iz Starčeva, Pančeva i okolnih mesta predstavile su se najbolje tamburaške “bande“ iz Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije što ovaj festival s punim pravom dovodi u sam vrh ovakvih manifestacija u jugoistočnom delu Evrope. Kuriozitet ovog festivala je i podatak da se po prvi put prenosio uživo i to na lokalnoj kablovskoj Televiziji Starčevo Fokusnet. Novi direktor Doma kulture, Dalibor Adamov izuzetno dobro se snašao u ulozi direktora festivala koju je nasledio od njegovog osnivača, Vidomira Jelesijevića.

Stručni žiri 13. po redu festivala bio je na teškim mukama jer je domaći orkestar “Vojvođanski san“ iz Pančeva bio bravurozan. Teško je sigurno bilo preseći i takoreći domaćinu dodeliti nagradu za najbolju interpretaciju. Nagradu publike su ovoga puta odneli Banjalučani koji su izborom pesama i atmosferom podigli na noge slušaoce.

Festival su kao i ranijih godina otvorili mladi starčevački tamburaši, pojačani nekolicinom novih članova. Voditeljka programa Marija Bajer, iako mlada veoma iskusno je vodila program. Pored “Starčevačkih novina“ i TV Starčevo, festival su pratili i svi gradski mediji, TV Pančevo, Radio Pančevo i “Pančevac“ kao i RTV Vojvodina što samo po sebi govori o kvalitetu festivala. Jednom rečju - sve je funkcionisalo besprekorno.

Evo kako su festival doživeli učesnici:
Marko Bugarin, TO “Batini bećari“ Rumunija (3. mesto): - Moj utisak je da je ovaj festival iz godine u godinu sve bolji. Starčevo mi se sviđa kao mesto, lepo je uređeno i čisto. Dugo smo se spremali za nastup i nismo bili sigurni dali ćemo dobiti nagradu ali smo se potajno nadali.
Slaviša Subotić, GTO “Banja Luka“ BIH (nagrada publike): - Mi smo redovni na vašem festivalu što govori koliko nam je ovde lepo. Kad se ide u Starčevo, svi su slobodni i niko nema nikakve druge obaveze kao što je slučaj sa nekim drugim nastupima. Starčevački festival se obeležava crvenom bojom na našem kalendaru. Ovde imamo mnogo prijatelja i jako se prijatno osećamo. Dugo smo se spremali i imali smo repertoar koji je privlačan publici tako da smo se očekivali dobre reakcije publike. Nagrada publike nam je nekako najdraža.
Emir Prekić, TS “Taslidža“ Pljevlja, Crna Gora: - Ovo je treći put kako dolazim u Starčevo na festival. Nagradu baš i nismo očekivali jer dolazimo uglavnom zbog dobrog druženja i dobre muzike a ako je osvojimo dobro bi došla.
Neža Žgur, TS “Vipavski tamburaši“ Vipava, Slovenija: - Bili smo ovde pre nekoliko godina i veoma nam se dopada ovaj festival. Starčevo je veoma lepo mesto. Uvek smo ovde dobro ugošćeni i rado se odazivamo pozivu na učešće. Festival je izuzetno dobar pa se baš i nismo nadali osvajanju neke nagrade. Nadamo se da ćemo i ubuduće biti vaši gosti.
Srđan Šitum, TS “Pleter“ Hrvatska (2. mesto i najbolji muzičar): - U Starčevu sam po drugi put i ovde mi je jako lepo. Upoznao sam puno dobrih muzičara i stekao mnogo iskustva. Festival je izuzetno jak i čini mi se da je ove godine jača konkurencija nego prošle. Po mom ovaj festival je jači nego festival Janike Balaša ali to je samo moj utisak. Iskreno, nisam se baš nadao nagradi tako da sam vrlo prijatno iznenađen.
Petar Pavlov, muzički pedagog i predsednik stručnog žirija: -Starčevački festival je i ove godine odlično organizovan kao i do sada. Dalibor se dobro snašao a tu je bio prisutan i Vidomir koji će sigurno još dugo pomagati oko organizacije. Smatram da je ovaj festival jedan od jačih ove vrste na prostoru Balkana. Dugo se održava taj nivo tako da Starčevci mogu da biraju koga će pozvati. Najviše me raduje Omladinski tamburaški orkestar iz Starčeva koji vodi Pera Poljak gde ima kvalitetnih mladih muzičara koji mogu da napreduju i poslednji ansambl koji je nastupio u kome nastupaju provereni muzičari.
Aleksandar Đurin TS Vojvođanski san, Pančevo (1. mesto): - Uspeh se postiže radom, dobrom voljom, ljubavlju prema tamburi, prema Banatu, Starčevu. Cilj je bio da se lepo nastupi, uopšte nije bila bitna nagrada, nego da se prikaže ono što se ume. Muzika je da izbaciš nešto iz sebe, preko žice...
Vidomir Jelesijević, stručni saradnik i osnivač festivala: - Mislim da je festival bio dobar i sudeći po reagovanju publike mislim da je sve bilo u najboljem redu. Odluke žirija ne bih komentarisao jer nisam dovoljno stručan za to. Organizacija je bila izuzetno dobra i mislim da je sve proteklo u najboljem redu.
Dalibor Adamov, direktor festivala: - Ovo mi je organizacija prvog festivala i što se tiče učesnika zadovoljan sam kvalitetom izvođača. U organizaciji ima previše manjih propusta koji nisu smeli da se dogode i što ću sledeće godine sigurno otkloniti.
Aca Dimitrić, predsednik MZ Starčevo, pokrovitelja festivala: - Čini mi se da je Dalibor uspešno nasledio Vidomira koji je postavio visoke standarde ovog festivala. Smatram da je po kvalitetu i broju učesnika festival ostao na visokom nivou. Želim da dodam da Pančevo, ni mnogi drugi gradovi nemaju ovako kvalitetan festival.

Učesnici festivala:
1. TO “Neolit“ Starčevo
2. TS “Vipavski tamburaši“ Vipava, Slovenija
3. TO “Serenada“ Novi Sad
4. TO “Batini bećari“ Veliki Semikloš, Rumunija
5. TS “Klasovi“ Subotica
6. GTO “Banja Luka“ Banja Luka, Bosna i Hercegovina
7. TS “Pleter“ Osijek, Hrvatska
8. TS “Taslidža“ Pljevlja, Crna Gora
9. TO “Vojvođanski san“ Pančevo

Plasman orkestara:
1. TO “Vojvođanski san“ Srbija
2. TS “Pleter“ Hrvatska
3. TO “Batini bećari“ Rumunija

Plasman instrumentalista:
1. Srđan Šitum, Osijek (primaš)
2. Aleksandar Đurin, Pančevo (čelista)
3. Miloš Bokšić, Pančevo (primaš)

ARHIVA: BROJ 237

ARHIVA: BROJ 236

ARHIVA: BROJ 234

ARHIVA: BROJ 233

ARHIVA: BROJ 232