Thu11142019

Azurirano12:13:01 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO NOVOGODIŠNJE PORUKE I IZJAVE

NOVOGODIŠNJE PORUKE I IZJAVE

  • PDF

Aca Dimitrić, predsednik Skupštine MZ Starčevo:
- Dragi Starčevci, evo i ova 2012. je na izmaku, nekom dobra, nekom osrednja, nekom... Osvrnuću se na nekoliko dešavanja u njoj. Kao prvo, ovo je bila izborna godina na svim nivoima vlasti, kako je ko prošao smatram da je zavisilo od njegovog rada i angažovanja. Kod nas u Starčevu je pobedila koalicija koja je bila u vlasti u nekoliko mandata. Kao predsednik Skupštine Mesne zajednice moram da izrazim zadovoljstvo što u dosadašnjem radu donosimo odluke, koje se odnose na funkcionisanje Starčeva, i one su 99% jednoglasne. Veliko je zadovoljstvo predsedavati ovim telom.
Jedan od velikih uspeha našeg rada je i novi vrtić. Prelepa zgrada za naše najmladje i njihov polazak u život. Kanalizacija; ogromni napori čine se da se ovaj projekat završi, puno truda vojvodjanskog poslanika Andrejića u Skupštini Vojvodine, velika papirologija, naručena je mašinska oprema, ali veliki problem je prenos sredstava koje Republika treba da vrati Vojvodini a ona da uplati preko Fonda za kapitalna ulaganja za završetak naše kanalizacije. Iskreno se nadam da će to biti u proleće 2013. godine. U isto vreme radi se i na projektima koji će puno značiti za razvoj našeg mesta (nadam se - opštinskog mesta), a to su projekat Neolitskog naselja, golf teren, akva park, hale... Nadamo se i da će biti prevazidjeni problemi oko nove kablovske televizije.
Moram da naglasim da je javni i društveni život u Starčevu veoma uznapredovao i da smo daleko odskočili u odnosu na druga naselja. Kulturni život je veoma bogat, napomenuću medjunarodne aktivnosti; festival tamburaša, eks ju rok festival, posete velikog broja ambasadora ili predstavnika ambasada koji su predstavljali obiaje i kulturu njihovih zemalja, organizovanje tradicionalnih “Dana druženja“, sportskih dogadjaja (organizovan je prijem za uspešne starčevačke sportiste i moram priznati da je naša Svečana sala bila mala da ugosti sve te mlade ljude). Imamo uspešne predstavnike u ligaškim takmičenjima. Udruženja gradjana su veoma aktivna i mi kao izabrana vlastse trudimo da im izadjemo u susret i pomognemo da budu još bolji.
Ovom prilikom svim Starčevcima i onima koji se tako osećaju želim da sa puno ljubavi, radosti i raspoloženja provedu predstojeće praznike.

Jova Bajer, potpredsednik Skupštine MZ Starčevo:
- Veoma sa zadovoljan radom i uspehom koji je postigla MZ Starčevo u ovoj godini, a samim tim je i celo Starčevo i njegove stanovnike digla na viši stepenik u odnosu na ostala naseljena mesta u okolini.
Puno sreće i uspeha u narednoj godini želim svim Starčevcima.

Starčevački Mesni odbor Jedinstvene Srbije:
- Jedinstvena Srbija je politička partija koja u našem mestu postoji dve godine. Za ovo kratko vreme uspeli smo da našim idejama i programom pridobijemo brojno članstvo i simpatizere. To se odrazilo na poslednjim izborima gde smo dobili jedno odborničko mesto u Skupštini Grada. Trudićemo se da nešto iz našeg socijalnog programa sprovedemo i u našem gradu, jednokratna novčana pomoć za novorodjančad, materijalna nadoknada za sve trdunice kako zaposlene tako i nezaposlene, pomoć socijalno ugroženim porodicama itd. U ovo kratko vreme učešća u gradskoj vlasti izborili smo se za jednokratnu novčanu pomoć hendikepiranim osobama, za pomoć romskim porodicama, u davanju paketa, uredjenja njihovih naselja. Što se tiče Starčeva, Jedinsvetna Srbija će blisko saradjivati sa sadašnjom vlasti i pomagati realizaciju dosadašnjih projekata zarad boljeg života naših meštana.
Srećne novogodišnje i božićne praznike želi vam MO Jedinstvene Srbije.

Aca Kostić, veterani Ragbi kluba “Borac“:
- Za ragbi veterane Starčeva 2012 godina, može se reći, bila je uspešna. Na tradicionalnom ragbi turniru “Dani druženja“ u Starčevu ragbisti su osvojili drugo mesto a pored domaće ekipe iz Starčeva učestvovali su ragbi veterani “Dinama“ iz Pančevo i ragbi veterani “Balkanski komarac“ iz Beograda. Dana 18. 11. 2012. godine na memorijalnom turniru “Živanović Goran Živi“ pozvani su i ragbi veterani iz Starčeva i osvojili prvo mesto tako da ragbi veterani imaju čime da se pohvale u 2012. godini.

Ilija Mirković, Udruženje za uzgoj sitnih životinja “Feniks“:
- Udruženje je u oktobru mesecu ove godine na Trgu neolita u Starčevu po drugi put organizovalo sajam sitnih životinja. Na sajmu je izlagalo oko 80 izlagača iz Starčeva idrugih mesta, gde je izlagano više različitih vrsta sitnih životinja: golubova, japanskih prepelica, fazana, kanarinaca, papagaja, domaćih i divljih pataka, veverica, zeba, paunova i ostalih mnogobrojnih ptica. S obzirom na drugo izlaganje Udruženje je zadovoljno brojem izlagača i posetilaca sajma pa u vezi sa tim planira da u 2013. godini proširi saradnju i sa ostalim udruženjima u regionu. Udruženje “Feniks“ je izlagalo i na sajmu sitnih životinja u Požarevcu i u Vršcu.
Svim našim članovima želimo srećne praznike!

Miodrag Mladenović, “Neolitsko Starčevo“:
- Kalendar dešavanja udruženja je više nego zgusnut. Trenutno se realizuje naučno - istraživački projekat na lokalitetu, u saradnji sa Muzejem u Vinči i uz konsultacije prof. dr. Nenada Tasića. Sa dolaskom proleća planira se realizacija seminarskih istraživanja studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu, Odseka za arheologiju. Očekujemo pozitivan odgovor po pitanju prevodjenja poljoprivrednog zemljišta nameni Arheološko - turističkog parka, što će omogućiti projektantima da završe projektnu dokumentaciju Muzeja neolita. Kao tradicionalne manifestacije, planiraju se doček i ispraćaj Sunca u danima ravnodnevica, kao i permanentan nastup na tribinama i promocijama projekta Neoltskog Starčeva. U saradnji sa KUD-om “Neolit“ planiramo niz kreativnih radionica kroz koje će se obraditi izrada muzičkih instrumenata i altki neolita. Sa udruženjem stočara “Crno jagnje“ imamo niz dugoročno planiranih atktivnosti, a jedna od vodećih je umatičenje stada i saradnja sa naučnim institucijama u zemlji. U pogledu internacionalne saradnje, planira se nastavak saradnje sa Univerzitetom u LJubljani, kao i dalje animiranje predstavnika EU za učešće u projektu. Svim Starčevcima želimo srećne predstojeće praznike!

Sava Đurišić, Udruženje stočara “Crno jagnje“:
- Nastavljamo u kontinuitetu svoj rad na očuvanju stočnog fonda Starčeva. Programski, udruženje namerava da proširi broj članova, poveća broj ovaca i sprovede niz aktivnosti u cilju zaštite stočnog fonda. Planirana je organizacija obuke za mlade, kako bi se duh izvornog života u našem mestu preneo na nova pokoljenja. Sa Udruženjem ovčara i Veterinarskim specijalističkim centrom planiran je rad na umatičenju stada, što će omogućiti otvaranje kreditnih linija i bolje uslove za razvoj stočarstva u Starčevu. Takodje, u saradnji sa ovim naučnim institucijama, a i uz podršku udruženja “Neolitsko Starčevo“ radiće se na genetskoj selekciji ovaca i vraćanju matičnog stada u tip stada neolitske ovce. Genetsku bazu u ovom poslu činiće vitoroge žuje, pramenke i cigaje, dakle autentične domaće rase ovaca. Svrha ovog rada je povećanje atraktivnosti stočnog fonda našeg udruženja, jer u jakoj utakmici u kojoj se brišu granice zemalja, samo autentični i brendirani proizvodi mogu da odgovore izazovima tržišta. Organizovanje takmičenja u kuvanju ovčjeg gulaša je standardni niz manifestacija po kojima je Udruženje stočara “Crno jagnje“ već steklo veliki ugled u širim okvirima. Svima želimo srećne predstojeće praznike!

Omladinski tamburaški orkestar “Neolit“:
- Evo na kraju smo još jedne tamburaške godine koja nam je bila ispunjena radom i muzikom. Tamburaški orkestar je napunio tri godine od osnivanja i ušao u četvrtu. Zahvaljujući upornom radu ovih mladih momaka do sada se krećemo uzlaznom linijom a to i jeste cilj u očuvanju tambure. U ovoj godini smo imali dvanaest javnih nastupa a najznačajni su: Svetosavski sureti “Izvidjači pevaju“ u Rakovici, gde su zajedno nastupili i tamburaši i osvojili prvo mesto, Medjunarodni seminar “Na izvorištu i nauke“ u Beogradu, koncert u čast omoljačkih tamburaša, Festival “Starčevačka tamburica 2012“, gde smo rame uz rame nastupili i sa najboljim tamburašima Srbije i susednih država a od stručnog žirija dobili veoma visoku ocenu da smo postali veoma respektabilan orkestar dostojan da brani boje Starčeva na festivalimaovog tipa.
Svim našim Starčevcima čestitamo sve predstojeće praznike i želimo srećnu novu 2013. tamburašku godinu uz puno sreće, zdravlja i veselja.

Vladislava Vojvodić, Plesni klub “Balerina“:
- Na takmičenjima širom Srbije tokom cele godine, “Balerine“ su osvajanjima zlatnih odličja stekle pravo da svoje plesno umeće pokažu i van naših granica. Sve je počelo u Beču, januara 2012. kada su stale rame uz rame sa svetskim prvacima u kategoriji disko densa i dokazale da su od mnogih i bolje. Devojčice su odlučile da ne treba stati i već u martu 2012. godine su se uputile na Medjunarodni kup disko densa koji se održavao u Skoplju. Uspeh je zabeležen i iskorišćen kao odskočna daska za ono što sledi. Već u junu, “Balerine“ su se otisnule na nezaboravno putovanje u Španiju. Na Svetskom kupu u disko densu su još jednom pokazale zašto su naš najtrofejniji plesni klub. Vredno smo radili i zasluženo smo prvi. U pauzama izmedju takmičenja, Plesni klub “Balerina“ se rado odazivao pozivima za učešća na manifestacijama koje nisu takmičarskog karaktera. Tako su nastupile na otvaranju “Pertini“ radnje i pridružile se Starčevcima na Trgu neolita u Gangnam stajl plesu. Poslednje putovanje u 2012. godini bilo je u Istambul, koje je zaokružilo zlatnu godinu plesnog kluba. Rezultat je bio još jedan pehar. Za 2013. godinu, želja svih u Plesnom klubu “Balerina“ je skromna. Poželeli su da sledeća bude jednako uspešna kao i ova godina. Već u januaru uputićemo se u Beč, a u maju nas očekuje grad svetlosti, Pariz i Evropsko prvenstvo u modernim plesovima.

Jerej Zoran Maletić, Srpska pravoslavna crkva:
- Prolazi i ova kalendarska 2012. godina. Kao i za ostale, tako i za crkvu, ova godina nije bila naklonjena. Planovi su bili veliki ali malo je bilo rezultata. Dug za oslikavanje je smanjen na 10.100 eura koji bi trebalo da se u toku 2013. godine isplati. Imali smo obećanje od Mesne zajednice da će ove godine da bude uradjen parking u ulici Vuka Karadžića ispred crkvene porte. Osim projekta koji je uradjen prošle godine ništa nije radjeno niti imamo novo obećenje kada će početi izvodjenje radova. U toku aprila protojerej Zoran Maletić uz blagoslov Episkopa banatskog Gospodina Nikanora preselio je iz parohijskog stana u svoju kuću u Ulici kestenova da bi ustupio stan novopostavljenom parohu. Jerej Nedeljko Sančanin je postavljen na drugu starčevačku parohiju to jeste neparna strana Pančevačkog puta i Donji kraj, to jest, Srpski kraj. U toku sledeće godine očekujemo da će biti uradjen parking koji je obećan. Isto moramo u toku sledeće kalendarske godine da uz pomoć donatora prikupimo sredstva i da se isplati dug za oslikavanje hrama.

Sagledavajući ekonomsku situaciju nismo planirali da se započinju neki veći radovi sve dok imamo starih dugovanja. Svim parohijanima želimo srećne praznike.

Miloš Dimitrijević, Moto klub “Neolit“:
- U protekle četiri godine Klub je bio organizator nekoliko zimskih žurki i druženja, tri letnje žurke i jednog medjunarodnog moto skupa u 2012. godini. Klub je i bio i deo akcija Mesne zajednice kao što je bilo sadjenje jorgovana, akcije “reciklirajmo zajedno“, promocije iranske kulture i naroda itd... Na poslednjoj skupštini Kluba izvršena je reorganizacija i napravljen je plan za naredni period. Jedna od odluka je da se poveća broj članova. Novi članovi do 16 godina starosti biće oslobodjeni plaćanja članarine i činiće podmladak kluba. Takodje se planira uredjivanje sopstvenih prostorija gde će članovi moći da se okupljaju i druže. Svi ljubitelji motocikala i moto sporta su dobrodošli. Kontakt telefoni za prijavljivanje i više informacija su: 064/15-34-978, Miloš; 063/280-990, Slaviša i 064/15-36-210 - Bojan.
I na kraju, svim Starčevcima a posebno “bajkerima“ Moto klub “Neolit“ želi srećnu 2013. godinu i da nam proleće što pre dodje.

Brankica Dragojerac, član Skupštine MZ Starčevo:
- Kao član Skupštine Mesne zajednice Starčevo upoznala sam se sa radom i načinom delovanja lokalne uprave i svih njenih institucija. Shavtila sam da je lokalnoj upravi u Starčevu na prvom mestu interes gradjana i da shodno tome timskim radom Skupštine Starčeva trudi da izadje u susret rešavanju problema svojih gradjana. Angažovala sam se na osnivanju udruženja žena, čije će delovanje biti usmereno u pravcu održavanja manifestacija koje će promovisati proivode naših žena iz doamaće radinosti. Svim svojim sugradjanima želim srećne novogodišnje i božićne praznike!

Igor Tomašić, Udruženje golubara “SRB-461 Bogojavljanje“:
- Godina 2012. je jedna od najuspešnijih takmičarskih godina za naše udruženje. Postignuto je: 23 rezultata u okviru udruženja i 11 u višim savezima, što u seniorskoj što u juniorskoj konkurenciji i to su: 8 rezultata za banatski Okružni savez i tri rezultata za Savez Srbije. Što se tiče naredne sezone mislimo da će biti još uspešnija jer imamo 18 takmičara za Opštinski savez, 16 takmičara za banastki Okružni savez, sedam takmičara za Savez Srbije.
Moramo da naglasimo da u reprentaciji Srbije za Balkanski Savez imamo jednog takmičara koji će predstavljati ne samo naše udruženje nego i Starčevo. Ujedno, 2013. godina je jubilarna za “SRB - 461 Bogojavljanje“ jer proslavljamo 20 godina postojanja.

Radomir Stamenković, Konjički klub “Starčevac“:
- Rezultati koje je postigao Konjički klub u 2012. godini su impresivni. U prilog ovoj tvrdnji govori činjenica da je naš klub na svim značajnim takmičenjima postao vlasnik brojnih pehara. Zahvaljujući upornom radu članova kluba, velikoj ljubavi prema ovim plemenitim životinjama i entuzijazmu vlasnika mladih i perspektivnih grla kao što su Latisane, Gale, Herkula i Fleja, u 2013. godini očekujemo još bolje rezultate. Uprotekloj godini se možemo pohvaliti velikim brojem plasmana i pobeda. Atina je nastavila dugogodišnji niz vrhunskih rezultata i time se svrstala u sam vrh kasačkih grla Srbije. Istakao bih i fantastično trčanje Latisana i Herkula - najboljeg grla u konkurenciji više desetina dvogodaca, sa najboljim istrčanim vremenom u poslednjih nekoliko godina. Dvogodac Flej je postigao četvrto najbolje vreme u 2012. godini. Gala, Ema i Alta već sad obećavaju uspešnu narednu godinu.
I pored veoma skromnih uslova za rad i male finansijske podrške, konjički sport u Starčevu ima perspektivu i naredne, i narednih godina. Svim ljubiteljima konjičkog sporta kao i ostalim sugradjanima bih poželeo srećne i uspešne predstojeće praznike.

Rade Radoičić, predsednik KUD-a “Neolit“:
- Sa stanovišta Kulturno-umetničkog društva 2012. godina je bila uspešna. Osim što je KUD “Neolit“ izrastao za kratak period u najveću organizaciju u Starčevu, koja u kvalitativnom smislu stoji “rame uz rame“ sa velikim gradskim društvima, taj uspeh se ogleda i u stalnom povećenju broja članova, uključenju nove koreografije u postojeći repertoar, nekoliko desetina nastupa svih kategorija društva na raznim festivalima, takmičenjima, gostovanjima kod prijateljskih društava kao i saradnja sa državnim institucijama kao što je vojska Republike Srbije. Ono što je medjutim za nas od primarnog značaja su koncerti održani pred domaćom publikom koja nam je pružila maksimalnu podršku i time pokazala da Starčevci imaju veoma visok stepen svesti o potrebi, postojanja i delovanja kulturno umetničkog društva. Sa druge strane KUD “Neolit“ u znatnoj meri doprinosi razvoju kulturne aktivnosti u našoj razvijenoj i progresivnoj društvenoj zajednici.
Želim ovom prilikom da se zahvalim svim članovima KUD-a “Neolit“ na kvalitetnom i odgovornom odnosu prema svom Društvu. Posebno želim da se zahvalim saradnicima stručnih rukovodioca: gospodjici Ivani Jakšić koja predvodi naše najkmladje članove i gospodinu Vladi Banu asistentu u radu drugog ansambla. NJihov entuzijazam i zalaganje su od fundamentalnog značaja za budući razvoj Društva. Ono što mogu da uverim stanovnike naše zajednice je to da će uprava KUD-a uložiti ogroman napor i da će iskoristiti sve raspoložive kapacitete kako bi Društvo postiglo onaj nivo koji stanovnicima Starčeva pripada.
Ispred KUD-a “Neolit“, svim stanovnicima Starčeva želim uspeha, napretka, sreće i više osmeha na licima u predstojećoj godini.

Zoran Kozačenkov, predsednik Lovačkog društva “Jarebica“:
- Lovačko društvo je uspešno ostvarilo plan za 2012. godinu. Organizovane su radne i lovne akcije u lovištu i oko sela. Prihrana divljači tokom zimskog perioda, pošumljavanje na terenu Hipodroma, izgradjene su dve visoke čeke, četiri hranilišta za visoku divljač i 12 hranilišta za nisku divljač. Povodom svave Ognjena Marija organizovano je gadjanje glinenih golubova. Ostavrena je saradnja sa Mesnom zajednicom Starčevo i AD-om “Vojvodina“.
Za 2013. godinu planira se izgradnja solišta za divljač, prihvatilište za fazane, dve lovne i dve radne akcije oko uništavanja predatora, prihrana divljači u zimskom periodu, popravka dve čeke...
Svim stanovnicima Starčeva Lovačko društvo želi srećnu Novu godinu, a lovcima “dobar pogled“!

Đurica Venjac, član Skupštine MZ Starčevo:
- Posle dugogodišnje pauze postao sam član Skupštine Mesne zajednice Starčevo. Zadovoljan sam sastavom nove Skupštine MZ, savez je vrlo homogen, nema stranačkih razmimoilaženja, radimo za dobrobit našeg Starčeva. Zalažemo se za što bolju saradnju sa udruženjima gradjana, sportskim društvima, crkvama. Kao član Upravnog odbora JKP-a “Starčevac“ zajedno sa upravom radimo da naše naselje bude što uredjenije i lepše, da naše ulice budu čistije od snega i prohodne. Mislim da to naše JKP dobro radi što se vidi i sada u ovom periodu.
Ovom prilikom bih da svim mojim sugradjanima čestitam božićne i novogodišnje praznike, da im naredna godina bude što uspešnija i srećnija.

Nemanja Petrović, predsednik Udruženja poljoprivrednika:
- U 2012 godini Udruženje poljoprivrednika je imalo, možemo reći stadnadardne aktivnosti. Tu pre svega mislim na proletnju akciju tanjiranja atarskih puteva koji mi organizujemo sveke godine od osnivanja. Nastavljena je borba udruženja sa Gradom Pančevom i Ministarsvom poljoprivrede, upravom za zemljište, za izdavanje u zakup državne zemlje na teritiriji KO Starčevo. Udruženje je pozvno da učestvuje u radu Saveza proizvodjača agro privrede Srbije. Savet ima preko 20.000 članova sa cele teritorije Srbije i 11 selekcija.
Naše udruženje yčestvuje na radu ratarske sekcije gde od 10 članova mi imamo svog predstavnika. Nastavljena je i saradnja sa udruženjima i pojednicima sa teritorije južnog Banata u cilju što boljeg pozicioniranja poljoprivredika sa našeg područja.
Svima želim srećnu Novu i uspešnu 2013. godinu.

Josip Mihajlić, Crkveni odbor rimokatoličke crkve Sv. Mauricija:
- Aktivnosti rimokatoličke crkve Sv. Mauricijus u Starčevu u 2012. godini nisu nam za pohvalu jer zbog nedostatka novca nismo u mogućnosti da izvršimo renoviranje krova koji je pokriven limom koji je istrulio i sada prokišnjava pa je sa unutrašnje strane počeo da pušta. Na kulturnom i duhovnom pravcu smo imali tri koncerta duhovne muzike i pesama a 29. 12. 2012. godine biće i tradicionalni božićni koncert sa učesnicima Katoličke crkve iz Zemuna. Kulturna zbivanja se održavaju uz pomoć Sekretarijata za kulturu Grada Pančeva, MZ Starčevo i Doma kultureo. Crkveni odbor rimokatoličke crkve svim ljudima želi puno zdravlja i srećne božićne i novogodišnje praznike.

Bojan Radosavljević, Košarkaški klub “Borac“:
- Što se tiče 2012. godine Košarkaški klub je odradio sve što je isplanirao pred početak sezone. Kao što je i dosad bilo osnovni cilj je rad sa decom i obezbedjivanje njima najboljih uslova za napredovanje. Od januara do aprila je trajala Kvalitetna liga za najmladje pionire koju su naši mališani završili na četvrtom mestu od deset ekipa. Onda su usledile pripreme za prvi tim ali zbog finansijske situacije prvi put se seniori nisu takmičili. Potom je u avgustu mesecu usledio odlazak na Divčibare sa najmladjim članovima kluba, ukupno njih 19 gde su se spremali za predstojeću sezonu. Od septembra je upisan jedan veći broj dece da trenira, što je i bio osnovni plan kluba, potom su obezbedjene majice za svu decu. Od oktobra su počeli da se takmiče mladji pioniri i pioniri kojima i dalje traje liga. Kada se sve zaokruži, možemo reći da je godina bila solidna. Košarkaški klub kreće još jačim tempom na svim poljima a to znači da će i dalje biti osnovni cilj rad sa najmladjima i omogućavanje njima najkvalitetnijih uslova za rad. Sa početkom nove 2013. godine, u januaru, najmladje članove kluba očekuje Božićni turnir u Hali sportova u organizaciji tri kluba: “Tamiša“, “Mladosti“ iz Omoljice i “Borca“, zatim od februara se nastavlja takmičenje pionira i mladjih pionira a ove godine i prvi tim će se takmičiti u Regionalnoj ligi. Takodje, biće odradjene i pripreme sa decom, a kao najveći plan kluba biće za sledeću godinu konkurisanje da i naše mesto dobije kvalitetan teren za igru na otvorenom. Planira se da klub u saradnji sa Mesnom zajednicom traži da sadašnji betonski teren kod škole “presvuče“ tartan podlogom od koje bi višestruku korist imali svi žitelji Starčeva a najviše novo zabavište, osnovna škola i basketaši.
Veliki sportski pozdrav i srećni božićni i novogodišnji praznici!

Željko Terzić, Udruženje ugostitelja “Hotilijer“:
- Naše udruženje je u toku 2012. godine organizovalo takmičarsku manifestaciju “Slavski kolač“ u kojoj su se takmičile starčevažke domaćice i odredjen broj pekara u umešanosti spremanja slavskog kolača i nekih vrsta peciva. Manifestacija je bila izuzetno uspešna i posećena. U narednoj 2013. godini planira se ista manifestacija i još neke aktivnosti vezane za edukaciju vezanu za uslužnu ugostiteljsku delatnost.
Srećne i uspešne praznike svim Starčevcima!


Spasen Spasenoski, predsdnik FK-a “Borac“: - FK “Borac“ Starčevo se takmiči u Vojvodjanskoj ligi grupa Istok već četvrtu sezonu. “Borac“ je u prvom delu sezone 2012/2013. ostvario najveći uspeh zauzimanjem trećeg mesta na tabeli Vojvodjanske lige. Ove godine osvojili smo pehar za prvo mesto u Kupu područja Pančeva, nastavili smo takmičenje u kupu Vojvodine i stigli do polufinala, medju četiri ekipe u Vojvodini. Zaključak predsedništva FK-a “Borac“ i mnogih simpatizera ovog kluba je, da je ova godina jedna od najuspešnijih u dugoj istoriji kluba. Spomenuo bih za ovu godinu da je Starčevo i FK “Borac“ dobio mladog i perspektivnog stručnjaka u fudbalu, trenera Blazovića. Osvrnuo bih se i na mladjee selekcije gde okupljamo preko 120 fudbalera svih uzrasta gde ih vode četiri trenera. Pioniri “Borca“ su šampioni južnog Banata.
Planovi za sledeću godinu su osvajanje prvog ili drugog mesta u Vojvodjanskoj ligi, kao i to da mladje selekcije da idu uzlaznom putanjom. Što se tiče infrastrukture, renovirali smo svlačionice, postavili novu žicu na ogradi. Planovi za sledeću godinu su puštanje lokala u rad i izgradnja pomoćnog terena.
Svim Starčevcima čestitam predstojeće novogodišnje i božićne praznike.

Snežana Antonijević, direktor OŠ “Vuk Stefanović Karadžić“:
- Bez obzira na višegodišnje finansijske krize u zemlji i ova godina je za školu bila uspešna. Naime, otvoren je novi vrtić pri školi koji prima tri grupe dece od 3-6 godina i tri grupe pripremno predškolskog vaspitanja.
Cilj za sledeću godinu je da se završi sa izmenom stolarije na školskoj zgradi, izbetonira dvorište i postavi ograda. Nadamo se da će nam se želje ostvariti.
Svim stanovnicima Starčeva želim uspešnu i srećnu Novu godinu.

Vidomir Jelesijević, direktor Doma kulture:
- U 2012. godini Dom kulture je i pored teškoća ostvario zavidne programske rezultate, tako da su svi planirani programi i projekti realizovani. Pored standardnog i dobrog rada biblioteke realizovano je oko 50 programa različitog žanra. Posebno treba istaći izložbenu delatnost u galeriji, letnji program, Festival malih tamburaških sastava, saradnju sa ambasadama i njihovo predstavljanje (Poljska i Iran) , zatim izuzetnu prograsku saradnju sa rimokatoličkom crkvom gde je zajednički organizovano nekoliko kvalitetnih programa, rad dečijeg tamburaškog orkestra “Neolit“ i dr. U svom radu Dom kulture je imao podršku svih institucija i radnih organizacija u mestu kao i podršku Grada, uz izuzetno učešće svojih sredstava.
Može se zaključiti da je 2012. godina bila veoma uspešna, kao i da je Dom kulture svim udruženjima pružio utočište bez nadoknade.
Nadamo se da će i u 2013. godini i pored restriktivnih mera Dom kulture svojim programskim aktivnostima zadovoljiti Starčevce.

Radomir Aritonović, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Starčevo“:
- Rad u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu tokom 2012. godine odvijao se po zacrtanom planu i programu . Uglavnom se radilo na usavršavanju operativne sposobnosti članova, održavanju vatrogasne opreme, navalnog vatrogasnog vozila i prostorije vatrogasnog doma. Na opreativnom planu Društvo je imalo u toku godine 24 intervencije od toga je 13 intrvencija bilo na gašenju požara i 11 tehničkih intervencija. Tehničke intervencije su sprovodjene na pranjju ulica, trga, platoa u školskom dvorištu i zalivanje mladih sadnica u naselju i ataru, na zahtev direktorke škole i Lovačkog društva “Jarebica“. Za potrebe tehničke intervencije Društvo je kuplo auto prikolicu u kojoj je smeštena sva potrebna oprema.
Na preventivnom planu, Društvo je kao i svake godine organizovalo dežurstvo za vreme žetve strnih useva, neprekidno se dežuralo 12 dana. Imali smo sedam dežurstva vatrogasnim vozilom na Opštinskom sdadionu za vreme održavanja sportskih i kulturno umetničkih manifestacija, za koje je mesna uprava procenila da su visokog rizika.
Na stručno tehničkom planu izdvjili bi:
- prijem novih članova i njihovo osposobljavanje za zvanje vatrogasca. Društvo se u ovoj godini povećalo za 13 članova od kojih su šest pioniri vatrogasci i jedan republički vatrogasni sudija.
- četiri vatrogasnih sudija je obnovilo licence u Vatrogasnom savezu Srbije.
- u toku je kurs za varogasne podoficire i oficire koji pohadjaju dva naša vatrogasca.
- naš predstavnik je izabran za člana Vatrogasnog saveza Srbije i u naredne četiri godine predstavljaće Vatrogasni savez Vojvodine.
Društvo je u godini koja je na izmaku imalo odličnu saradnju sa svim institucijama u našem mestu što se odrazilo na uspešan rad. Na kraju bi uputio jedan apel našim sugradjanima da povedu računa sa aspekta ZOP-a , naročito pred nastupajuće praznike kad obično dolazi do opuštanja i ako je niska temperatura, lako može doći do požara i neželjenih posledica koji požari nose sa sobom. Svim gradjanima našeg mesta želim srećne novogodišnje i božićne praznike.

Jordan Filipović, predsednik Kreativnog kulturnog kluba:
- Kretivni kulturni klub je u prvoj polovini minule godine održavao prepoznatljivi ritam programskih aktivnosti. Vredi izdvojiti tematske večeri o Tahitiju i pacifičkim ostrvima, o kubanskom apostolu, pesniku Hose Martiju ili o strip - junaku Hogaru Strašnom. Ipak, naročitu pažnju privukao je “Predizborno - ćutački program“ - urnebesna stend-ap komedija bazirana na vrhunskim imitacijama Darka Ješića.
Naravno, priredjen je osmi Festival akustične gitare “Gašini akordi“, koji su u dva dana obeležili izuzetni nastupi muzičara iz cele Srbije, ali i iz Hrvatske i Crne Gore. Poseban pečat manifestaciji dao je mini-koncert legendarnog Dejana Cukića. Tokom jeseni prostor KKK-a je renoviran, a krajem novembra otpočeo je serijal svirki subotom, kada je, pored ostalih, sastav “Elvis džej-ar Kurtović“ napravio sarajevski dernek.

Sanja Nikolić, upravnik Pošte:
- Godina 2012. bila je godina promena za Poštu Starčevo. Prve promene počele su u julu mesecu odlaskom u penziju do tadašnje upravnice Miljojke Milakare Na samoj zgradi Pošte propmenjen je krov, a u narednoj 2013. godini nadamo se uredjenju enterijera, pa će tako Pošta Starčevo dobiti kompletno nov izgled. Promene su se nastavile dolaskom novog sistema rada, što je dovelo do proširenja broja šalterskih radnika. Uz dobru saradnju, svih narednih godina, svim stanovnicia Starčva želimo srećne božićne i novogodišnje praznike.

Predrag Stanković, starešina Odreda izvidjača “Nadel“:
- Nakon formiranja izvidjači iz Starčeva su krenuli stazama nekadašnjeg odreda i osvojili mnogobrojna priznanja širom zemlje i inostranstva. Od hrvatske Rijeke do dalekog makedonskog grada Pehčeva za nekoliko godina skauti su posetili više od 50 gradova iz okruženja i svuda ponosno prezentovali naše mesto. Poslednjih par godina zbog raznih razloga (ekonomska kriza, generacijski odliv kadrova, zasićenosti i slično) došlo je do stagnacije u radu ali se naš odred i dalje visoko kotira u izvidjačkim krugovima. Ove godine je došlo do malih promena u rukovodstvu pa se nadam da će to razdrmati skaute kako bi se na proleće vratili u sam vrh izvidjaštva u Srbiji. Posebno me raduje što se nakon veoma uspešnog završetka studija u Odred, na mesto načelnika vratio Marko Ivošević koji je sigurno jedan od naših najobrazovanijih kadrova. Svim mladim ljudima bih poručio da se što je moguće više uključuju u rad raznih udruženja gradjana i sportskih klubova, naravno u skladu sa svojim mogućnostima, jer je to siguran znak da će postati dobri i poštovani ljudi. Svaka organizacija pored druženja razvija timski rad, toleranciju i zdrav duh koji su potrebni u skoro svakom poslu kojim će se baviti. Svim stanovnicima Starčeva a posebno mladima želim srećne novogodišnje i božićne praznike.

Milan Bačujkov, direktor JKP-a “Starčevac“:
- Sa aspekta rada i funkcionisanja JKP-a, 2012. godina bila je po mnogo čemu slična predhodnoj godini. A sasvim je izvesno da će takva biti i naredna. Ono što mogu da kažem je da su se i pored velikih finansijskih problema u ovoj godini ulagali veliki napori da kvalitet količinskih usluga ostane na dostignutom nivou.
Kako su poslovi, koje za neposredne korisnike tako i za osnivača, MZ Starčevo, takve prirode da se sitne zamerke uvek mogu naći, mišljenja smo da one kao takve nikako ne mogu osporiti i devesti u pitanje kvalitet obavljenog.
S gore pomenutim u vezi, koristim ovu priliku još jednom da zamolim sve korisnike naših usluga da imaju razumevanje i strpljenje u pojedinim trenutcima, kao i da s druge strane svojim činjenjem odnosno nečinjenjem, olakšaju rad JKP-a u nastupajućoj 2013. godini.
Svima želim srećne praznike.

Vitomir Filipović, poverenik Srpske napredne stranke za Starčevo:
- U 2012. godini smo radili na reviziji spiskova i članova stranke radilo se na omasovljenju i proširenju stranke, prijem novih članova, a u drugoj polovini godine postavljen je i novi poverenik od starne gradskog odbora. Sa radom stranke u 2012. godini možemo biti zadovoljni a moglo je i više da se uradi.
U 2013. godini radićemo i dalje na proširenju starnke prijemom novih članova. Radićemo na izboru presedništva mesnog odbora i u okviru mesnog odbora formiraćemo podružnice. Preko svojih predstavnika u Skupštini grada pokušaćemo da obezbedimo bolji položaj našeg mesta u gradskoj skupštini.

Živa Đurišić, predsednik MO Demokratske stranke u Starčevu:
- Za našu stranku ovo je bila godinana velikih izazova. Ono što je bilo do nas, mi smo u našoj lokalnoj zajednici dobro uradili, pa smo i zadržali uticaj preko naših izabranih članova u Skupštini MZ Starčevo. Nastavićemo da radimo u interesu Starčeva. Svim sugradjanima želim srećne božićne i novogodišnje praznike!

ARHIVA: BROJ 227

ARHIVA: BROJ 226

ARHIVA: BROJ 225

ARHIVA: BROJ 224

ARHIVA: BROJ 223