Thu10292020

Azurirano10:07:39 AM GMT

Back KULTURA KULTURA Neolit i arheolozi

Neolit i arheolozi

  • PDF

U blizini arheološkog lokaliteta “Starčevo grad“, Udruženje “Neolitsko Starčevo“ i Mesna zajednica Starčevo ugostili su grupu od 15 domaćih arheologa, učesnika trodnevnog stručnog skupa koji je bio posvećen starčevačkoj i vinčanskoj kulturi.

- Tema stručnog skupa “Neolitski biocen Vinče i Starčeva“ bila je prirodna sredina u kojoj su živeli stari Vinčanci. Celo ovo proučavanje primenjivo je i na Starčevo, rekao je Nenad Tasić, profesor na katedri za arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, koji je posebno istakao značaj starčevačke kulture iz doba neolita. - Starčevo je izuzetno značajno jer se po njemu zove cela kultura ranog i srednjeg neolita. Pokrivala je ogromnu teritoriju. Ovde je nastalo jedno od najranijih iskopavanja i zbog toga se taj deo praistorije u Srbiji, a i šire, do Transilvanije, Makedonije, Bosne zove Starčevačka kultura, rekao je Nenad Tasić. Arhitekta Miodrag Mladenović iz Udruženja građana “Neolitsko Starčevo“ kaže da, na osnovu ovih proučavanja, planiraju da obuče mlade ljude iz Starčeva za proizvodnju suvenira.

- Planiramo da u narednom periodu obučimo mlade ljude iz KUD-a “Neolit“ i izviđače Odreda izviđača “Nadel“ za proizvodnju neolitske grnčarije, neolitskog oruđa, oružja i svih artefakata iz tog perioda, rekao je Miodrag Mladenović. Prema oceni Petra Andrejića, odbornika u Skupštini Grada Pančeva ovaj lokalitet u Starčevu ima veliki naučni i turistički potencijal, te je zbog toga prostornim planom opredeljeno 38 hektara za prostor na kome će biti realizovan arheološko turistički projekat “Neolitsko Starčevo“.

Organizovan je i prigodan program. KUD “Neolit“ je izveo ritualno kolo “Pozdrav suncu“ kojim se nekada slavila priroda, a kao posluženje servirano je ovčije meso, kao podsećanje da je u doba neolita ono često bilo na trpezama.

ARHIVA: BROJ 233

ARHIVA: BROJ 232

ARHIVA: BROJ 231

ARHIVA: BROJ 230

ARHIVA: BROJ 229