Thu11212019

Azurirano09:47:48 PM GMT

IZNOŠENJE SMEĆA

  • PDF

Higijena i zvanično
Gradska odluka da Javno komunalno preduzeće “Higijena“ odnosi smeće i iz Starčeva neće značiti nikakvu promenu. I do sada, od pre dve godine, to je radila “Higijena“, ali na osnovu ugovora sa JKP-om “Starčevac“. Ipak, promena bi mogla nastati jer “Higijena“ najavljuje i zahtev za promenu cene, jer je usluga odnošenja smeća za stanovnike grada više nego duplo veća.

Posle saniranja i čišćenja, starčevačka deponija prestala je da radi 2011. godine. Od tada je komunalni otpad iz ovog sela odnosila pančevačka “Higijena“, ali na osnovu ugovora sa mesnim komunalnim preduzećem. Sada, dve godine kasnije, Gradsko veće odlučilo je da ovaj posao bude i ozvaničen kao deo posla “Higijene“.

- Interesantan je pravac u kom idemo, a biće nastavljen u okviru formiranja novog komunalnog preduzeća za naseljena mesta i otvaranja nove deponije, koje je izvesno. Potreba je da se tamo deponuje sve smeće sa teritorije Grada Pančeva i taj posao može da radi samo “Higijena“. Mislimo da će se tako i popraviti usluga ove firme, rekao je član Gradskog veća za stambeno-komunalnu oblast Predrag Patić.

Smeće će se odnositi iz Starčeva kao i do sada, kazao je direktor JKP-a “Starčevac“ Milan Bačujkov, pa će “Higijena“ nastaviti to da radi svakog četvrtka, kao i do sada.

- Došli smo u situaciju da zbog naše deponije, koja je delimično sanirana, sami iznosimo smeće u Pančevo, a nemamo potrebnu mehanizaciju. Bili smo u pregovorima sa “Higijenom“ da im prepustimo i, evo, doneta je odluka na Veću i očekujemo da je potvrdi Skupština, kazao je Bačujkov.

Starčevci su do sada plaćali odnošenje smeća 2,7 dinara po kvadratu stambene površine. Kako smo mogli da čujemo iz “Higijene“, ipak će uslediti zahtev za promenu ove cene, pošto je ona niža nego za stanovnike grada, koji po kvadratu plaćaju 6,5 dinara. Jedan od razloga što je pre dve godine starčevačko smeće počelo da se donosi u Pančevo jeste i to što je na izlazu iz Starčeva prema Omoljici nastala deponija koja je ugrožavala okolinu. Tada je počela remedijacija, ali do danas nije u potpunosti završena zbog nedostatka novca.

ARHIVA: BROJ 237

ARHIVA: BROJ 236

ARHIVA: BROJ 234

ARHIVA: BROJ 233

ARHIVA: BROJ 232