Fri03292024

Azurirano11:16:08 PM GMT

Back KULTURA KULTURA SARADNJA SA REPUBLIKOM POLJSKOM

SARADNJA SA REPUBLIKOM POLJSKOM

  • PDF

Koncert u crkvi
Nakon večeri poljske kulture održane u realizaciji MZ Starčevo i Ambasade Republike Poljske u Beogradu krajem maja ove godine, kada je Starčevo imalo priliku da se upozna sa kulturom tradicionalne i savremene Poljske, poljskom istorijom, gastronomijom, fotografijom, a pritom i da ugosti šefa konzulata Republike Poljske u Beogradu, Gregora Opalinjskog, Starčevci su ponovo ukazali gostoprimstvo svojim poljskim prijateljima.

Dana 27. maja u crkvi Svetog Mauricija u Starčevu nastupio je omladinski crkveni hor iz poljskog grada, Plocka, “Pueri et Puele Kantores Plocenses“. U prepunoj crkvi oko četrdesetak dečaka i devojčica, članova hora, učestvovalo je u odličnim interpretacijama zasnovanim na gregorijanskom koralu, klasičnim duhovnim kompozicijama na engleskom i narodnim crkvenim pesmama na poljskom jeziku. Hor je nastupio pod dirigentskom palicom Ane Bramske uz orguljsku pratnju njenog supruga, Viktora, koji su inače zaslužni i za njegovo osnivanje koje se dogodilo 1998. godine. Od tada je hor nastupao u Poljskoj i inostranstvu i osvojio nekoliko međunarodnih priznanja, a njegov nastup u Starčevu je rezultat saradnje Doma kulture u Starčevu, Rimokatoličke crkvene opštine Starčevo i A. D. “Vojvodina“ uz podršku MZ Starčevo i Grada Pančeva, a realizovan je u sklopu projekta kulturne razmene. Koncertu su prisustvovale i ugledne zvanice iz mesne uprave Starčeva kao i novoizabrani gradski većnik za kulturu Grada Pančeva, Milisav Urošević. Posle koncerta posetioci, zvanice i učesnici su nastavili prijatan razgovor i druženje na zakusci u prostorijama Doma kulture.

Dosadašnje kulturne manifestacije u crkvi Svetog Mauricija obuhvatile su dramske predstave, nastupe horova iz Zemuna i Zagreba, muzičke priredbe učenika muzičkih škola iz Pančeva i Beograda, a ovaj koncert predstavlja još jedan u nizu značajnih kulturnih dešavanja u crkvi Svetog Mauricija kojim se nastoji upotpuniti inače bogata kulturna ponuda Starčeva.