Fri04192024

Azurirano12:27:19 PM GMT

Kad požar zapali...

  • PDF

Još jedan vreo dan. Termometar pokazuje 36 stepeni, a sat 15:40. Sedimo na tarasi i jedemo bostan. U vazduhu osećamo dim - prvo sam pomislio: - Bože, stvarno neki ljudi nemaju osećaj za vreme kada treba i dali uopšte po ovom vremenu treba paliti otpad. I dok o tome razmišljam, okrećem se prema polju i vidim gust dim koji se diže sa njive gde je do pre par nedelja bilo žito. Ustajem i krećem ka zadnjim vratima u dvorištu i imam šta da vidim - slama od žita koja je ostala posle žetve na njivi, gori uveliko!

Komšija Ilić pokušava sa baštenskim crevom da zaštiti da se vatra ne proširi ka kućama! Pitam ih da li su zvali vatrogasce. Jesu, zvali su, ali njih još nema! Znam da, kada je ovakva frka, vreme prolazi jako brzo onima koji su prisutni požaru, ali moja profesionalna deformacija mi ne da mira. Uzimam telefon i okrećem 93. Sa druge strane mi se javlja dežurni u vatrogasnoj, predstavljam se kao kolega i pokušavam da ih navedem da ne ulaze u Starčevo nego da posle benzinske pumpe, a pre šume, odmah skrenu i poljskim putem dođu do mesta požara. Vidim da se vatra širi prema šumi i da su u pitanju samo minuti kada će zahvatiti travu u šumi... Dobijam informaciju da je obavešten i DVD “Starčevo“ i da možemo očekivati njihov dolazak jako brzo a da će oni stići malo kasnije imaju samo jedno vozilo dva su im već na drugim intervencijama.

Prvo su stigli vatrogasci iz Starčeva. Uveli smo ih protivpožarnim putem iza Subotičke ulice stali su iza broja 9 i inprovizovanim mostom razvukli creva i presekli požar koji je već ušao u rub šume. Uskoro su došli i iz gradske brigade. Oni su se bavili gašenjem slame po njivi pošto se vatra širila i ka ulici Ive Andrića i kanalom dalje prama Nadelu. Uskoro je došla još jedna posada iz grada sa vozilom.

Uz veliku pomoć stanovnika Subotičke ulice (Ilića, Vasića, Kelemena, Jovića, Varge) koji su učestvovali u intervenciji požar je zaustavljen na obodu šume. Ili onoga što mi bar zovemo šuma, a ustvari je gomila drvene mase, sena, otpada, šuta i granja od već posečenih drva. Baš pogodna mešavina za ovakve požare...

Ovo mora da bude nauk svima onima koji upravljaju našim dobrima: posejati 15 hektara pod žitom i to ostaviti sada po ovoj jari da bune inicijalna kapisla za veći požar. Vreme je da se ta parcela dovede u neku normalnu namenu i da se održava a ne da bude ovakvo ruglo izvor zaraze leglo divljači i zmija i potencijalna opasnost za požar u letnjem periodu.