Sat04202024

Azurirano11:18:07 AM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO Ekskurzija iz Paraćina u poseti Starčevu

Ekskurzija iz Paraćina u poseti Starčevu

  • PDF

Starčevo je u subotu 25. maja bilo domaćin posete osnovaca iz paraćinske Osnovne škole “Đura Jakšić“. Mališani iz Paraćina obilazili su arheološke lokalitete i na kraju svog obilaska došli su u Starčevo. Deca su slušala predavanje predsednika Udruženja “Neolitsko Starčevo“ Miodraga Mladenovića, a nakon toga obišli su Trg neolita, koji se nalazi u centru Starčeva. Arheološki lokalitet “Starčevo grad“ otkriven je tokom iskopavanja koje su u periodu od 1928. do 1932. godine obavljali arheolozi Narodnog muzeja u Beogradu i Harvardskog univerziteta. Naučnim radovima publikovanim 1932. godine, novootkrivena kulturna grupa neolitskog perioda detektovana je kao autentična i nazvana “Starčevačkom kulturnom grupom“.

- Danas smo imali izuzetnu priliku da ugostimo decu iz Paraćina koja su na celodnevnoj ekskurziji. Poseta je organiziovana na njihovu inicijativu. Od nas je traženo da se organizujemo i da pripremimo deci informacije o neolitskom Starčevu. Ono što će biti benefit ove posete je to da ćemo se mi spremiti da pripremimo jedan program koji ćemo ponuditi školama u Srbiji o neolitskoj kulturu i o budućem arheološkom parku “Neolitsko Starčevo“ rekao je član Skupštine MZ Starčevo Petar Andrejić.

Pre Starčeva, mališani iz Paraćina obišli su Viminacijum, arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca. To je nekadašnji rimski vojni logor. Nastao je u prvom veku i bio je jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu.

- Ovo je jedan od oblika rada sa učenicima, tj. jedan vid prakse. Organizovali smo izlet za učenike iz istorijske i geografske sekcije kao jedan vid nagradjivanja učenika koji su postigli dobre rezultate na takmičenjima. Plan i program uvek sačine predmetni nastavnici i oni su odlučili da ovoga puta ekskurzija bude vezana za dela iz naše prošlosti, Bili smo u Viminacijumu, pa sada u Starčevu. Nadam se da će deca upotpuniti znanje u odnosu na ono što nauče na času, rekla je direktorka Osnovne škole “Đura Jakšić“ iz Paraćina Svetlana Gajić. Gosti su odslušali predavanje Miodraga Mladenovića o “Neolitskom Starčevu“. Mladenoviću su u predavanju pomagali polaznici KUD-a “Neolit“, a priredjen je i “čokoladni“ kviz znanja. Posle predavanja, deca iz Paraćina obišla su Trg neolita.

ARHIVA: BROJ 232

ARHIVA: BROJ 231

ARHIVA: BROJ 230

ARHIVA: BROJ 229

ARHIVA: BROJ 228