Thu04252024

Azurirano11:40:44 PM GMT

Back KULTURA KULTURA ODRŽAN 12. PO REDU FESTIVAL MALIH TAMBURAŠKIH SASTAVA

ODRŽAN 12. PO REDU FESTIVAL MALIH TAMBURAŠKIH SASTAVA

  • PDF

“Ringišpil“ sve zavrteo
Tamburaški festival u Starčevu odavno je ušao u drugu deceniju bivstvovanja na balkanskom prostoru. Godinama je kvalitet festivala išao uzlaznom putanjom pa je sada izuzetno teško premašiti ono što je već samo po sebi vrhunsko. Na ovom festivalu je nastupalo osam tamburaških “bandi“ iz pet država uključujući i naš sve bolji omladinski tamburaški sastav “Neolit“ koji ima veliku šansu da jednoga dana postane vrhunski i počne da osvaja nagrade širom regiona, pronoseći na taj način slavu starčevačke tamburice. Prvo mesto je osvojio gradski tamburaški orkestar iz Banjaluke koji je učestvovao na svih 12 dosadašnjih festivala. Drugi su bili izuzetno simpatični i veoma dobri gosti iz Hrvatske (“Ringišpil“) koji su osvojili i nagradu publike dok su treći bili Novosađani (“Vila“). Najbolji instrumentalista je bio Ivan Šarić iz tamburaškog orkestra “Ringišpil“ iz Slakovaca.

Utisci učesnika:
Petar Pavlov: predsednik žirija:
- Festival je bio na vrhuncu prošlogodišnjeg. Sada je jako teško da se kvalitet za nijansu pomeri unapred. Ove godine smo imali osam orkestara mada nam je plan da ih bude deset jer je to optimalan broj. Ubuduće planiramo da zavirimo i neke druge regione da bi proširili broj država u kojima se ovaj instrument koristi. Omladinski TO “Neolit“ je kao domaćin sve bolji. Možda je potrebno malo raditi na aranžmanu ali smatram da će ubuduće dostojno reprezentovati ovaj festival.

Milosav Urošević: član gradskog Gradskog veća zadužen za kulturu:
- Ja sam pet-šest puta bio na starčevačkom tamburaškom festivalu. Drago mi je da je uspeo da održi jedan prilično dobar nivo. Svih osam orkestara su bili odlični. Nadam se da će Starčevci nastaviti sa organizacijom ovog festivala i kada direktor Vidomir ode u penziju.

Ivan Šarić, najbolji instrumentalista (Slakovci, R. Hrvatska);
- Poprilično sam zadovoljan jer bi svako bio zadovoljan da osvoji prvu nagradu za instrumentalistu, mada je nisam očekivao. Prvi put smo u Srbiji. Festival je odličan. Svi su super svirali. Bilo je puno bendova koji su nas iznenadili kvalitetom.

Damir Hećimović, druga nagrada žirija i nagrada publike (Slakovci, R. Hrvatska):
- Organizacija je bila super. Osvojili smo drugu nagradu za najbolji orkestar, nagradu publike a i naš instrumentalista je bio najbolji. U ovom sastavu sviramo već tri godine i spremali smo se. Festival nam se mnogo dopao i nadamo se da ćemo i iduće godine doći možda i samo kao gosti, da slušamo.

Spomenko Guzina, prva nagrada žirija (Banja Luka, Bosna i Hercegovina):
- Naš orkestar je stasao uporedo sa ovim festivalom. Od samog početka smo učestvovali na starčevačkoj tamburici. Bila nam je velika čast i stimulans da zajedno sa ovim festivalom rastemo i stasavamo i da se podmlađujemo. Upravo ta mlada generacija je sada pokazala da taj trud nije bio uzaludan i da je starija ekipa koja je krenula sa radom pre dvanaest godina ostavila banjalučku tamburu u sigurnim rukama.

Vladimir Kosanović, treća nagrada publike (Novi Sad):
- Prvi put smo na festivalu i stvarno smo iznenađeni što smo odmah osvojili nagradu. Želimo da se zahvalimo organizatoru na pozivu. Bilo je fantastičnih orkestara i bilo je lepo na druženju pre i posle koncerta. Došli smo prvenstveno da se predstavimo u najboljem svetlu kao i da predstavimo naše kulturno-umetničko društvo i našeg umetničkog rukovodioca profesora Ivana Saboa.

Marko Brajković, Omladinski tamburaški orkestar “Neolit“ Starčevo:
- Bilo je stvarno dosta dobrih učesnika i konkurencija je bila veoma jaka. Ove godine nismo ništa uradili ali se nadamo boljem uspehu sledeće godine. Najviše mi se svideo orkestar “Ringišpil“ mada su i Banjalučani bili veoma dobri.

Miroslav Žužić Žule: glumac i voditelj programa:
- Mislim da je festival bio izuzetno efikasan. Nije problem što je trajao kraće nego uobičajeno. Imali smo samo osam ansambala ali vrlo ujednačenih. Dragoceno je što se pojavio mladi starčevački ansambl koji će za nekoliko godina ako dobri bog da postane nešto što je bio “Žisel“ ili “Panuka“, da nastavi tu tradiciju. To mi daje nadu da će festival da opstane. Ono što je kvalitet je da svake godine imamo jedan ansambl koji je buknuo. Ove godine je to bio “Ringišpil“ iz Vinkovaca iz naše susedne Hrvatske. Svih šest momaka su bili maestralni. Plašim se samo da nam neko ne preuzme festival kada Vidomir ode u penziju. Starajte se da se to ne dogodi.

Dušica Rošu, TO “Batini bećari“ (R. Rumunija):
- Kao prvo želela bih da ispred našeg tamburaškog orkestraiz Velikog Semikluša pozdravim čitaoce vaših novina, da se zahvalim gospodinu Jelesijeviću, organizatoru, koji nas je pozvao. Mi smo se rado odazvali i nadamo se da ćemo biti pozvani i iduće godine. Prvi put smo na ovom festivalu. Orkestri su bili odlični. Publika je bila veoma dobra i topla i nagradila nas je aplauzima.

Vidomir Jelesijević, direktor festivala:
- Mislim da je festival i ove godine bio odličan. U početku smo mislili da će, zbog manjeg odziva, biti slabiji kvalitet ali se to nije desilo. Pred sam početak nam je javljeno da orkestar iz Subotice zbog kvara na kombiju neće moći da stigne na festival pa je nastupilo samo osam orkestara. Po meni je to optimalan broj pogotovu ako imamo jedan tako interesantan orkestar koji je sjajno svirao u revijalnom delu. To je “Ringišpil“. Žiri i publika su rekli svoje i do sada su se samo dva - tri puta usaglasili. Činjenica je da su orkestri koji dolaze iz Hrvatske veoma kvalitetni, kao i da je naš orkestar mnogo bolji nego prošle godine.