Wed04242024

Azurirano12:13:01 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO OPET ZASTOJ U POSTAVLJANJU MREŽE KABLOVSKE TELEVIZIJE

OPET ZASTOJ U POSTAVLJANJU MREŽE KABLOVSKE TELEVIZIJE

  • PDF

ADMINISTRATIVNI PROBLEMI KOČE
KDS “Fokusnet“ je početkom aprila doneo baznu stanicu i opremu sa namerom da počnu da postavljaju kablovsku mrežu za južna pančevačka naselja. Bilo je najavljeno da će posao biti završen do jeseni. Jedini problem je bio u tome što “Fokusnet“ nije imao gradjevinsku dozvolu za postavljanje kablova na stubove “Elektrovojvodine“. U “Fokusnetu“ tvrde da su jedino u Pančevu dobili takav zahtev, za razliku od naprimer Šimanovaca.

- Dobili smo načelnu saglasnot za sva ugradna mesta, a uradili smo i elaborat o statici koji je bio deo uslova za konačnu saglasnost kod “Elektrovojvodine“. Medjutim taj ugovor koji smo dobili ovde nije bio tipskog karaktera, već je izmenjen. Samim tim mi ne možemo da potpišemo takav ugovor jer je našu štetu pošto nam se traži gradjevinska dozvola, izjavio je vlasnik “Fokusneta“ Dejan Aleksandrov. Direktorka “Elektrovojvodine“, Biljana Komnenić kaže da po zakonu svako ko postavlja kablove mora da ima gradjevinsku dozvolu.

- Zašto su kolege iz Šimanovaca to dozvolile ja ne znam. Medjutim mi smo konsultovali naše nadležne koji su nam rekli da smo pravilno postupili uvodeći član 5. u ugovoru koji zahteva od investitora da dostavi gradjevinsku dozvolu pre početka radova, kazala je Biljana Komnenić, direktor “Elektrovojvodine“ u Pančevu.
U “Fokusnetu“ se pozivaju na član 144 Zakona o planiranju i izgradnji, po kojem navodno za postavljanje kablovskog sistema na stubove nije potrebna gradjevinska dozvola.
- Ovim hoću da kažem da se “Elektrovovjodina“ ne drži ovog člana Zakona o planiranju i izgradnji, odnosno krši isti, na štetu nas i svih gradjana sela, tvrdi Aleksandrov.
U gradskom Sekretarijatu za stambeno-komunalnu delatnost, koji se i bavi izdavanjem gradjevinskih dozvola, kažu da član 144 Zakona o planiranju i izgradnji tretira samo podzemnu instalaciju.
- Ukoliko hoće da rade kablovsku nadzemnim kablovima onda je potrebno uraditi glavni projekta i da se dobije informacija o lokaciji, rekla je Jasmina Panarin Petrović, iz sekretarijata za stambeno-komunalnu delatnost.
- U svim opštinama mi tražimo isto. Gradjevinsku dozvolu, prijavu radova kako bi mi odredili naš nadzor. Tako je u Opovu, Alibunaru i u svim opštinama južnog Banata, kaže Biljana Komnenić.
- Nije potrebna. Ja ću da se pozovem na sudsku presudu naših kolega iz “KATEL Netnjork-u“ kod kojih je “Elektrovojvodina“ pokrenula krivični postupak. Medjutim, on jer je Tužilaštvo odustalo od gonjenja i smatralo da nije potrebna gradjevinska dozvola, tvrdi Dejan Aleksandrov.
U Sekreterijatu za stambeno-komunalnu delatnost ukazuju i na to da je Plan generalne regulacije u Starčevu ne predvidja mogućnost postavljanja kablovskog sistema iznad zemlje.
- Naši planovi ne tretiraju da se KDS mreža uvodi nadzemno. Po svim, kao i u starčevačkom koji je usvojen u maju 2011. piše u onom delu koji se odnosi na KDS da se može raditi u skladu sa glavnim projektima, ali podzemno. To znači da oni neće moći da rade po tom članu 144 jer to nisu takvi radovi, objašnjava Jasmina Panarin Petrović.
Od kablovskog sistema za Starčevo za sada postoji samo bazna stanica, smeštena u Domu kulture. Za “Fokusnet“ postoje dve izlazne mogućnosti: da ne traži dozvolu, ali da kablove postavi pod zemlju, ili da ih stavi iznad zemlje, ali u tom slučaju mora da dobije gradjevonsku dozvolu. Dodatak je da u tom slučaju pre toga mora da bude promenjen Plan generalne regulacije. MZ Starčevo je već podnela inicijativu da se taj plan promeni.