Tue04162024

Azurirano10:07:39 AM GMT

Back INTERVJU INTERVJU Obrad Šijaković, DIREKTOR JKP-a ”VODOVOD I KANALIZACIJA”

Obrad Šijaković, DIREKTOR JKP-a ”VODOVOD I KANALIZACIJA”

  • PDF

Gradska voda je dobrog kvaliteta
- Voda se kontroliše svakodnevno. Mi imamo 24 sata laboratoriju na filter stanici i uzorci se kontrolišu na svaka dva sata. Paralelno vodu kontroliše i Zavod za javno zdravlje. Ko god hoće, može da ima uvid u te izveštaje.

Ovog meseca “Vodovod“ je ostao uskraćen za 13 miliona dinara iz budžeta. Za koje radove je trebalo da bude utrošen taj novac?
- Predstavnici svih javno-komunalnih preduzeća su sa gradskim većnikom za finansije zasedali i došli smo u situaciju da svima moraju određena sredstva da se umanje. Nama je umanjeno za 13 miliona dinara. Deset miliona je ukinuto za završetak kanalizacione mreže od Pelisterske do Nadela na Novoseljanskom putu, kako bi u narednom periodu mogli da krenemo ka Mlekari. Ostalih tri miliona je umanjeno za održavanje kišne kanalizacije i to nam pravi problem, ali ćemo se potruditi da to rešimo jer nam je rečeno da bismo u drugom delu godine mogli dobiti sredstva nekim drugim rebalansom budžeta, ako bude veći priliv sredstava u budžet. Mi ćemo se svakako truditi da kao nadležno preduzeće održavamo kanalizaciju.

Odluku o poskupljjenju vode za 17,92% Skupština je usvojila u maju. Kada građani mogu da očekuju račune sa novim cenama?
- Odluka je doneta, zbog ugovora sa KFNJ razvojnom bankom Nemačke koji imamo zbog kredita koji smo uzeli. Pokušaću svim silama da to poskupljenje na računima bude što kasnije. Neće se menjati cena dok se ne popišu svi vodomeri, kojih ima 22.250. Znam da je svaki dinar mnogo za naše građane jer plate i penzije ne prate sve što bi trebalo da prate, kako bismo lakše živeli.

Ove godine neće biti povećanja cene vode za stopu inflacije?
- Ne, ne, uspeo sam da se sa mojim saradnicima i lokalnom samoupravom dogovorim da taj porast cene ne uračunamo. I ovih 17,92% za koliko moramo da podignemo cenu, ja ću pokušati da se to na račune odrazi tek na kraju godine, da što manje opteretimo građane.

Godinama se čeka gradski vodovod u severnim selima, kao i u Dolovu i Kačarevu. Kada oni mogu očekivati gradsku vodu?
- Kada je u pitanju Kačarevo, to je investicija Vlade Srbije i lokalne samouprave. Ja sam pre nekoliko dana razgovarao sa izvođačem radova, kažu da je urađeno 95 odsto posla i tvrde da mogu da završe za dvadesetak dana, ali se još oko novca nešto dogovara. Ali nadam se da će voda biti ubrzo puštena, za već mesec, mesec i po dana. Što se tiče Dolova, bila je sporna parcela, to smo rešili, završavaju se projekti i već smo na pomolu da se raspiše tender za izvođača radova. Svakako će radovi početi ove jeseni, a kad počnu, nadam se da će brzo biti i završeni. Rok za završetak zavisi od vremenskih uslova, često iskrsne nešto neplanirano, ali mislim da ćemo to brzo završiti, jer nema tu nekih problema - ta deonica puta je mnogo lakša. Mislim da će za par meseci to biti gotovo.

Kakva je vodovodna mreža u Pančevu?
- Prve cevi su zakopane pre 50 godina, koje su izrađene od azbesta. Više se ne proizvode takve cevi, sada se prave od polietilena i poliestera. Ali sugurno tvrdim, jer sam se sa stručnjacima interesovao, da su cevi koje ima naša mreža apsolutno bezbedne. Ni u promilima nema štetnosti ta azbestna cev. Mogu da se rade milion istraživanja vode. Problem kod azbesta dolazi ako dođe do sečenja ili cepanja finih čestica koje se unesu u organizam, one ne mogu da se eleminišu iz organizma. Ali obzirom da kroz te cevi samo prolazi voda, nema nikakvih opasnosti nema. Mi imamo problema jer su te cevi postale krte, pa često pucaju. Skoro sam gledao gde ih sve ima. NJih treba menjati, ne zato što su štetne, nego zato što su stare. U ulici Moše Pijade smo imali za sedam dana tri havarije u dužini od 50 metara, pucaju cevi. I ove godine ćemo te cevi zameniti u nekoliko ulica, jer su nam veći troškovi održavanja.

Kakva je vodovodna mreža u Starčevu?
- Vi znate da našu vodu koriste Starčevo, Omoljica, Ivanovo i Banastski Brestovac. U tim naseljima nemamo nekih velikih problema i velikih intervencija, jer su te vodovodne mreže kasnije rađene, pa su novije i cevi. Kvalitet vode je isti kao i u gradu. Dakle, nema razloga za brigu.

Kada će “Vodovod“ preuzeti kanalizacionu mrežu u Starčevu?
- Verovatno ćemo jednog dana i to da preuzmemo. Malo sam se raspitivao sa mojim saradnicima. Prema informacijama koje ja imam, čujem da su radovi pri kraju. Gospodin Peca Andrejić je uspeo da obezbedi sredstva za to, ali “Vodovod“ nije bio uključen u izgradnju. Mislim da bi bilo bolje da smo bili uključeni iz više razloga, da pratimo izgradnju, jer to je nešto novo za prečišćavanje otpadnih voda, jer će kada to počne sa radom, neko to mora da održava, a to će biti “Vodovod“. Nema veze što je postrojenje novo, treba znati kako se pravilno održava, kako bi bilo što manje ulaganja i intervencija.

Da li se gradska voda redovno kontroliše?
- Tako je. Voda se kontroliše svakodnevno. Mi imamo 24 sata laboratoriju na filter stanici i uzorci se kontrolišu na svaka dva sata. Paralelno vodu kontroliše i Zavod za javno zdravlje. Ko god hoće, može da ima uvid u te izveštaje. Stojim iza toga i tvrdim da je voda potpuno bezbedna i čista.

Obzirom da su već počele visoke temperature, “Vodovod“ ima problem što nema nijednu cisternu?
- Kada sam prošle godine došao na ovu funkciju, prvo sam pitao da li ima cisterna da se pošalje u grad. Rečeno mi je da nema cisterne, da je ona prodata pre dve godine. Ja sam se zapanjio. Sada je u proceduri nabavka nove, obezbedili smo sredstva i biće nabavljena uskoro. Ne mogu da obećam tačno kad. “Higijena“ ima jednu cisternu i ona je davala u slučaju hitnih intervencija. Ja sam takvo stanje zatekao u “Vodovodu“ i ja tu ništa ne mogu. Tamo gde bude trebalo napuniće se pitkom vodom cisterna “Higijene“ i otići će tamo gde bude trebalo.

Osim priprema za radove na vodovodnoj mreži prema Dolovu, i severnim selima, kakvi su vam planovi do kraja godine?
- I dalje se nadam da ćemo u drugoj polovini godine nastaviti s završetkom kanalizacione mreže na Novoseljanskom putu. Ali imamo neke redovne aktivnosti koje moramo raditi i neka ulaganja. Moramo da kupimo jedno specijalno vozilo i pumpu, moramo da kupimo cisternu, jer će doći avgust mesec i da kupimo traktor da bušimo bunare. Postoje tu i druge stvari, ali da ne bih sad govorio o sitnicama.

ARHIVA: BROJ 233

ARHIVA: BROJ 232

ARHIVA: BROJ 231

ARHIVA: BROJ 230

ARHIVA: BROJ 229