Thu04182024

Azurirano12:13:01 PM GMT

Back AKTUELNO ::: DRUŠTVO AKTUELNO ::: DRUŠTVO USVOJEN PREDLOG FINANSIJSKOG PLANA MZ STARČEVO

USVOJEN PREDLOG FINANSIJSKOG PLANA MZ STARČEVO

  • PDF

Godina puna nepoznanica
Skupština MZ Starčevo usvojila je predlog finansijskog plana za narednu 2013. godinu. Sredstva koja će biti Mesnoj zajednici tokom naredne godine, na nivou su od 20 miliona dinara. To je nešto više od ovogodišnjeg budžeta, ali manje od realnih potreba i od onoga što je od Grada traženo za ovu godinu.

Ono što je mnogo veći problem jeste budući odnos na relaciji Grad - naseljena mesta. Tokom revizorske kontrole gradskog sistema, ustanovljeno je da mnoge nadležnosti koje su prenete na mesne zajednice - jednostavno ubuduće neće važiti! Grad ima nameru da preuzme osnivačka prava nad JKP-ovima, preuzima sredstva namenjena sportu i kulturi, kao i kapitalna ulaganja koja se finansiraju iz gradskog budžeta! To praktično znači da se mesne zajednice svode na novo kućnog saveta, što je odnos na koji niko iz naseljenih mesta na teritoriji Grada Pančeva ne želi da pristane. Zbog toga, aktuelizovana je priča o uspostavljanju gradskih opština, a šta će od svega toga biti, znaće se tokom naredne godine.

Kao prelazno rešenje, utvrdjeno je da se sredstva za sport i kulturu transferišu iz gradskog budžeta na predloge koje utvrde mesne zajednice. To praktično znači da će starčevački klubovi i udruženja imati na raspolaganju sredstva koja su imali i do sada. Barem za narednu godinu. To je ukupni iznos od oko četiri miliona dinara. Još toliko, ići će u tzv. kapitalni deo, koji, opet, odredjivaće Grad, ali na predlog mesnih zajednica, odnosno konkursom. Preostala sredstva u iznosu od oko 12 miliona dinara, kao tekući transferi, prebacivaće se mesnoj zajednici.

Čudan novi poredak neće opstati dugo. Ili će mesne zajednice prerasti u gradske opštine i imati sva ona ovlašćenja koja su godinama “otimale“ od Grada, ili će, kako najavljuju, svi staviti ključ u bravu i vratiti gradu naselja na upravljanje. A znamo kako to izgleda.