Fri11222019

Azurirano09:47:48 PM GMT

Back INTERVJU INTERVJU Maja Svirčević - Prekić, GRADSKA VEĆNICA ZA POLJOPRIVREDU I SELO

Maja Svirčević - Prekić, GRADSKA VEĆNICA ZA POLJOPRIVREDU I SELO

  • PDF

Potrudiću se da selima bude bolje
- Sa mesnim zajednicama ćemo početi razgovore da vidimo šta je prioritet, kakve su potrebe za kapitalnim investicijama. Znam da je teška situacijama u većini naseljenih mesta, jer nema novca.

Poljoprivrednici i udruženja traže da im se odloži plaćanje zakupa poljoprivrednog zemljišta, jer nisu u mogućnosti da izmire ovu obavezu. Pojedinci traže i raskid ugovora, jer im je zakup skup. Kakve su Vaše ingerencije, i šta možete učiniti?
- Gradska uprava nema ingerencije, što se tiče i odlaganja plaćanja i raskida ugovora za zemljište, zato što se ugovori potpisuju između zakupca i nadležnog ministarstva. Nama su dolazila udruženja, ali mi smo ih upućivali na ministarstvo. Što se tiče cene zemljišta, dešavalo se da na licitacija cena dostigne i 750 evra po hektaru, što je visoka cena za ovdašnje uslove. Ispostavilo se da je godina bila lošija što se tiče cene poljoprivrednih proizvoda i da su došli u problem da ne mogu da plate. Ali to je nauk za ubuduće da licitiraju onoliko koliko zaista mogu da plate.

U pančevačkom ataru trenutno se gradi šest novih atarskih puteva. Koja će ih sela dobiti?
- U toku je izgradnja šest novih atarskih puteva, u Dolovu, dva u Ivanovu, Jabuci, Omoljici i Banatskom Novom Selu. U Novom Selu imamo malih problema zbog gasnih instalacija, ali i to rešavamo. To je, što se tiče novih puteva, a biće izravnano oko šezdesetak kilometara postojećih atarskih puteva.

Starčevo će izgraditi repliku neolitskog naselja. Imaju li Vašu pomoć i podršku?
- To je super stvar i drago mi je da smo deo tako nečeg. Moja koleginica, gradska većnica za privredu je bila u Kovačici na potpisivanju ugovora za dodelu sredstava od Pokrajine za ovu investiciju i jako mi je drago što je Starčevo dobilo novčana sredstva za to. Imaju punu našu podršku.

Da li već imate u planu neke investicije za sledeću godinu?
- Sa mesnim zajednicama ćemo početi razgovore da vidimo šta je prioritet, kakve su potrebe za kapitalnim investicijama. Znam da je teška situacijama u većini naseljenih mesta, jer nema novca. Boriću se da budžetom za narednu godinu bude što više sredstava opredeljeno za sela.

Da li je ovogodišnji budžet za sela bio dobro raspoređen?
- Mogu da kažem da je relativno bio dobar, ali ćemo se truditi da dogodine to bude bolje. Trenutno je prioritet vodovod u Glogonju, gde su azbestne cevi, to bi trebalo srediti dogodine, a prioritet je i uklanjanje divljih deponija u svim selima. To je ono što utiče na zdravlje. Kada govorimo o vašem mestu, čekamo da vidimo kakve će zahteve imati Starčevo.

Kada govorimo o razvoju naseljenih mesta, na kom nivou je Starčevo?
- Starčevo je toliko otišlo daleko u odnosu na sve. Starčevo je zvezda vodilja za sva naseljena mesta, tako bih ja to opisala. Imate dobru vezu i sa pokrajinom, samim tim što je Petar Andrejić i pokrajinski poslanik. Starčevo je naseljeno mesto za primer, ne samo u našoj opštini već u celoj Srbiji.

Prošle godine je osnovano Odeljenje za sela i ruralni razvoj. Da li je opravdalo svoje postojanje?
- Jako je dobro što je to odeljenje osnovano jer su oni direktna veza između mesnih zajednica i njihovih potreba za apliciranje na konkursima, pravljenje budžeta, finansijske planove. Takođe su sa odeljenjem u kontaktu i sva udruženja iz naseljenih mesta. Imamo i jednu novinu, a to je da sva udruženja iz sela treba do kraja oktobra da nam dostave planove za narednu godinu kako bismo formirali budžet za 2014. godinu. Naravno, govorim o onim udruženjima koja će imati edukativne programe, da stvarno počnemo da finansiramo ono što je dobro za naseljeno mesto.

Da li ste obišli sva sela?
- Na ovoj funkciji sam tek tri meseca i još uvek se upoznajem sa svim mestima i planiram sledeće nedelje da počnem da ih obilazim.

Kakva vam je saradnja sa udruženjima poljoprivrednika?
- Sarađujemo sa svima. Često dolaze, zovu a imamo i redovne sastanke. Mi smo njihova veza i sa nadležnim ministarstvom. Upravo smo im sad zakazali sastanak za ono što smo malo pre pričale, oko raskida zakupa ugovora.

Često se govorilo da su sela manje aktivna kada su u pitanju projekti. Da li se tu nešto promenilo?
- Svako naseljeno mesto se razlikuje jedno od drugog. Već sam rekla da Starčevo prednjači, ali ima i drugih mesta koja žele da nešto urade. NJihovi predstavnici uvek mogu da dođu, da im pomognemo. Uvek kažem da je jedini siguran novac - novac putem projekata iz raznih fondova. Gledano globalno sva naselljena mesta su shvatila gde je put i mi ćemo im pomoći da dođu do novca putem fondova. Za svaku je pohvalu što ljudi žele da se njihova sela razvijaju i ja ću im u tome pomoći.

ARHIVA: BROJ 237

ARHIVA: BROJ 236

ARHIVA: BROJ 234

ARHIVA: BROJ 233

ARHIVA: BROJ 232