Thu04182024

Azurirano11:40:44 PM GMT

Gosti iz Zagreba

  • PDF

U subotu 10. novembra Starčevo je ugostilo članove Kulturno-umjetničkog društva “Horvati“ iz Zagreba. Nakon obilaska Doma kulture i Trga Neolita, posetioci su imali nastup u crkvi Svetog Mauricija, gde je Ženski folklorni hor “Klencarice“, koji deluje unutar ovog KUD-a, nastupio s nekoliko pesama iz svog repertoara. Nakon nastupa gosti su upoznati s istorijskim podacima o starčevačkim Hrvatima i istorijatom parohije i crkve Svetog Mauricija.

Pošto “Horvati“ u svom programu od prošle godine imaju i starčevačke pesme i igre, izvedene su i tradicionalne pesme našeg kraja: “Al' su lepe starčevačke seke“ i “Sedi golub na jeli“. Direktor Doma kulture u Starčevu, Vidomir Jelesijević, je nakon reči dobrodošlice, evocirao sećanja na staru postavku starčevačkih folkloraša koja je negovala tradicijsku baštinu i s njom nastupala na svim eminentnim festivalima i folklornim smotrama širom bivše Jugoslavije, a na kraju se zahvalio gostima iz Zagreba koji su tu tradiciju ponovo oživeli i tako osvežili hrvatski folklorni repertoar.

Domaćini su nakon toga goste ispratili put Pančeva, gde su nastupali u okviru 12. Susreta pevačkih grupa “Etno glas“. “Klencarice“ su, naime, nastupile u petak u sali pančevačkog Centra za kulturu, a folklorni ansambl Kulturno-umjetničkog društva “Horvati“ u subotu uveče u Domu vojske publici se predstavio s pesmama i igrama iz Starčeva i okoline Zagreba.