Thu03282024

Azurirano08:53:22 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO O PROBLEMU NEZAVRŠENE REMEDIJACIJE DEPONIJE

O PROBLEMU NEZAVRŠENE REMEDIJACIJE DEPONIJE

  • PDF

Grad pod hitno da završi posao!
Starčevačko smetlište, odnosno deponija smeća u ovom naselju svojevremeno je počela da se sanira, ali, kao što to kod nas obično biva, zbog nedostatka para stalo se na pola puta. Trenutno se jedan deo smetlišta koristi, što stvara velike probleme meštanima Starčeva.

- Meštani Starčeva sreću se sa problemima zato što je Javno komunalno preduzeće “Starčevac“ počelo opet da odnosi smeće na deponiju koja je već zatvorena. Samim tim su počeli da proširuju i stvaraju novu deoponiju, rekao je građanin Nenad Slavković.
- Napravili su ponovo deponiju od oko 1000 kubika raznog đubrišta. Razlog je što je Grad ukinuo tu pomoć selima, mislim na odnošenje smeća iz naselja na gradsku deponiju. Oni su opet napravili divlju deponiju, a divlje deponije niču svakog dana sve više, ne samo u Starčevu, već svuda. Ali, mi imamo taj problem u Starčevu što pokušavamo da oživimo industrijsku zonu u blizini nekadašnje deponije, u kojoj su objekti već nikli i otvaraju se nova radna mesta. Da li će radna mesta da se otvaraju na deponiji ili u industrijskoj zoni? To neka Grad kaže, rekao je Nenad Nikolić, vlasnik firme “Agrovolođa“.
Za sanaciju smetlišta u Starčevu uloženo je nekoliko desetina miliona. Međutim, posao nije završen.
- Pre nekoliko godina smo ušli u proces remedijacije deponije, misleći da ćemo na taj način zatvoriti crnu ekološku tačku u Starčevu. Međutim, ovaj posao nije urađen do kraja, Grad Pančevo nam je ostao dužan, i prethodna i sadašnja vlast, da završi radove na uklanjanju starčevačke deponije. Građani su u pravu kada se bune i pitaju zašto se deponija koja je trebalo da bude zatvorena ponovo pretvara u smetlište. Bune se i oni koji vole reku Nadelu, jer se deponija nalazi na samoj obali, bunimo se i mi iz Mesnoj zajednice, ali očigledno ne dovoljno da bi se problem rešio, upozorio je Petar Andrejić, odbornik.
Starčevci trenutno imaju mnogo problema kada je u pitanju bacanje smeća.
- Starčevci trenutno ne mogu da bacaju otpad na bilo kojoj lokaciji kao što smo imali ranije slučaj. To je Javno komunalno preduzeće odnosilo na gradsku deponiju redovno. Nadam se da će se vakum u pružanju ove usluge, sa formiranjem novog komulnog preduzeća, čije će osnivač biti Grad, rešiti. Ja samo molim za strpljenje stanovnike Starčeva, rekao je Milan Bačujkov, JKP-a “Starčevac“.
U Pančevu razumeju situaciju u Starčevu i, kako veli Vladimir Delja, član Gradskog veća, neophodno je ovaj problem što pre staviti na dnevni red. I rešiti ga.
- Smetlište je zvanično zatvoreno. Tu su uložene zaista velike pare. Grad i Pokrajina su zajedno uložili preko 40 miliona. Ostalo je još jedno polje da se zatvori. ali se ono ne koristi, ostalo je da se rekultiviše. Uspostavljen je sistem i sa “Higijenom“ da se odnosi smeće iz Starčeva. Nažalost, poslednjih par meseci se sa pravom žale žitelji Starčeva, jer se na krivini prema Omoljici javlja opet divlja deponija, čak, po nekim izjavama, i JKP tamo odlaže smeće. Dva su osnovna problema, prvi je činjenica da Grad hitno mora da se suoči sa problemom odnošenja smeća na teritoriji celog Grada, pa i Starčeva, odnosno da se u funkciju stavi nova deponija, rekao je Vladimir Delja, član Gradskog veća.
Meštanima Starčeva stiže dobra vest i obećanje. Rešenje problema se očekuje ove godine.
- Mi ulažemo velike napore da obezbedimo sredstva od Republike i Evrope, koja nisu mala, a neophodna su i za projekat rekultivacije stare deponije, za proširenje puta na novoj deponiji i da ona konačno krene da funkcioniše. Nadam se da ćemo do kraja ove godine osposobiti taj pristupni put i da počnemo da tamo odlažemo smeće, naglasio je Delja. Pošto svako selo ima svoje smetlište, evidentno je da će se posle Starčeva i druga mesta javiti sa istim problemom. Rešenje ovih problema iziskuje veći napor gradske vlasti nego što je to bio do sada. I ne samo gradske, već pokrajinske i republičke vlasti, kako ne bi sela bila prepoznatljiva po smetlištima.

ARHIVA: BROJ 230

ARHIVA: BROJ 229

ARHIVA: BROJ 228

ARHIVA: BROJ 227

ARHIVA: BROJ 226